YvetTEST kriskras puzzels van Denksport

Nu ik ziek ben, ben ik gelijk een stuk minder sportief. De enige marathon die ik doe is op Netflix en videoland. Maar toch ben ik vanuit bed ook heel sportief bezig. Zo ben ik helemaal verslaafd aan de puzzels van Denksport. Je moet hoe dan ook in conditie blijven. 🙂

Het leuke aan puzzelen vind ik dat je het zowel liggend als zittend kan doen. Daarnaast maakt het niet uit of je je 5 min of een uur kan concentreren en je stimuleert je hersens wat ook erg fijn is.

Door mijn topsport verleden ben ik heel erg competatief en geeft het mij erg veel voldoening als een puzzel lukt. Het zorgt voor allemaal kleine succesmomentjes in een dag. Natuurlijk heeft deze eigenschap ook een keerzijde. Als ik een foutje maak, kan ik me daar gruwelijk aan irriteren.

Er zijn heel veel soorten puzzels die ik leuk vind waardoor ik lekker kan afwisselen. Voor de echt hersenloze momenten houd ik enorm van de binaire puzzels. Hierbij hoef je niet echt na te denken maar moet je gewoon heel goed kijken en tellen.

Nu kreeg ik van de week deze puzzels opgestuurd van Denksport. Omdat ik echt van alles leuk vind kwam dit pakket ook als geroepen nu ik zo ziek ben. En het leuke hiervan is, is dat ik de verschillende exemplaren ook mag verloten onder mijn volgers. Lees dus vooral verder om kans te maken op deze leuke kriskras blokken.

De blokken

De puzzels van kriskras zitten in een stevig blok met uitneembare pagina’s. Door het karton blijven de pagina’s netjes beschermt voor onderweg maar je kan ook een pagina eruit scheuren voor als je weinig plek hebt in je tas. Zo kan je altijd en overal genieten van uitdagende puzzels. De oplossing staat op de achterkant van de pagina dus ook die heb je altijd bij de hand als je even vastloopt.

Taal puzzels

In dit blok zitten, zoals de naam al doet vermoeden, verschillende taal puzzels. Variërend van Zweeds tot kruiswoord en van doorloper tot de Margriet puzzel.

Ook zitten er puzzels in die ik nog niet kende zoals lettergrepen en woordsom.

De woordsom is nu al mijn favoriete variant in dit blok. Ik maakte een kleine fout maar kwam er snel achter. Kunnen jullie me helpen met regel 11? dik en zwaar (log) + gebaar (- – – -) = raadpleging (- – – – – – – )

Crypto’s kraken

Ook deze puzzels zijn nieuw in de serie. Van alle soorten puzzels vind ik cryptogrammen altijd erg lastig maar als ik dan eindelijk een woord gevonden heb, ben ik mega trots op mezelf.

Rebus raden

Rebussen vind ik altijd heel erg leuk om op te lossen. Dat komt Waarscheinlijk door de leuke plaatjes in combinatie met het puzzelen. Als ik pannenkoeken ga eten is de rebus dan ook altijd het eerste wat ik ga doen als ze de placemat neerleggen. Super leuk dus dat er nu een heel boek is met verschillende rebussen. Ook bij deze editie van kriskras zijn de rebussen ook in verschillende varianten zodat er veel afwisseling is.

Kruiswoord puzzels

Ook deze klassieker is nieuw in het assortiment. Net als bij de crypto vind ik deze puzzels een ware uitdaging maar wel met veel voldoening als het lukt. De kruiswoord speel ik vooral op heldere momenten omdat ik hierbij wel echt moet nadenken.

Woorden strepen

Als ik benauwder ben, en net morfine genomen heb zijn de meeste puzzels te ingewikkeld. Echt nadenken is dan niet mogelijk. Gelukkig kan ik dan wel m’n gedachte verzetten met deze leuke puzzels. Ik streep mijn woorden altijd weg met een markeerstift. Vroeger omcirkelde ik de letters zodat deze wel leesbaar bleven. Hoe lossen jullie deze puzzels op?

Woorden leggen

Net als bij woorden strepen is woorden leggen ideaal als je even niet te moeilijk na wilt denken. Het is een kwestie van goed kijken en tellen wat dan ook erg rustgevend werkt. Voor mij is woorden leggen een puzzel met succes garantie wat dan ook op slechtere momenten veel voldoening geeft.

