Hoe kut het ook is, het moet wel een beetje leuk blijven!

Het is weer motivatie maandag. Vandaag laat ik jullie zien hoe met mij lukt om toch positief te blijven en te genieten van kleine dingen ondanks dat wellicht niet alles even leuk is.

Mijn grootste kracht, maar soms ook een hele grote valkuil, is dat ik bijna altijd door een roze bril kan kijken. Want, hoe kut het ook is het moet wel een beetje leuk blijven!

Na het lezen van deze blog kun je met een simpele oefening de eerste stappen zetten naar een chronisch gelukkig leven.

Soms lijk ik wel op clown Bassie en niet omdat ik, de glutenvrije, slagroomtaarten echt heel erg lekker vind. En ook niet omdat ik heel erg onhandig ben net als m’n grote vriend Bassie. Nee, Bassie droeg ook een spreekwoordelijke roze bril. “Wat er ook gebeurd, altijd blijven lachen” werd dan ook veelvuldig gebruikt in deze kinderserie.

BakkersliedNet als Bassie probeer ik er altijd het beste van te maken. Wat ik me van vroeger nog goed herinner is dat hij een bijbaantje bij de bakker had. De plaaggeest was er echter ook en zorgde ervoor dat het mixen van het brood helemaal mis ging. Hierdoor zat de hele bakkerij onder het meel.

Hoe zou jij reageren als je dat zou overkomen? Waarscheinlijk  baal je gigantisch want dat gaat je je baan kosten? Of misschien ben je geïrriteerd door het extra schoonmaakwerk? Maar je kan ook proberen om de situatie anders te bekijken. Bassie maakte “schaatsen” van de mop en bond deze onder zijn voeten. Al glijdend maakte hij zo de bakkerij schoon. Zo werd het een leuk spelletje waarbij het schoonmaken vanzelf ging. Enorm balen had namelijk geen zin, heet leed was al geschied.

Ik probeer ook overal het positieve van in te zien en zie de wereld dan ook als een groot speelveld. Ik probeer zo min mogelijk te blijven hangen in een negatieve emotie. Er is iets gebeurt, dat is prima maar tevens ook het verleden. Ik kijk liever naar de toekomst waar ik nog wel invloed op heb.

Praktijkvoorbeeld

Je hebt een drukke dag gehad op het werk. Voor je naar huis gaat moet je nog even langs de supermarkt. Er is geen eten meer in huis omdat je dit weekend te brak was om boodschappen te doen. Snel ga je uit het werk de winkel binnen en damn wat is het druk.  Dit plan hadden meerdere bedacht. Je pakt al je boodschappen en rijdt met je karretje naar de kassa. “manager naar kassa 1 a.u.b.” Shit, laat jij nou net bij kassa 1 staan. Je kiest ook altijd de verkeerde rij, en dat net nu je naar huis wilt. Het lijkt wel of de manager nog van zijn vakantie terug moet komen. Het lijkt wel uren te duren. Even overweeg je of het handiger is om naar een andere rij te gaan. Je zucht een paar keer en blijft dan toch maar staan. Je wiebelt wat hen en weer en ziet bij de andere kassa mensen naar buiten lopen die echt veel later aanschoven dan jij. Jeetje waar blijft die manager toch….

11069650_871397606255550_1570340346022391125_nWaarschijnlijk heb ik hier een prima beeld geschetst van hoe je in zon geval bij de kassa aan het wachten ben. En dan heb ik het nog niet over de zelf-verwijtende gedachte zoals “was ik nou toch gisteren maar gegaan”. Natuurlijk is het niet fijn als je “even snel” boodschappen wilt doen de kassa vast loopt. Maar door negatief te denken en te zuchten gaat de kassa het echt niet sneller doen en het heeft ook geen invloed op de snelheid van de manager. Sterker nog, je hebt alleen jezelf ermee omdat het stressniveau en de spierspanning stijgen en je hierdoor veel meer energie kwijt bent. Daarnaast word je chagrijnig waardoor je vast irritaties gaat krijgen met je partner en als je niet oppast laat je ook je eten verpieteren omdat je veel te gehaast gaat koken.

Het loont dus op alle gebieden om rustig en positief te blijven. En omdat het leven een groot speelbord is, kan dat ook in de supermarkt. Prikkel je fantasie en bestudeer de boodschappen van de persoon voor, of achter je. Ik verzin dan hele verhalen over leven van deze persoon. Wie is hij/zij, hoe wonen ze, wat doen ze voor werk, wat gaan ze voor gerecht maken. Je zult merken dat het erg leuk, een verslavend is om op die manier je fantasie te prikkelen. Sterker nog, voor je het weet ben je al aan de beurt en ga je met een rustig vrolijk gevoel naar huis.

Chronisch gelukkig 

Zo probeer ik alles van de positieve kant te bekijken. En ja, ook ik ben wel eens verdrietig. Helemaal de laatste tijd nu mijn lichaam me in de steek laat. Het enige verschil is dat ik me niet laat beïnvloeden door dat gevoel. Het mag er zijn en dat is prima maar ik laat me er niet door leiden, het is wat het is.

