12 manieren om goed voor jezelf te zorgen binnen 15 minuten!

Deze wellness woensdag gaat het over zelfzorg. Natuurlijk is het algemeen bekend hoe belangrijk het is voor zowel je lichamelijke, mentale als emotionele gezondheid om goed voor jezelf te zorgen. Hoewel we allemaal weten hoe belangrijk het is, trappen we vaak in dezelfde valkuilen. We denken dat het lastig is en veel tijd in beslag neemt maar met deze tips kun je in slechts 15 minuten per dag, of zelfs nog minder, toch goed voor jezelf zorgen. Want pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je er voor een ander zijn.

lezen. 

Het maakt hierbij niet uit of je een boek, krant, magazine of blog leest. Het belangrijkste hierbij is dat je iets kiest wat je geen stress geeft zodat je ontspannen kunt lezen. zelf ben ik nu in dit boek bezig. Echt een aanrader als je net als ik te maken hebt met een chronische ziekte.

Ga naar buiten.

Als je de mogelijkheid hebt om even een rondje te wandelen werkt dat erg goed om je hoofd leeg te krijgen, je organen aan het werk te zetten en te genieten van de natuur. Hoewel lopen niet voor iedereen mogelijk is, kun je ook gewoon even een kwartiertje buiten zitten. Het is niet voor niets dat basisschoolleeringen elke ochtend tussen de lessen door 15 minuten buiten gaan spelen.

Bel een vriend(in)

Hoewel ikzelf een gruwelijke hekel heb aan bellen is het wel de beste manier om opgevrolijkt te worden. appen, sms-en, snappen of andere manieren zijn veel te standaard geworden. Door elkaar te spreken versterk je jullie band en draagt het bij aan een positief gevoel.

Kleuren of tekenen.

Kleuren en tekenen helpt je ontspannen en maakt he hoofd leeg. Zoals ik vorige week ook vertelde helpt zentangle mij enorm bij het ontspannen. Ook als je niet kunt tekenen en creatief bent kon je met mijn stappenplan tanglen. Wil je toch liever kleuren? ook daar zijn heel veel mogelijkheden in. Er zijn heel veel soorten kleurboeken dus er is altijd wel een boek die bij je past. Wat dacht je van deze leuke? heel wat toffer dan een standaard mandalaboek toch?!

Luister naar muziek. 

Het maakt hierbij niet uit welke muziek je luistert zolang het maar iets is waar jij van kan genieten. Probeer te focussen op de melodie of de songtekst en geniet van de tijd met jezelf. Ik heb een speciale playlist die ik hier ook al met jullie deelde. Deze vrolijkt mij op en geeft mij, hoe gek ook, energie. Ik luister hem het liefste met mijn Bose koptelefoon met noisecontrol zodat ik echt ongestoord kan luisteren.

Mindfulness

Langere tijd was ik geen voorstander van mindfulness. Ik werd er juist opgefokt van en de stemmen haalde het bloed onder mijn nagels vandaan. Het had juist het tegenovergestelde effect tot ik 2 jaar terug tijdens mijn revalidatie in aanraking kwam met andere vormen van mindfulness. Zo gebruik ik nu graag de app headspace. Deze heeft een hele fijne stem en er zijn heel veel varianten qua oefeningen. De app is wel in het engels. Ook heb ik verschillende vormen van ademregulatietraining geleerd wat net zo goed werkt als mindfulness. Volgende week woensdag deel ik verschillende ademhalingsoefeningen met jullie die op een snelle doeltreffende manier zorgen voor minder stress.

Schoonheidsslaapje.

Slaap, of eigenlijk het gebrek ervan, heeft veel invloed op je gezondheid. Zowel je lichamelijke, mentale als emotionele gezondheid kunnen hieronder lijden. Toch is het niet altijd mogelijk om voldoende slaap te krijgen. Een powernap is dan helemaal zo slecht nog niet. Zet wel je wekker op maximaal 20 minuten want alles wat je langer slaapt heeft weer het tegenovergestelde effect en verstoort het bioritme.

Denk positief.

Dit is natuurlijk een inkoppertje. Iedereen weet dat positief denken super effectief is. Toch besef ik mij dat het niet in elke situatie altijd even makkelijk is. Ikzelf kan gelukkig overal wel iets positiefs uithalen maar weet ook hoe het anders kan. Hier schreef ik al eens een blog over met een simpele, maar zeer doeltreffende manier, om bewuster te worden van je eigen gedachten. Deze oefening kun je hier vinden. 