Zweedse puzzels

Bij deze puzzels moet ik altijd aan mijn oma denken. Die puzzelde elke dag deze puzzels. Via haar heb ik denk ik de liefde voor puzzelen ontwikkeld. Zoals oma soms het puzzelwoordenboek gebruikte, gebruik ik heel soms een digitale versie van het woordenboek. Hoewel veel mensen dat standaard doen voelt dat voor mij toch een beetje als valsspelen. Daarom probeer ik dat zo min mogelijk te doen. Zweedse puzzels vind ik ook altijd leuk om met meerdere personen te doen en samen te brainstormen over het antwoord.

Ik heb dit boek dan ook op m’n bedtafel liggen en het leuke daarvan is, is dat bezoek uit zichzelf het blok pakt om een poging te wagen. Een leuke ontspannen invulling van “ziekenbezoek”.

Codes kraken

Tot slot nog een nieuwe in de kriskras collectie. In dit blok is het de bedoeling dat je de cijfercode raad. Elke cijfer staat voor een letter die je in kan vullen en waardoor er dus verschillende woorden ontstaan. Hoewel de opzet van de puzzels hetzelfde is, is er veel variatie in lay-out. Zo heb je niet alleen horizontaal en verticaal maar ook met hippe boogjes.

yvetTEST

Als ik zou moeten kiezen tussen de standaard boekjes of een blok zou ik absoluut voor de kriskras blokken kiezen. Ik ben allergisch voor gekreukelde bladeren en vind het vervelend als m’n puzzelboekje niet meer netjes is.

Door het harde karton aan de buitenkant kan ik ook liggend vanuit bed lekker puzzelen waardoor dit een ideale activiteit is om te doen als je je niet lekker voelt.

Hoewel ik nu mijn bed nog niet uitkan vind ik het ook een fijn idee dat je een puzzel eruit kan halen. Zo kan ik 1 puzzel meenemen als ik ergens moet wachten zonder dat m’n tas te vol en te zwaar is.

Ik ben blij verrast door de diversiteit van deze puzzels en kan ook eigenlijk niet echt een ultieme favoriet kiezen. Eigenlijk ontbreekt er dus 1 variant aan de collectie waarbij een verzameling van al deze leuke puzzels zit. Een soort varia variant dus. Als die er nog bij zou komen is het wel echt een mooie complete serie waar er echt voor iedereen een leuke puzzel bijzit.

Maar als ik dan toch moet kiezen voor 1 favoriet dan kies ik op goede dagen de taal puzzels en op slechte dagen de woorden leggen. Een mooie balans tussen ontspanning en relaxt puzzelen en tussen hard en logisch nadenken.

Denksport was zo lief om mij extra exemplaren op te sturen voor een leuke win actie. Laat in de reacties achter welk blok je graag zou willen winnen en waarom. Mocht je net als ik niet kunnen kiezen mag je ook ervoor kiezen om verrast te worden qua blok maar laat dan wel even achter waarom jij graag zou willen winnen.

Mocht je graag voor iemand anders een blok winnen en wil je die persoon verrassen? Stuur me dan een mailtje via het contactformulier op de site.

Ben heel benieuwd wat jullie van deze puzzels vinden en welke jullie graag zouden willen winnen! laat je het weten in de reacties?

update: inmiddels hebben alle winnaars persoonlijk bericht gehad.
Niet gewonnen maar wel graag willen puzzelen? Hier kun je deze maar ook andere leuke puzzelboekjes kopen!

21 reacties

 1. Ineke Buijs

  Ik zat me gek te puzzelen op regel 11 met jouw omschrijving maar je hebt 11 en 12 gemixt 😊 Toen ik dat ontdekte was het alweer wat makkelijker. Toch fijn gehersenkraakt 😊

  Lijkt me heel handig, die blokken, vooral omdat je dan gewoon 1 of 2 puzzels even in je tas kan smijten en op een reuma-aanval liggend puzzelen is natuurlijk ook top!

  Lastig kiezen trouwens, want ze lijken me allemaal leuk. Rebussen kom ik eigenlijk zelden meer tegen, dus dat lijkt me een verrassend blok.
  Leuke actie! Doet Pluis ook mee?

  1. yvettemoerdijk

   Hihi oeps 🙈 hoelang zou ik de morfine de schuld mogen geven 🤣 fijn dat er iemand nog wakker is en dat om half 7 haha.

