Een positieve toekomst

Vorige week vertelde ik je op motivatie maandag hoe je bewuster in het leven kan staan door een simpele oefening. Vandaag gaan we daar iets dieper op in en heb ik weer twee leuke oefeningen met twee hele fijne printables voor je. We gaan het vandaag hebben over het accepteren van jezelf.

Jezelf accepteren hoe je nu bent en wat je nu allemaal kan is iets wat niet gemakkelijk is. We zijn vaak geneigd om ons te vergelijken met andere, in onze ogen vaak betere, mensen of met hoe het een aantal weken/maanden terug ging. Daarnaast leggen we de lat steeds hoger en moet altijd alles mooier, beter, slimmer of perfecter.

Laat het verleden geen leed worden

Zoals ik hier ook al vertelde heeft het geen zin om je druk te maken over het verleden. Het is gebeurd en daar kun je echt niets meer aan veranderen. 3 maanden terug kon ik nog op de fiets naar de fysio om te sporten. Deed ik m’n eigen boodschappen en kon ik gewoon zonder problemen leuke dingen doen. Nu kan ik met wat mazzel 5 a 10 minuten tekenen. Lig ik bijna 24 uur in bed. Bijna de hele dag, want ik ga wel eruit om naar de wc te gaan 💪.

Ik heb veel tijd om na te denken over het verleden. Wat er gebeurd is. Dat ik het bijna niet na had kunnen vertellen. Hoeveel ik ingeleverd heb qua algehele conditie of dat ik veel pech heb met afbouwen maar ik doe het niet. Het is gebeurd en ja dat is kut maar niet het einde van de wereld. Het kan altijd erger. Daarnaast help ik mezelf er niet mee door in het negatieve te blijven hangen. Ik kijk vooruit naar de toekomst waar ik wel invloed op heb.

Schermafbeelding 2018-04-08 om 12.22.27Zo verspreid ik nu over de dag m’n fysio oefeningen en luister ik goed naar m’n lichaam. Ik bel de dokter als het nodig is en behandel mezelf en mijn lichaam met respect. Ik kijk niet naar wat ik kon maar naar wat ik kan. Twee weken geleden kon ik nog geen films kijken en tekenen. Inmiddels kan ik simpele films afkijken en kan ik dus ook weer kort tekenen. Vorige week kon ik nog geen boek lezen, nu kan ik 5 bladzijdes lezen. Het zijn kleine stappen maar elke stap, hoe klein ook is waardevol.

Sta stil bij elke overwinning, hoe klein die ook is. Ook bij activiteiten die in jou ogen heel normaal lijken. Misschien heb je voor het eerst in dagen gedoucht en kon je jezelf daarna ook nog afdrogen in plaats van zo uitgeput te zijn dat het enige wat je nog kon op bed ploffen was. Of heb je voor het eerst deze week weer zelf een verse maaltijd bereid of kwam je eindelijk op tijd en zonder je te haasten aan op je werk. Het lijken hele normale activiteiten die vanzelfsprekend zijn maar ook daar mag je trots op zijn.

Als je in het verleden blijft hangen dan is een ding zeker. Je toekomst word er niet veel beter op. Dus ben je er klaar voor om de sprong te wagen en de touwtjes van jouw toekomst in handen te nemen?

Schermafbeelding 2018-04-08 om 12.16.40Stars cant shine without darkness

Niets in het leven is perfect en dus jij ook niet. Soms moet je eerst falen om er vervolgens ermee te kunnen shinen. Zoals ik al eerder in een van mijn blogs schreef zie ik deze periode van ziek zijn ook als een kans. Ja ik ben ziek en bedlegerig maar hierdoor leer ik nu nog beter voor mezelf te zorgen en heb ik meer tijd om te schrijven, iets wat normaal een beetje op de achtergrond bleef.

Van fouten, of dingen die minder prettig zijn, kun je heel veel leren waardoor je nog een betere versie van jezelf wordt.

