Het gezicht van; ernstige astma

In deze nieuwe rubriek wil ik meer aandacht vragen voor de impact van een (onzichtbare) chronische ziekte, lichamelijke beperking en/of psychische aandoening. Elke week neemt iemand anders je een dag mee in zijn of haar leven. Beperkt het hebben van een ziekte/aandoening of beperking het leven, of zorgt het er juist voor dat men grenzeloos gelukkig is?

Vandaag zal ik het spits afbijten en jullie meenemen in mijn leven met ernstige astma. Naast ernstige astma heb ik helaas ook een heleboel andere aandoeningen. Ik heb echt een lot uit de zwarte loterij gewonnen. Omdat de astma op het moment het heftigste is, neem heb ik ervoor gekozen die verder toe te lichten.

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben dus Yvette en ben 33 jaar oud. Ik ben begonnen met bloggen omdat ik mensen wilde inspireren met mijn verhaal en omdat het voor mij een hele fijne uitlaatklep is.

Ik ben mede oprichter van stichting Infinita die opkomt voor de vaak negatieve beeldvorming over mensen met een beperking en/of chronische ziekte. Momenteel geef ik hiervoor verschillende lezingen en ben ik ook in te huren als dagvoorzitter en presentatrice.

Daarnaast ben ik duo voorzitter van de Fibromyalgie patiënten vereniging, de FES, en werk ik als gids in Dierenpark Amersfoort.

Wat is ernstige astma?

Er zijn verschillende vormen van astma namelijk allergisch astma, niet allergisch astma, inspanningsastma en ernstig astma. Het is mogelijk om verschillende vormen tegelijk te krijgen.

Bij ernstige astma reageren je longen heel heftig op prikkels waardoor je sneller een aanval/exacerbatie krijgt die moeilijk onder controle te krijgen is met medicatie. Hierdoor beland ik sneller in het ziekenhuis omdat dit erg gevaarlijk is. Na elke aanval lever ik steeds iets meer in van mijn gezondheid waardoor ik op lange termijn steeds verder achteruit zal gaan.

Welke invloed heeft je aandoening op je leven?

Momenteel werk ik een stuk minder omdat mijn astma zeer onstabiel is en het mijn leven teveel beïnvloed. Ik ben nu weer net thuis na een ziekenhuis opname en kan nog niet veel. Hierdoor beperken mijn werkzaamheden zich momenteel tot bloggen en ben ik verder vooral achter de schermen actief.

Ik lig vrijwel de hele dag in bed omdat mijn lichaam nu heel zwak is en in oorlogsstand bezig is om te herstellen. Ik moet nu 30 minuten voor inspanning een extra zware morfinedrank nemen om een astma aanval te voorkomen. Dit houd in dat ik mijn dag goed moet plannen en ik ook niet spontaan naar de wc kan. Omdat het eten heel zwaar is moet ik verspreid over de dag kleine beetjes eten zodat ik geen nieuwe aanval krijg. Mijn brood mag bijvoorbeeld geen korstjes bevatten en moet dik belegt zijn met smeuïg beleg zodat ik het makkelijker weg krijg. Hierdoor kost het mij minder energie waardoor ik me minder snel verslik. Tegen het verslikken verdik ik ook mijn drankjes met speciaal poeder zodat het makkelijker slikt.

Daarnaast slik ik extreem veel pillen, vernevelingen, pufjes en drankjes. Bijna bij alles slik ik meer als de maximale dosering. Ook krijg ik elke dag nutridrink, medische drinkvoeding, zodat ik toch aan mijn kcal en voedingsstoffen kom.

Hoelang ben je al ziek?

Dat mijn astma zo ontregeld is en ik meerdere keren per jaar in het ziekenhuis beland is nu ongeveer 2 jaar bezig. Daarvoor had ik ook astma maar was deze met de nodige prednison en hoge doseringen medicatie best goed onder controle. Ik tafeltenniste toen ook nog in de Nederlandse talent selectie waarvoor ik namens Nederland ook toernooien in Europa mocht spelen. Toen ik noodgedwongen moest stoppen stond ik 17e op de wereldranglijst.

Ik neem jullie mee op een gemiddelde dag in mijn leven; zaterdag!

heb jij ook een chronische ziekte en/of lichamelijke beperking? Of heb je een psychische aandoeningen waar je meer zichtbaarheid aan wilt geven?

Dan kun jij je aanmelden voor deze rubriek! Heb je nog vragen of wil je je gelijk aanmelden? Stuur je bericht naar info@yvettemoerdijk.nl je kan ook hier je gegevens achterlaten.

Hier kun je mijn oproep voor “het gezicht van” nogmaals lezen.

5 reacties

 1. Jannie

  Yeti,

  Goed dat je dit initiatief hebt genomen om deze serie blogs te openenmensen informeren hoe jou dag eruit ziet.
  Veel mensen weten niet wat een chronische beperking je leven bepaalt.
  Goed leesbare blog.
  Liefs
  Jamie

  1. yvettemoerdijk

   Het jamie,

   Bedankt voor je compliment. Ik vind idd openheid en Zichtbaarheid heel erg belangrijk. Ik heb gelukkig ook heel veel aanmeldingen gehad waardoor er de komende periode ook een heleboel andere aandoeningen geplaatst worden. Vind het zelf ook zo bijzonder om te zien hoe zij omgaan met en toch grenzeloos gelukkig zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.