Plofkop en co; invloed van de wintertijd

De wereld slaapt nog lekker nu ik deze blog schrijf. Of nou ja de wereld, laten we het op Nederland houden. Waarschijnlijk zijn jullie super blij dit weekend. De klok ging over naar wintertijd en dus konden jullie een uurtje langer slapen. De wintertijd heeft, net als de zomertijd overigens, voor mij veel meer gevolgen waar je normaal niet aan zou denken.

Sowieso schrijf ik deze blog in de nacht, want we hebben een uur langer. Ik kan een uur langer naar het plafond staren en ongeduldig wachten tot iedereen weer tot leven komt. Ik ben al weken lid van team no sleep. Of nou ja, team almost no sleep.

Ik slaap heel erg slecht door de benauwdheid en zenuwpijn. Slaappillen mag ik nu even niet hebben omdat die je spieren verslappen. Ik heb elk spiertje in mijn lichaam nodig om voldoende zuurstof binnen te krijgen.

Ik kijk altijd heel erg uit naar het moment dat de zon opkomt en de auto’s weer tot leven komen. Nu moet ik daar dus een uur langer op wachten, maar dat is niet het ergste aan de wintertijd!

Pure ellende

Het ergste aan een uur tijdsverschil is dat ik dus ook een uur langer moet wachten op mijn medicatie. Ik leef nu al van medicatiemoment naar medicatiemoment. Een uur langer wachten betekend dat ik achter de feiten aan ga lopen. Ik word benauwder en krijg veel meer pijn. Door die combinatie word ik misselijk en duizelig waardoor ook eten en drinken weer lastiger gaat. Niet fijn dus! Het duurt meer dan een week voor ik mijn lichaam weer een beetje onder controle heb. Athans, de laatste keren dat de klok verzet werd zat ik niet in een exacerbatie dus ik heb echt geen idee hoe dat nu zal gaan.

Afschaffen

Het verzetten word nu gelukkig afgeschaft. Niet iedereen is daar even blij mee, maar voor mij, en vele andere chronisch zieken is het echt een verademing. Ik heb geen voorkeur voor de winter- of zomertijd. Wel hoorde ik dat het voor de gezondheid beter is als we de wintertijd aan zouden houden. Ik vind het allemaal best, zolang ik maar stabiel mijn medicijnen kan blijven nemen zodat ik een zo normaal mogelijk leven kan hebben.

Hebben jullie ook zoveel last van het verzetten van de klok?

2 reacties

 1. Willeke

  Hoi Yvette,

  Hopelijk gaat het snel lukken om weer aan te passen, hou je taai!!!

  Wat betreft die winterrijd, voor mij 1 grote opluchting. Ieder jaar merk ik de hele zomer lang dat die klok verschoven is.
  Ik ben een echt nachtdier dat noodgedwongen vanwege werk iedere dag om 7.00 u op moet, mijn biollogischr klok is het daar niet mee eens. In de winter lukt het mijn redelijk om mijn biologische klok en de echte tijd bij elkaar te brengen, maar zomers……en nee, ondanks alles wat ik er aan doe went het echt niet. Alle trucjes rn tips allang geprobeerd maar ik loop de hele zomer met een vorm van slaapgebrek rond.Heeft invloed op je lijf, je gewicht, alles , ik funcioneer gelukkg redelijk omdat ik verder niks heb maar in de winter gaat het echt veel beter. Kan ik ook afvallen, heb ik meer energie etc etc.
  Ik snap dat die suffe tijdswisselkng veel impact kan hebben en ik hoop dat je snel weer in een goed ritme komt. En vooral dat je snel weer meer kracht krijgt. Heel veel sterkte met deze week (en met al het andere natuurlijk)

 2. Maria schoonen

  Ach Yvette ,heel vervelend voor je. Al heb ik gelukkig niet wat jij hebt,wel andere kwalen,maar daarbij ook slecht slapen. Doe ik al heel lang. Vanmorgen was het 4 uur en dan niet meer slape. Voor mij mag het ook afgeschaft worden hoor. Heb er ook lang last van..Niet leuk allemaal..Hopelijk is dit de laatste keer van klok verzetten. .We zullen er voor duimen😘

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.