Want wat hebben Michael Jordan, Albert Einstein, walt Disney, JK Rowling, the Beatles en Oprah Winfrey met elkaar gemeen? Ze hebben eerst gigantisch gefaald voor ze enorm succesvol werden. Zij bleven in zichzelf geloven en bleven niet in de negatieve ervaring van het verleden hangen. Ze bleven naar de toekomst kijken, namen de touwtjes in handen en niet zonder succes.

  • Zo kon Albert Einstein nog niet praten toen hij vier was. Zijn leerkrachten zeiden dat hij niet veel zou bereiken in het leven.
  • Michael jordan, een van de beste basketballers, is uit het team gezet op de middelbare school. Hij zou niet goed genoeg zijn geweest.
  • Walt Disney werd ontslagen bij de krant omdat hij te weinig verbeelding en originele ideeën zou hebben.
  • Oprah werd van de buis gehaald als nieuwslezeres omdat ze niet gemaakt zou zijn voor op tv.
  • The beatels werden afgewezen omdat ze, met hun muziek, geen toekomst zouden hebben in de entertainment.
  • Jk Rowling werd 27 keer afgewezen bij uitgevers voor haar eerste Harry Potterboek.
  • Zo zie je maar dat je in jezelf en in je dromen moet geloven. Laat je niet tegenhouden door wat er in het verleden gebeurd is. Wees trots op wie je bent en op alles wat jou uniek maakt.

wat maakt jou uniek?

Bij de eerste oefening gaan we op een positieve manier naar onszelf kijken. Het is tijd om stil te staan bij wie jij bent en om te kijken naar wat jou uniek maakt. Dat gaan we doen met de streepjescode oefening. Onder deze blog vind je een linkje zodat je de pagina kan printen. Het is de bedoeling dat je eerst je naam opschrijft onder de code. Omdat het leven niet zwart-wit is, is het de bedoeling dat je met gekleurde stiften of pennen gaat schrijven. Schrijf op de witte strepen van de code je goede eigenschappen van, dingen waar je trots op bent. Er is geen goed of fout dus volg je gevoel. Wat maakt jou uniek? Welke eigenschap is het meest aanwezig? Schrijf die op een dikker wit lijntje. Iets wat nog verder ontwikkeld kan worden schrijf je op een wat dunner lijntje. Zo vul je de hele streepjescode. Hang deze op een plek waar je hem vaak ziet. Zo kun je hem lezen als je even twijfelt aan jezelf. Je bent goed zoals je bent en er zitten veel meer positieve eigenschappen in je dan dat je op sommige momenten wellicht denkt. Krijg jij de hele code vol?

Complimenten

Schermafbeelding 2018-04-08 om 12.13.55

Bij de tweede oefening gaan we onszelf elke dag een compliment geven. Het is algemeen bekend dat negatieve emoties en gevoelens veel langer blijven hangen dan dingen die wel goed gaan. Bij de tweede printable is het de bedoeling dat je elke avond de dag afsluit door een korte vraag te beantwoorden. Wees trots op wat er wel goed gegaan is die dag! Door jezelf complimenten te geven zul je merken dat je minder snel gaat piekeren en makkelijker naar de toekomst kan gaan kijken. Bij elke dag staat een andere vraag die je kan beantwoorden. Dit helpt je om ook op andere gebieden positieve dingen te halen.

Woensdag heb ik een leuke vorm van ontspanning voor je. In 15 minuten tijd kun je ongeacht waar je bent, helemaal tot rust komen. Die manier van ontspannen is ook erg fijn om voor deze oefeningen te doen als je merkt dat het complimenten geven aan jezelf spanning oproept.

Loop je ergens tegen aan? Laat het weten in de reacties dan help ik je opweg. “Anoniem” kan natuurlijk ook via  het contactformulier. Veel succes!

Oefening 1; streepjes code

Oefening 2; complimenten

3 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.