Plofkop en co; leuke feitjes over mij!

Ik vind het echt heel erg bijzonder dat mijn blog zo snel groeit en er zoveel leuke lieve volgers tussen zitten. Bijna dagelijks krijg ik privé berichtjes en ook de kaartjes en lieve pakketjes blijven mijn slaapkamer instromen. Toch kan ik me voorstellen dat je mij nog niet goed kent en daar ga ik vandaag verandering in brengen. Maar vaste volgers, niet getreurd, ook voor jullie zitten er leuke nieuwe feitjes tussen over mij. Ik deel vandaag namelijk leuke feitjes die bijna niemand over mij weet. Enjoy!

Ik ben een spoonie

Oké, deze eerste weet eigenlijk iedereen wel over mij. Mijn blog gaat namelijk voor een heel groot deel over mijn chronische ziekte maar ook hoe ik ondanks dat chronisch gelukkig ben. Het leven hoeft niet perfect te zijn om te kunnen genieten. In dit artikel leg ik je uit aan de hand van lepels hoe het is om ziek te zijn.

Ik ben ziek

Dit is voor jullie natuurlijk best logisch. Toch heb ik deze week pas echt toegegeven aan een vriendin dat ik ziek ben. In “mijn wereld” kon het namelijk altijd erger. Een exacerbatie zag ik dan ook als iets gewoons. Het hoorde erbij zoals eten en drinken. Pas sinds deze week kan ik hardop toegeven dat ik echt best wel heel erg ziek ben. En dit nu ook zo schrijven, vind ik best lastig.

Verslaafd aan wortels, die ik niet kan eten

Elke keer weer, als ik aan de prednison zit, heb ik enorme craving naar wortels. Volgens mijn specialisten is dat best een gekke eigenschap. De meeste mensen krijgen namelijk ongezonde eetbuien vol chocola, chips en andere vette snacks. Het enige nadeel bij mij is dat ik gigantische uitslag krijg van wortels en ze dus niet onbeperkt kan eten. Gelukkig is eten momenteel zo lastig dat mijn wortel craving ook meevalt.

Beloningssysteem

Vanuit bed kijk ik naar een mooie “dikke duimen kaart” die op mijn kledingkast geplakt is. Samen met een vriendin hebben we een beloningssysteem om nieuwe gewoontes aan te leren. Zoals ik net ook al even benoemde is eten en drinken voor mij best lastig. Ik at kleine porties en dronk met heel veel moeite een liter per dag. Als ik me aan mijn eetmomenten houd, mijn nutridrink opdrink en ik minimaal 1,5l drink mag ik een stikker plakken. Bij 5 stickers mag ik Starbucks, 12 zorgt voor glutenvrije friet met frikandel speciaal, bij 22 stickers gaan we naar se cactushal en bij 30 stickers gaan we gamen in Utrecht. Inmiddels heb ik 14 stickers maar nog geen beloningen. Die laat ik nog even staan tot ik er lichamelijk optimaal van kan genieten. Dit systeem werkt echt heel goed voor de streber in mij.

verboden voedsel; pizza

Ik mag nu geen korstjes eten omdat dat te zwaar is. Ook moet mijn brood met extra smeuïg beleg belegt worden. Pizza vind ik erg lekker maar is natuurlijk een en al korst, en niet per definitie smeuïg. Toch heb ik van de week intens genoten van pizza shoarma. Of nou ja, eigenlijk van knoflooksaus met een klein beetje pizza.

Rietjes drama

As we Speak heb ik een longfunctie variërend tussen de 23% en 29% vergeleken met andere astma patiënten van mijn leeftijd, lengte en gewicht. Als ik mezelf met jullie zou vergelijken blijft er denk ik maar bar weinig van over.

Met deze longinhoud is het drinken uit een rietje bijna onmogelijk. Aangezien ik niet vies ben van een uitdaging probeer ik dagelijks mijn nutridrink met het bijgeleverde rietje te drinken. Soms lukt het, soms niet maar het is hoe dan ook een goede training om m’n longspieren sterker te maken.

Slapend rijk worden

Dat is natuurlijk de droom van iedereen. En hoewel ik niet echt slaap, verdien ik wel vanuit bed. Ik lig nu 24/7 op bed waardoor mijn bed mijn leven geworden is. Het is de plek waar ik eet,drink en medicijnen neem. Maar ook de plek waar ik werk, train en chill.

Het is mega fijn om een eigen onderneming te hebben zodat ik de vrijheid heb in de indeling ervan. Ik ben een ondernemer in pyjama en ben daar, ook naar klanten toe, heel open over. Ik zie het namelijk als een toegevoegde waarde vergeleken met conculegas.

Werktijden

Zoals ik net al zei ben ik een ondernemer in pyjama. Niet alleen omdat ik altijd in bed lig, ook omdat ik er nogal bizarre werktijden op na houd. Ik werk namelijk ook vrij veel “nachtdiensten”. Niet omdat ik in de zorgsector werk maar puur omdat ik niet kan slapen. Snachts komen trouwens ook echt de beste ideeën. “Het gezicht van” is ook snachts ontstaan en daarnaast ben ik nu met nog een te leuk project bezig wat ik nog even geheim houd.

Gamen

Ik kan intens genieten van gamen. Sinds kort heb ik een Nintendo switch in m’n slaapkamer staan. Het is een heerlijke bezigheid om even niet te denken aan het ziek zijn. Even ben ik in een andere wereld. Oké, echt maar heel even want de realiteit komt razendsnel tevoorschijn.

