zorg zonder zorg

Ik heb nu alweer bijna een jaar thuiszorg. Sinds begin 2017 heb ik 2 uur per dag zorg. Zowel in de ochtend als in de avond komen ze een uur om mij te helpen met de adl taken die ik niet zelf kan, of waarbij het gewoon verstandiger is als ik het niet zelf probeer. Soms denk ik namelijk nog steeds een superheld te zijn die in de “zelluf doen” fase zit.

Bijna wekelijks krijg ik vragen over hoe ik de zorg ervaar. Op je 32ste, als je mega actief bent en midden in het leven staat is twee uur per dag zorg echt een belemmering. Athans dat denken de mensen die mij aanspreken. Ik zie dit namelijk heel anders. Voor mij is het krijgen van zorg vrijheid. Maar die weg naar vrijheid ging niet over rozen.

Natuurlijk had ik 5 jaar geleden nooit gedacht dat ik nu “afhankelijk” zou zijn van thuiszorg. Mijn toekomstbeeld op dit gebied veranderde toen ik vorig jaar na een aanval in een zorghotel belande. Na ruim 3 maanden was ik het zat, ik wou terug naar Amersfoort, terug naar mijn huis en mijn leven. Er was alleen een probleempje, ik had zorg nodig.

Thuiszorg is er ook voor jonge mensen

Hulp of begeleiding bij huishouding, verzorging of verpleging thuis aan chronisch zieken, mensen met een handicap, ouderen en mensen die daar tijdelijk behoefte aan hebben met als doel om ze zodanig te begeleiden in hun thuissituatie dat opname in een ziekenhuis, verzorgingshuis, verpleeghuis enz. niet nodig is.

Als je zoekt op de definitie van thuiszorg krijg je dit als antwoord. Helaas zijn veel organisaties gericht op oudere mensen en dan bedoel ik niet in de zorg die ze leveren maar het beeld wat ze uitstralen.

IMG-0963.JPGIk moest me namelijk gaan verdiepen van welke organisatie ik graag de zorg geleverd zou willen krijgen. Voor een zelfstandig, maar zeer eigenwijs persoon als ik, die alles zelf denkt te kunnen was de zorg accepteren wel een ding. Het feit dat veel beelden op ouderen gericht was maakte dat er niet makkelijker op. Tijdens mijn zoektocht naar een organisatie waar ik me thuis voelde werd ik steeds verdrietiger. Overal, alles was gericht op de bejaarde medemens. De teksten, de foto’s, echt alles. Natuurlijk weet ik dat ze ook jonge mensen kunnen verzorgen, maar ik voelde me er gewoon niet thuis. Daarnaast viel er sowieso een aanbieder af waarbij je echt een nummertje was in plaats van een persoon.

Na ruim 3 maanden de leeftijd gedrukt te hebben in het zorg/verpleeghotel was ik daar ook wel een beetje klaar mee. Ik wil een organisatie die kijkt en luistert naar mij als persoon en die niet alleen georiënteerd is op bejaarde.

De engeltjes bij de verzekering

Ik belde de zorgbemiddelaar van mijn verzekering op en legde mijn probleem voor. Ik wist niet zo goed hoe ik een juiste keus moest maken en welke organisatie het beste zou passen in mijn, soms chaotische, leven. Ze begreep mijn punt en dilemma met de beeldvorming en kwam met een oplossing die ik zelf nog niet gevonden had. Het was een vrij nieuwe organisatie maar heel hip, modern en flexibel. Ze vertelde me dat ze veel goede verhalen had gehoord van andere cliënten en ze dacht dat HappyNurse wel goed bij mij zou passen.

Schermafbeelding 2018-03-30 om 15.19.48.pngGelijk bekeek ik online de mogelijkheden en ik werd helemaal enthousiast. Geen foto’s van kwijlende bejaarde of van gerimpelde oude handen die ingesmeerd werden. Gewoon hip, fris en modern. Intens gelukkig maakte ik een afspraak en de intake kon zelfs in Utrecht plaatsvinden zodat alles goed geregeld zou zijn als ik na Pasen naar huis zou gaan.

Voor ik er erg in had ging tijdens het gesprek m’n wekker. We hadden al meer als een uur zitten kletsen en ik moest toch echt beneden gaan eten. Natuurlijk werden er in het gesprek ook persoonlijke dingen besproken over de zorg, maar eigenlijk was het vooral gezellig. Alsof ik haar al jaren ken en ze nu gewoon even op visite kwam. Hierdoor was het aangeven van m’n hulpvraag gelijk een stuk makkelijker.

Je wereld word zo klein als je optijd thuis moet zijn voor de zorg!

Athans, dat is wat ik vaak hoor. Vrienden zien het, voor mij, als een belemmering. Je bent “verplicht” om thuis te zijn en je moet er toch rekening mee houden. Iemand maakte ooit de vergelijking dat het hebben van thuiszorg een soort enkelband is waarbij je je vrijheid verliest omdat je wel weer op de juiste tijd thuis moet zijn.

