Ontspannen met Zentangle

Deze wellness woensdag gaat over zentangle. Een “vernieuwende” manier om tot rust te komen. Ik ben niet goed in ontspannen en als perfectionist heb ik ook altijd wel iets waar ik niet blij mee ben.

Toch is het mij gelukt om met deze methode tot rust te komen en om onprettige gedachtes en gevoelens los te laten. Het fijne van deze methode is dat je maar 10 minuten nodig hebt en je het overal toe kan passen zonder dat men je raar aankijkt, zelfs op je werk of in de wachtkamer van het ziekenhuis is het mogelijk!img_1528Zen is genoemd naar de Japanse vorm van Boeddhisme. Je gaat opzoek naar leegte, wijsheid en rust zoals boeddha dat ook deed. Tangle betekend knoop en wirwar in het Engels. Je vult dan ook je papier met een wirwar aan patroontjes.

Zeker voor mensen die niet creatief zijn kunnen de tekeningen van zentangle heel intimiderend overkomen. “Ik kan niet tekenen” hoor ik vaak als ik mensen coach. Maar voor zentangle hoef je ook niet te kunnen tekenen, als je een pen vast kan houden kun je deze manier van tekenen zonder problemen volgen. En als de dan ook nog de letter “O” , “I” en de “S” kan schrijven kun je elk patroon tekenen.

img_0062Door zentangle:

 • ◦ Kun je beter ontspannen
 • ◦ Geeft je rust
 • ◦ Vergroot je focus
 • ◦ Je krijgt meer zelfvertrouwen
 • ◦ Stimuleert je creativiteit
 • ◦ Ben je meer in het hier en nu
 • ◦ Helpt met ademregulatie
 • ◦ Krijg je meer waardering voor de wereld om je heen
 • ◦ Maakt je gelukkiger
 • ◦ Helpt tegen piekeren
 • ◦ Maar vooral, het geeft je heel veel plezier!

Materialen:

Om deze tekenmethode te kunnen doen heb je eigenlijk alleen een velletje papier en een pen nodig. Het maakt dan ook niet uit waarmee je begint. Toch merk ik dat het extra fijn werkt met mooie materialen maar zoek naar wat jezelf, en je bankrekening, fijn vind. Ook zonder geld uit te geven kun je dus zentangle beoefenen.

img_0191Ik gebruik heel erg graag de pigma micron omdat deze pennen niet vlekken en een mooie pigment achter laten op het papier. Deze heb ik in verschillende diktes, van heel fijn tot dik en ik heb ook verschillende kleuren zodat ik accenten toe kan voegen aan m’n Tangle .

Ik gebruik het originele zentangle papier. Ik heb de standaard vierkante vellen in het wit en zwart, de mini vierkante in het wit en ik heb ronde vellen voor de zendala. Zendala is een combinatie van zentangle en mandala. Daarnaast vind ik het leuk om op ronde printeretiketten te Tanglen zodat ik leuke stickers kan gebruiken.

Lets go:

Een leeg vel papier kan best intimiderend zijn. Ik heb dat ook altijd met nieuwe notitieboeken. Dan vind ik het zonde om te beginnen want wat als het mislukt. Daarom zet je bij zentangle eerst 4 puntjes in de hoeken. Dit is het kader waarin je gaat werken. Zet ze willekeurig. Nu is je vel niet meer leeg en kun je beginnen. Trek een lijn tussen de stippen. Deze hoeft niet recht te zijn. Maak ook eens krullen, lussen of golven in je lijn.

img_1547Nu zet je met potlood verschillende lussen/lijnen in het tekenvlak. Zo verdeel je het vel waar je straks de patronen in kan tekenen. Probeer niet na te denken en begin gewoon.

Nu kun je de vlakken vullen met verschillende patronen. Deze kun je op internet vinden maar je kan natuurlijk ook zelf patronen verzinnen. Onder deze blog heb ik voor jullie een link naar mijn Pinterestbord waar ik verschillende patronen heb staan. Deze staan stap voor stap uitgelegd dus zijn makkelijk te volgen.

Als je alle vlakken gevuld heb kun je met behulp van een zacht potlood en een doezelaar wat schaduw aanbrengen. Zo creeer je meer diepte.

Klaar! Draai je Tangle een paar keer rond om te kijken wat de bovenkant is en zet vervolgens je paraaf eronder.

Tips

Ik ben heel benieuwd naar jullie tangles! gaan jullie deze techniek ook proberen? 

Hier vind je verschillende patronen en voorbeelden om jouw zentangle tot een succes te maken!

7 reacties

 1. Maria schoonen

  Vaak vroeg ik me af,hoe doe je dat,hoe ontstaan die patronen. Ik vind het mooi en ga het ook eens proberen. Dank je voor de uitleg,was weer super.. maar een vraag,teken jij altijd van een voorbeeld?. Of ga je ook weleens uit de losse pols te werk?.Waar koop je dat pooier? Pennen heb ik ook . Weer bedankt Yvette.

  1. yvettemoerdijk

   Nee ik teken verder niets na. Gebruik alleen de patronen en vul en teken zelf m’n tekeningen. Op internet kun je papier bestellen bijvoorbeeld bij bol.com. Heb een link in de blog geplaatst voor je bij de tips.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.