Gedeelde geluksmomentjes

Iets doen voor een ander zorgt er niet alleen voor dat de ander een geluksmoment ervaart, het zorgt er ook voor dat jezelf een kleine positiviteitsboost krijgt. Daarom gaan we vandaag, op motivatie maandag, zorgen voor gedeelde geluksmomentjes.

Al van kleins af aan zei m’n vader een gedichtje. Als kind/puber vond ik het altijd irritant en een beetje vreemd maar nu gebruik ik hem zelf ook vaak. Nu zie ik veel meer in dat het leven echt mooier en gelukkiger word als je iets voor een ander betekend zonder dat je daarbij een (groot) eigen belang hebt.

Daar alleen kan liefde wonen

Daar alleen is het leven goed

Waar men stil en onbedwongen

Alles voor elkander doet.

(bron video: Bassie en Adriaan en de verzonken stad)

Random act of kindness

Iets voor een ander doen kan op heel veel manieren. En zoals in het bovenstaande filmpje ook gezongen word is dat vriendelijkheid geen cent hoeft te kosten.

Iedereen kent wel iemand die een extra handje of een knuffel kan gebruiken. Toch is het nog leuker om iemand te helpen/ verrassen die je niet (goed) kent.

Er zijn heel veel manieren waarop je de dag van een onbekende kan kleuren. Zo heb ik ooit een lief kaartje geschreven en daar 2 euro opgeplakt. Ik had een gefeliciteerd kaart gekozen en schreef: “gefeliciteerd! Jij hebt waarschijnlijk iets te vieren en daar horen cadeautjes bij. Geniet van dit cadeautje en maak er een mooie dag van”. Die kaart plakte ik achterop een pak taartmix in de Albert Heijn. Daarbij had ik een klein briefje geplakt met een uitleg over de random act of kindness met de vraag om ook ooit iets liefs te doen voor een ander.

Ik vond het heel spannend om in de Albert Heijn een kaart op een pak taartmix te plakken. Het voelde een beetje alsof ik iets deed wat niet mocht. Tot op de dag van vandaag heb ik echt geen idee wie ik blij gemaakt heb met een gratis taart en dat is oké. Van het hele proces vooraf en de napret met fantaseren werd ik gelukkig.

Ook schrijf ik altijd een leuk compliment op een pakketje voor de postbode. Pakketbodes moeten hard werken en horen vaak alleen klachten ipv complimenten. Op de doos schrijf ik dan “dank je wel dat je ook dit pakketje weer veilig bezorgt.” Maar laatst heb ik ook bij de klantenservice van PostNL een compliment ingediend over mijn pakketbezorger. Hij is zo vriendelijk en behulpzaam en is nooit beroerd een stapje extra te zetten. Zo zet hij zware dozen bij mij op bed en brengt hij ook de doosjes boven die hij ook beneden in de brievenbus zou kunnen doen. Hij kwam me later nog bedanken voor het compliment. Vaak komen er alleen maar klachten binnen bij een klantenservice dus stuur ze ook eens een compliment. Ook positieve ervaringen mogen gedeeld worden!

img_1735-1Voorbeelden van RAK

Er zijn heel veel manieren waarop je iets voor een ander kan doen. Om je een beetje opweg te helpen heb ik hier een aantal manieren waarop je de RAK kan toepassen.

 1. Doneer eten, drinken, speelgoed of boeken bij de plaatselijke voedselbank of asielzoekerscentrum.
 2. Stuur een handgeschreven kaartje.
 3. Plak positieve post-its op spiegels in openbare toiletten.
 4. Zeg gedag en lach naar mensen op straat.
 5. Deel ballonnen uit aan kinderen.
 6. Ga koffie drinken bij eenzame bejaarden.
 7. Laat iemand voor in de rij bij de kassa.
 8. Geef complimenten.
 9. Print deze gratis printable en hang deze een openbare plek op zoals je werk, sportclub, supermarkt of in de lift. Printable: random act of kindness
 10. Doe vrijwilligerswerk.
 11. Houd de lift of deur open.
 12. Bied aan om op de kinderen van vrienden te passen zodat zij een avondje samen uit kunnen.
 13. Help iemand met het dragen van de boodschappen.
 14. Trakteer een dakloze op wat eten en drinken.
 15. Doneer je haar voor stichting Haarwens.
 16. Knutsel leuke spullen en drop die in een doorzichtig tasje in een wachtkamer. Schrijf daarop voor de eerlijke vinder.
 17. Geef iemand die het nodig heeft een klein cadeautje.
 18. Laat een leuk kaartje achter in een bibliotheekboek.
 19. Schrijf leuke complimenten met stoepkrijt op straat.
 20. Ruim zwerfafval op.
 21. Schrijf een brief aan iemand die je wilt bedanken. Iemand die veel voor je betekent heeft of die je inspiratiebron is.
 22. Geef eens een cadeautje en/of compliment aan hulpverleners.

Ik ga deze week een pakketje sturen met leuke kleine cadeautjes aan iemand die ik niet echt ken maar waarvan ik wel weet dat hij/zij wel een doosje geluk kan gebruiken!

Wat gaan jullie deze week doen om een ander een geluksmoment te bezorgen? Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties onder deze blog.

4 reacties

 1. Maria schoonen

  Ik kan me heel goed vinden in het bericht van Janny. Je beschrijft het ook zo mooi en toe de point. Yvette als het in een boek stond zou ik het zeker kopen en lezen telkens weer.Hoewl ik geen boekenmens ben. Wel van creatieve dingen. Werk graag met mijn handen om dingen te maken. Hoop dat je snel mag revalideren al is dat misschien niet altijd even leuk,maar alles komt goed.Daar ga je voor.Knap hoor

 2. janny van eck

  wat ben je toch een heerlijk positief persoon, ik heb je 1x ontmoet in hh in hilversum. was daar voor observatie. volg je stilletjes maar bij deze wil ik je een heel groot compliment maken. zit in een klein beetje vergelijk bare positie als jij. en vind het heerlijk deze dingen van je lezen. hoop dat je er nog lang mee doorga. n vooral dat je wat op mag knappen natuurlijk. groetjes.

  1. yvettemoerdijk

   Hey janny, wat een lief berichtje! Vervelend om te lezen dat je in dezelfde situatie zit 🙁 ik blijf zeker doorgaan met schrijven hoor want dat geeft me heel veel kracht 🙂 hoop wel dat ik heel snel ergens kan revalideren want lig alweer 2 maanden op bed. Bedankt voor je lieve berichtje dat kleurt mijn dag. Vind dat altijd zi leuk 🙂 thnx.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.