Ik lig al bijna 7 weken op bed iets wat ik nooit had kunnen denken op m’n 32ste. M’n leven stond op z’n kop en voel me ook echt beroerd. In die 7 weken heb ik echt flink gebaald. Helemaal toen ik op moest gaan schrijven wat ik nu niet meer kan maar wel zou willen. Dingen als douchen, aan tafel eten, m’n eigen post halen maakte me echt verdrietig. Dit hoor je niet zo mee te maken op deze leeftijd. Het gevoel mocht er zijn maar wel in mate. Door te blijven hangen in deze gedachtes en gevoelens genees ik namelijk echt niet sneller. Sterker nog, ik ben ervan overtuigt dat het dan alleen maar langer duurt. Ik zou dan mijn kostbare energie aan deze emoties en gedachte verspillen die mijn lichaam hard nodig heeft om te vechten tegen de infecties.

mijn roze bril

img_0249Natuurlijk is het kut en heel vervelend maar door anders naar sommige situaties te kijken veranderde ik mijn toekomst. Het feit dat ik veel op bed lig zorgt er ook voor dat ik veel meer tijd kan besteden aan schrijven, iets waar ik het de laatste tijd vaak te druk voor had.

Ik kan nu niet aan tafel eten, maar wie kan nou zeggen dat ze al weken ontbijt op bed krijgt? En of dat niet genoeg is, ik heb totale roomservice..

Als ik me nu overgeef aan totale rust word ik een nog betere en gezondere versie van mezelf. Dankzij deze terugval heb ik nu de tijd en de middelen om te leren hoe ik nog beter voor mezelf kan zorgen zodat ik zo gezond mogelijk oud kan worden.

Waardering 

Probeer verder ook de kleine dingen in het leven te waarderen. Zo word ik al gelukkig van een reactie onder m’n blog, als iemand het artikel deelt, ik een appje, mailtje of kaartje krijg. Het is niet vanzelfsprekend dat het gebeurd. Het maakt mij heel gelukkig omdat ik me realiseer dat iemand de moeite doet voor mij. Probeer op die manier eens te kijken naar de lieve berichtjes die je dagelijks binnenkrijgt. Het is niet vanzelfsprekend. Mensen nemen de moeite je te contacten en hun kostbare tijd in jou te steken dus wees daar ook dankbaar voor.

10177484_822277874500857_345855911354416820_nZet zelf eens een stapje extra om iemand te helpen, en dan maakt het niet uit of je die persoon kent. Hou bijvoorbeeld eens de lift open, vraag aan iemand die slecht ter been is of hij/zij nog wat van de supermarkt nodig heeft of breng je oude kleding en overbodige spullen naar de weggeefwinkel. (Dat is een winkel waar mensen zonder geld spullen kunnen uitzoeken. Het verschil met de kringloop is dat hier niet betaald hoeft te worden. Vooral voor gezinnen in de bijstand is dit fijn omdat zelfs bij de kringloop de prijzen aardig op kunnen lopen) Maar het kan ook simpel door de ander te groeten op straat en even lief te lachen naar een ander. Ook dat fleurt de dag weer een stukje op. En ja, dan bedoel ik ook tegenover die straatverkoper die je bij de supermarkt het liefst ze hard mogelijk negeert. Zij zijn ook mensen! En lief gedag zeggen kan echt geen kwaad.

Oefening

10671280_793627594032552_1606148766398908150_nOm bewuster te worden van je negatieve gedachte of acties gaan we een oefening doen.  Het kan met elke willekeurige armband die je thuis heb liggen maar deze siliconen armbandjes van Infinita zijn door de tekst die erop staat het beste.

Ik mag ze nu aanbieden voor €3,00 en dat is inclusief de verzendkosten. Een kleine investering in een positieve toekomst en je helpt stichting Infinita die opkomt voor de beeldvorming over mensen met een beperking. Laat hier je gegevens achter om er een te bestellen!

Het is de bedoeling dat elke keer als je zucht, negatief denkt of een andere negatieve handeling doet je het armbandje van arm wisselt. Zodra je dit doet lees je de tekst die erop staat. “You’re perfectly imperfect”.

Niemand is perfect. Het is goed om fouten te maken want daar leer je van. Waarschijnlijk word je de eerste uren echt knettergek van jezelf en verwissel je het armbandje meer dan je lief is. Dit is helemaal oké. Je bent je er nu bewust van hoeveel niet helpende gedachte en acties je op een dag hebt. Pas als je je er bewust van bent kun je er iets aan veranderen.

Door steeds de tekst te lezen die erop staat geef je jezelf de boodschap dat het niet erg is dat je fouten maakt. Niemand is volmaakt. Daarnaast prikkelt het om te denken wat je dan beter wel had kunnen doen.

Je zult merken dat het nieuwe denken na een tijdje geautomatiseerd is en je veel minder vaak het armbandje verplaatst dan toen je net aan deze oefening begon.

In welke situaties moet jij het vaakst het armbandje wisselen?

14 reacties

 1. Ine

  Ben erg onder de indruk van dit verhaal. Ik stuur je een persoonlijk bericht. Dat armbandje ga ik zeker gebruiken. Heel trots op een mens zoals jij.

  1. yvettemoerdijk

   Ahhhh wat schrijf je weer een lieve reactie! Ben er een beetje stil van en dat gebeurd niet vaak hoor Hihi. Leuk dat je een armbandje wilt. Naast dat de tekst onwijs gaaf is, leuk vrolijk kleurtje hoop ik dat het je ook gaat helpen op de momenten dat je soms even net wat extra nodig hebt. Bv bij het zetten van je injectie of het bijkomen van een leuk uitje. En als het niet jezelf helpt, helpt het wel stichting Infinita met haar activiteiten 🙂

 2. Joke

  Wow Yvette; mooi artikel! Ik hoop dat het snel weer wat beter gaat. Maar jij weet toch iedere keer weer inspiratie voor anderen te zijn. Chapeau!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.