Nu kan ik na een jaar zorg zeggen dat ik het juist heel anders ervaar. Door de thuiszorg heb ik juist vrijheid om te kunnen doen wat ik wil. Dankzij hun hou ik energie over om naar buiten te gaan. Juist zonder zorg zou ik beperkt worden in mijn vrijheid. Omdat ik dan na de ochtend routine de rest van de dag uitgeput zou zijn.

zorg zonder zorg

Schermafbeelding 2018-03-30 om 15.19.24.pngZe zijn bij happynurse heel flexibel. Sowieso komen ze echt altijd op de afgesproken tijd zodat je niet onnodig zit te wachten. Hierdoor weet je waar je aan toe bent. Mocht er een calamiteit zijn waardoor ze iets later zijn, bellen ze netjes even op.

Jaren geleden bij organisatie x was dat heel anders. Toen gaf ik aan dat ik om 11 uur college had, maar daar konden ze geen rekening mee houden. Ze kwamen tussen 8:00 en 12:00 en daar moest ik het mee doen. Ik kwam dan ook vaak te laat op m’n opleiding aan. Ik was echt een nummertje.

Ook weet ik vooraf al wie er aan de deur staat. Ook een pluspunt voor deze controlfreak. Het geeft me veel rust als ik weet wie er komt.

Zo heb ik ook altijd op dezelfde tijden zorg, maar als ik een keer weg moet, is er altijd iets aan te passen in de planning. Op deze manier kan ik gewoon extra vroeg in het ziekenhuis zijn,of nog beter, leuk een avondje met vrienden weg.

Daarnaast werken ze met kleine teams zodat je niet continu door een onbekende gedoucht word. Het fijne aan deze kleine teams is dat ze me ook echt kennen.

Inmiddels kan ik al veel beter aangeven als mijn lichaam even niet meewerkt maar dat was in het begin wel anders. Doordat er steeds dezelfde mensen komen weten ze ook waar ze op moeten letten, maar nog belangrijker, ze weten wat ze moeten doen als het toch mis gaat zonder dat ik het steeds opnieuw uit hoef te leggen. Ook dit bespaard mij heel erg veel energie.

Ik zie ze vaak dan ook niets eens meer als hulpverlener. Het is ook gewoon super gezellig waarbij de meeste ook die slechte zwarte humor hebben zoals ik zonder dat de humor de professionaliteit in de weg zit.

Ook heb ik thuis een persoonlijk alarm. HappyNurse staat nu op plek 1 voor de centrale. Mocht ik ooit de knop (durven) gebruiken dan belt de centrale eerst hun op voor de opvolging, tenzij het al duidelijk is dat er gelijk een hulpdienst moet komen natuurlijk. Het gebruiken van die knop is nog wel een ding. Dat word m’n volgende leerproces.

Zorgeloos genieten

Nadat ik in 2018 uit het ziekenhuis kwam heb ik nog een stap overwonnen met betrekking tot het vragen van zorg. Normaal deed ik, hoe beroerd ik me ook voelde, altijd zelf de deur open. Nu gebruiken ze mijn sleutelkluis, bellen twee keer aan zodat ik weet dat ze omhoog komen, en dan komen ze zelf binnen terwijl ik prinsheerlijk in bed kan blijven liggen. Oké, zo heerlijk was dat de eerste dagen/weken niet maar inmiddels kan ik ontspannen.

Thuiszorg, en dan met name vooral bij HappyNurse, is voor mij echt een zegen met eigenlijk alleen maar voordelen. Ben mijn zorgverzekering dan ook erg dankbaar dat ze mij zo goed aanvoelde en wisten wat ik nodig had.

10 redenen waarom ik zo blij word van goede thuiszorg:

  1. Ik hou energie over om leuke dingen te doen
  2. kleine teams zodat je elkaar echt leert kennen en gelijkwaardig bent
  3. heel flexibel als je een keer op een andere tijd zorg zou willen
  4. komen altijd netjes op de afgesproken tijden
  5. Als er iets is, zijn ze altijd bereikbaar
  6. Ze zijn altijd bereid om een stapje extra te zetten
  7. Luisteren naar wat ik wil en respecteren dat
  8. Je bent geen nummertje, zelfs niet als je in het ziekenhuis ligt
  9. je merkt dat er een hele goede sfeer in het team hangt
  10. en tot slot; ik krijg elke ochtend ontbijt op bed 🙂

Wat zijn jouw ervaringen, of vooroordelen over thuiszorg? laat het me weten in de reacties!

Heb je mij altijd al een lekker ontbijtje op bed willen brengen? Het team Leusden/Amersfoort zoeken nog nieuwe collega’s!

Flyer-HappyNurse3-1

Één reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.