Drie manieren om productiever te werken

Het is weer maandag en dus is het tijd voor een nieuwe motivation monday blog. Een nieuwe week opent ook weer nieuwe mogelijkheden. Deze week ga ik jullie laten zien hoe je nog effectiever kunt werken met de Kanban methode, een not to do lijstje en doormiddel van een kookwekker.

De Kanban methode

Kanban is een Japanse term. Kan betekend visueel en ban is het Japanse woord voor bord. Met de kanban methode gaan we dus een visueel bord maken. Voor deze methode gaan we 3 kolommen maken op een whiteboard. In de eerste kolom schrijf je doen, in de middelste kolom het woord bezig en in de laatste kolom het woord klaar. Heb je geen whiteboard? Je kan ook een wit papier op de muur plakken met deze kolommen.

img_2040Doen
Om te beginnen schrijf je op afzonderlijke post-its je taken die uitgevoerd moeten worden. Probeer deze taken zo specifiek mogelijk te beschrijven. Als je dat gedaan hebt plak je ze in de kolom doen.

Bezig
Waar ga je mee beginnen? Verplaats de post-it van je taak naar deze kolom. Je mag echter maar 3 taken in deze kolom plakken. Je zal dus eerst iets naar klaar moeten verplaatsen voor je aan een nieuwe taak begint.

klaar
Hier plaats je alle taken die uitgevoerd zijn. Dat ruimte lekker op en geeft je veel voldoening doordat je nu visueel kunt zien hoeveel je al gedaan hebt. Juist omdat je de taken zo specifiek mogelijk benoemt hebt, zal deze kolom in no time een flinke lijst worden!

Not to do

img_2038

Deze lijst is een tegenhanger van een to do list en maak je voor je (werk)dag begint. Op deze lijst schrijf je alles wat je vandaag niet gaat doen. Dat kunnen dingen zijn zoals vandaag ga ik geen extra werk aannemen van collega’s tot vandaag ga ik me niet druk maken over mijn presentatie. Deze lijst leg je in het zicht zodat je er de hele dag aan herinnert word aan alles wat je vandaag niet gaat doen. Aan het einde van de dag maak je een balans op en kijk je hoeveel van deze lijst je ook werkelijk niet gedaan hebt. Door deze lijst zorg je ervoor dat je je tijd niet besteed aan zaken die onbelangrijke zaken.

De kookwekker methode

img_2039

Deze methode gebruik ik nu al een aantal jaren en helpt mij om nog productiever te werken. Als je net als ik snel afgeleid bent is deze methode ook erg geschikt voor jou. Je zou deze ook kunnen combineren met de Kanban methode voor een nog betere focus!

Ook bij deze methode is het de bedoeling dat we eerst een lijst maken met alles wat er moet gebeuren. Net zoals bij de Kanban methode is het de bedoeling om zo specifiek mogelijk te zijn in je taken. Nu ga je een inschatting maken hoelang je nodig hebt om deze  taak uit te voeren.

We gebruiken een kookwekker om de tijd bij te houden voor de  taak die je uit gaat voeren. Tijdens deze periode is het de bedoeling dat je geen telefoon gebruikt en indien mogelijk je ook het internet van je laptop uitzet. Nu kun vol gefocust aan je taak. Als je taak afgerond is neem je 5 minuten pauzen voor je aan de volgende taak begint. In deze 5 minuten mag je even alles doen waar je behoefte aan hebt. Zo werk je nog productiever. Mocht een taak vrij groot zijn verdeel deze dan onder in verschillende blokken. Werk maximaal 25 min aan een stuk door!

Deze drie manieren kun je dus ook prima combineren. Welke van deze manieren gaan jullie gebruiken om nog effectiever te werken?

Één reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.