Ik kan namelijk niet rustig gamen. Als ik FIFA speel ben ik na 1 wedstrijd helemaal buiten adem alsof ik echt 90 minuten lang over de grasmat heb staan rennen. Zelfs bij mariokart ben ik zo fanatiek dat het zweet over m’n rug loopt. Uit zelfbescherming speel ik de afgelopen dagen alleen maar rustige spellen zoals monopoly, midgetgolf en flipperkast. Zo kan ik toch gamen zonder topsport te leveren.

Ontspannen

Ontspannen is heel erg belangrijk. Sinds kort mediteer ik op een spijkermat. Die mat is echt een van de beste nieuwe ontdekkingen van 2018. Ik ontspan hierdoor veel dieper waardoor ik echt tot rust kom. Als ik op de mat lig luister ik naar de app headspace of naar de instrumentale Disney liedjes.

Sarcasme en zwarte zelfspot

Het beste medicijn in het leven is om niet alles even serieus te nemen en daar ben ik best goed in. Soms zo goed dat het voor omstanders redelijk ongemakkelijk word.

Laatst in het ziekenhuis had ik me verslikt bij het tandenpoetsen. Hierdoor was ik mega benauwd maar zowel de verneveling als morfine hielpen niet. De broeder was hardop aan het denken wat we nog zouden kunnen doen om op te knappen. Er waren echter geen opties meer over. Redelijk teleurgesteld zei hij “ik wou dat ik je iets kon geven waardoor je minder benauwd bent”. Vrij adrem had ik al een oplossing klaar. “Geef me maar gewoon een garnalenkroketje, dan is die benauwdheid snel over!” Ik ben namelijk erg allergisch voor vis en schaaldieren dus deze oplossing zou wel gelijk een permanente oplossing zijn. Zoals je merkt, hebben we uiteindelijk niet voor die oplossing gekozen want ik kan jullie nog steeds vervelen met deze blogs. 🙂

Actrice

Als ik niet in bed lig en nog wat tijd over heb in mijn agenda speel ik ook nog Sandra in de internetserie schitterend. Sandra werkt op de redactie van een modetijdschrift als zij in coma in een ziekenhuis beland. Ze zal nooit meer kunnen lopen. In het aankomende seizoen worstelt Sandra met de acceptatie en woede op haar geloof.

Dierenpark Amersfoort

Ook mag ik als gids in Dierenpark Amersfoort de mooiste verhalen vertellen. De dierentuin is mijn tweede thuis en veel collega’s zijn als familie voor me. Ik kom helemaal tot rust als ik er ben. Ik ben er nu al een tijd niet geweest en dat is best naar. Ik kan het ju nog niet aan maar hoop wel weer snel een uurtje te kunnen genieten van de mooie lieve dieren. Niet als gids maar gewoon als gast zodat ik weer snel opknap om als gids verder te gaan.

Papaul

Mijn vader is op 10-08-2010 overleden aan de gevolgen van kanker. Ik lijk heel erg veel op hem wat het gemis soms nog groter maakt. De naam van mijn blog is een eerbetoon aan hem en een grote steun voor mij zoals je hier al kon lezen. Zo is papa er toch altijd bij.

Koffie addict is aan het afkicken

Ik hou echt van koffie. Heerlijk gewoon zwart maar soms ook een lekkere cappuccino. Nu mijn lichaam in oorlogstand aan het knokken is om beter te worden kan ik alleen geen koffie drinken. Ik mag 1 kopje per week als m’n metingen goed zijn. Ik heb nu nog gemiddeld een hartslag van boven de 130, en als ik dan ook nog koffie zou drinken, nee dank je. Ik geloof niet dat mijn rikketik daar gelukkig van word. (En ik trouwens ook niet)

Dankbaar

Tot slot ben ik heel erg dankbaar voor jullie steun. Ik vind het echt onwijs bijzonder dat jullie mijn blogs lezen, reageren en mij mailtjes sturen. Al jullie lieve woorden geven mij meer kracht dan jullie ooit zouden denken. Dat ik dan ook nog lieve kaartjes en kleine cadeautjes op m’n deurmat krijg overtreft alles.

Hoewel ik deze blog gestart ben om andere mensen te inspireren met een chronisch gelukkig leven. Om hen te laten zien dat niet alles perfect hoeft te zijn om te genieten. Bezorgt het me toch elke keer weer kippenvel als ik dag doel bereik. In zeer korte tijd is mijn blog onwijs gegroeid. Soms als ik naar de bezoekersaantallen kijk denk ik dat ik aan het hallucineren ben door alle morfine. Maar nee, het staat er echt, dankzij jullie. Dus als laatste wil ik jullie ook echt bedanken!

Dit waren de feitjes voor deze keer. Wat zou jij de volgende keer graag van mij willen weten? Laat je vraag achter in de reacties of via het contactformulier.

2 reacties

  1. Maria schoonen

    Hoi Yvette, wat een mooi voorbeeld ben jij voor veel chronisch zieken. Je haalt alles uit het negatieve en draaide het om naar positiviteit. Super gewoon. Kijken wat je wel kunt en vooral je beloningssysteem is een goed hulpmiddel om het te halen.ook heb ik nog een vraagje,Maak je nog Zentangel projecties? Of is dat te vermoeiend momenteel?
    Ik hoop voor je dat het toch met kleine stapjes vooruit mag gaan en dat je naar je geliefde dierentuin kut gaan als bezoeker. Groetjes Maria

    1. yvettemoerdijk

      Dank je voor je lieve complimenten. Nee zentangle gaat momenteel nog niet helaas. Dan moet ik recht en stabiel zitten en kost m’n nog teveel energie. Hoop het wel weer heel snel te kunnen. Bedankt voor je leuke kaarten ook! Ze hangen er mooi bij.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.