Zorg voor voldoende brandstof.

Zonder benzine kan de auto niet rijden en zonder voedingsstoffen kan je lichaam niet functioneren. Zelf vind ik dit een van de moeilijkste punten met betrekking tot zelfzorg. Zodra ik me niet lekker voel heb ik zo geen trek in eten en al helemaal niet in drinken. Door hier bewuster op te letten zorg ik ervoor dat mijn lichaam veel meer aankan. Er zijn veel apps die je hierbij kunnen helpen maar zelf vind ik de Ulla geniaal. Hoe digitaal ik ook ben, heb ik niet altijd mijn telefoon bij de hand voor een reminder. Met de Ulla heb je dan ook geen telefoon nodig en geeft je toch een subtiele hint.

Lak je nagels.

Oké, voor mijn mannelijke volgers is deze wellicht een beetje ongepast. Je nagels lakken geeft niet alleen letterlijk wat meer kleur aan je dag het zorgt er ook voor dat je jezelf even verwend. Sinds kort heb ik een manicure ontdekt. Ik vond dat altijd te duur en overdreven tot suus mij meenam naar een salon. De prijs is echt goed te betalen en het geeft een extra fijn gevoel. Ik was daarna weer helemaal opgeladen en super blij met mijn mooi gelakte nagels. Want echt, zo mooi krijg ik ze zelf niet gelakt!

Schrijf

Zoals jullie wellicht doorhebben helpt het schrijven op deze site mij de dag door. Niet alleen de positieve dingen die ik deel maar ook de plofkop en co updates helpen mij in mijn proces. Natuurlijk hoef je dit niet gelijk als een blog openbaar te publiceren als je daar niet aan toe bent. Schrijven kan ook gewoon ouderwets in een schrift of dagboek. Schrijf op waar je mee zit maar vergeet ook niet de positieve dingen te benoemen. In de blogpost van maandag had ik ook al twee leuke schrijfoefeningen met handige printables voor je. Hebben jullie die al gedaan?

Me-time.

Plan elke dag een tien minuten vrij in je agenda om op mini date te gaan met jezelf. Maak van jezelf ook een prioriteit zoals je dat waarschijnlijk ook voor een ander zou doen. Door deze momentjes, zeker in het begin, te plannen, zorg je ervoor dat ze er niet bij inschieten. Het is namelijk mens eigen om eerst aan een ander te denken voor je aan jezelf denkt maar daar gaan we nu verandering in aanbrengen!

Dit waren mijn tips om op een makkelijke manier beter voor jezelf te zorgen. Hoe zorgen jullie goed voor jezelf? Ik ben benieuwd of jullie ook nog leuke aanvullingen hebben voor mij. 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen laat dan je gegevens achter in het contactformulier.

3 reacties

 1. Anne

  Laatst een soortgelijke post geschreven dus ik kan nog wel een en ander opnoemen.. 😉 Vooral tijd voor jezelf nemen, inderdaad – maar dan ook meteen stilstaan bij jezelf en bij wat je op dat moment nodig hebt. ’n Momentje van reflectie zeg maar.. Journaling heb ik daarom ook gelijk aan de lijst toegevoegd, maar n paar keer per dag bij jezelf nagaan hoe je erbij zit en hoe ’t beste verder – daar heb je in principe verder geen tools voor nodig 🙂

  oh, ik had ook “elke dag even naar buiten gaan” , zelf heb ik daar moeite mee maar bedenk me nu dat dat niet voor iedereen is weggelegd, of hoe doe jij dat?..

  Nuttige post wel 🙂 weer wat ideetjes opgedaan!

  1. yvettemoerdijk

   Ja nou normale mensen die niet echt kunnen lopen en zo kunnen ook voor de deur zitten natuurlijk maar ik kan en mag niet naar buiten dus helaas gaat die tip voor mij nu niet op. Hoop dat als nu het afbouwen goed gaat ik wel weer naar buiten kan 🙂

   En grappig dat jij bijna een zelfde blog hebt geschreven. Zal die straks eens lezen haha.

   En dat journalen is wel echt een goede tip om vaker stil te staan. Denk dat ik zelf die eens ga proberen 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.