   Je staat inmiddels op het lijstje. Ik ga zaterdag loten 🙂 en wie weet kun jij dan steeds een paar puzzels mee in je tas nemen. Want die reuma-aanval willen we natuurlijk niet hebben 🙂

 2. Ingrid Sevink

  Hey Yvette, wat een leuke actie! Ik ga graag voor ‘Rebus raden’. Ook ik ben gek op rebussen en ook bij mij is dat het eerste dat opgelost gaat worden op de placemat 😀 Erg leuk dat dit ook in een Denksportboek zit.
  Ik denk dat ik puzzelgek ben door mijn moeder. Zij heeft altijd gepuzzeld. Kruiswoord, zweedse maar vooral doorlopers. En die heeft ze tot hoge leeftijd gedaan (89). Nu kan ze het helaas niet meer. Ze kan het niet meer onthouden.
  Ik ben gek van logiquiz, kruiswoordpuzzels, zweedse puzzels, woordzoekers, tja bijna alles eigenlijk. Doorlopers en cryptogrammen liggen mij helemaal niet. Dat heb ik dus niet meegekregen van mijn moeder 😂

  1. yvettemoerdijk

   Haha wat een feest der herkenning als ik jou berichtje lees. Al heeft mijn moeder helemaal niets met puzzelen maar wel dat jij ook zon brede smaak hebt qua puzzels. De rebus puzzels in dit blok zijn echt heel leuk maar wel een beetje lastiger als de kinderrebus bij het pannenkoekenhuis 😂 ik wist bijvoorbeeld ook niet dat er zoveel soorten variaties waren op een rebus. Echt heel tof.

   Ik zet je op de lijst! Zaterdag word er geloot!

 3. Jolene

  Graag zou ik de crypto’s willen winnen. Mijn vader was altijd groot fan hiervan en zo heb ik het meegekregen. Samen puzzelen. Heerlijk. Dit is weer een moment om terug te denken dan en een oude gewoonte op te pakken! Taalpuzzels zijn ook erg leuk. Taal is gewoon mijn ding… (docent)

 4. Monique

  Graag de Zweedse puzzel. Maar eigenlijk vind ik alle puzzels erg leuk! Goede ontspanning en toch je hersens aan het werk houden. Super handig mee te nemen in je tas.

 5. Niki

  Wat een geweldige site! Ik doe mee voor woorden leggen. Lijkt me heerlijk even ontspannen als mijn dochter op bed ligt. Even wat anders aan me hoofd dan broodjes smeren, wasjes draaien en tandjes poetsen.

  1. yvettemoerdijk

   Dan hoop ik dat je dochtertje heel veel op bed ligt (net als ik) haha. En natuurlijk dat ze de vakjes van woordleggen niet ziet als kleurplaat 🙂 al maakt dat de puzzels natuurlijk nog vrolijker. Ik ga zaterdag loten maar je staat op de lijst 🙂

 6. Elisa de Jong

  yvette Wat een mooie site zeg!
  Ik zou voor de verassing gaan! heerlijke afleiding naast studie en paard om even lekker te puzzelen inplaats van je telefoon of tablet te pakken.

  1. yvettemoerdijk

   Ja dat is zeker een leuke afleiding zo tussen studie en paard door. Het fijne is ook wel dat je de blokken makkelijk mee kan nemen. Zaterdag ga ik loten 🙂 zet jou naam op het verrassingslootje erbij 🙂

 7. Suus

  Als eerste wat een mooie nieuwe site Yvette!
  Ik zou het erg cool vinden om een puzzelblok te winnen zodat we eens samen tegelijkertijd een puzzelwedstrijdje kunnen houden! 😅

 8. Esther Schopbarteld

  Ook ik ben dol op puzzelen en zou er dan ook graag een willen winnen. Zo’n blok lijkt me ook erg handig omdat ik meestal liggend op de bank puzzel door pijn en vermoeidheid. Vind het alleen heel erg lastig om te kiezen tussen de zweedse puzzels en de crypto’s. Aan de ene kant zijn zweedse puzzels prettig omdat je de omschrijvingen naast de vakjes heb (bij kruiswoord staan ze in boekjes vaak op een andere pagina waardoor het lastig zoeken is) en hoef je bij concentratieproblemen geen nummers te onthouden of het verschil tussen horizontaal en verticaal. Maar crypto’s vind ik net als jij een enorme uitdaging en kan me heel trots voelen als ik iets weet, Dus ik zou het geweldig vinden om een van deze 2 te winnen.

  1. yvettemoerdijk

   Oh nou ik kan je vertellen. Liggend puzzelen was nog nooit zo makkelijk 🙂 deze blokken zijn daar echt ideaal voor. Wel herkenbaar wat je zegt van het onthouden van de nummers. Dacht eerst dat ik de enige had die daarbij soms 3x moet kijken haha. Ik heb je op de lijst gezet. Ik ga dit weekend loten 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.