Het beste gezelschap ben jezelf

Wanneer heb jij voor het laatst bewust genoten van een momentje voor jezelf? Het is goed om ook dingen alleen te doen en te genieten van de rust, maar hoe doe je dat dan? Hoe neem je tijd voor jezelf in een wereld waarbij het toch vaak als “sneu” word bestempelt als je alleen iets onderneemt. Vandaag neem ik je mee in mijn “me-time” proces en geef ik je 10 tips om meer tot rust te komen in de hectiek van alledag.

Me-time

Ik merk aan mezelf dat ik veel beter functioneer als ik regelmatig een me-time inplan. Elke week blokte ik een moment in m’n agenda waarop ik iets ging doen waar ik behoefte aan had. Soms ging ik lekker lunchen in dat gezellige tentje in de stad en een andere keer genoot ik van een museum of een bezoekje aan de sauna. Maar ook lekker thuis op de bank met een dekentje en lekkere hapjes hoorde tot de mogelijkheden. Ik plande niets vooraf en keek op de dag zelf waar ik behoefte aan had.

Sneu

Toch word het vaak als sneu gezien. Men denkt dat je niemand hebt om leuke dingen mee te doen en dat je dan wel heel eenzaam zou moeten zijn. Het tegendeel is echter de waarheid. Ik heb best veel sociale contacten en zou, als ik zou willen, geen van bovenstaande activiteiten alleen hoeven doen. Echter kies ik ervoor om dat juist wel te doen. Het geeft mij heel veel rust en ademruimte om even alleen maar rekening te hoeven houden met mijn eigen behoeftes. Je bent zelf het beste gezelschap. Geniet van de aandacht die je nu jezelf kan geven en ja, dat kan in het begin best ongemakkelijk zijn. Op de langere termijn Zul je merken dat je beter kan ontspannen en rustiger bent. Hierdoor verlaag je je stressniveau en kun je beter presteren op je werk.

Doorslaand succes

Ik kan het onwijs goed met mezelf vinden. Zo goed zelfs dat ik er soms een beetje in doorsla. Zeker op momenten als het even niet goed gaat merk ik dat ik bijna non-stop me-time heb. Ik laat dan vrijwel niemand toe in mijn bubbel. Elke extra prikkel komt dan dubbel zo hard binnen waardoor ik veel sneller geïrriteerd kan reageren. Mijn reactie is dan echt onredelijk maar het gebeurt voor ik er erg in heb. Vrijwel gelijk heb ik er dan ook weer spijt van. Deze valkuilen ben ik aan het afleren. Hoe goed het ook is om me-time te hebben en te genieten van de aandacht aan jezelf, kun je natuurlijk niet zonder de sociale contacten en liefde van de mensen om je heen. Ook ben ik nu open over de invloed van prikkels zodat we samen kunnen voorkomen dat ik overprikkeld en geïrriteerd raak.

Nu ik zo ziek ben leef ik elke dag in een me-time moment. Toch probeer ik nog wekelijks iets te plannen. Ik kan nu niet echt weg of iets doen en dus vul ik nu mijn me-time met lekker eten bestellen of genieten van die iets te dure kaaskroketten.

10 tips voor het beste gezelschap in jezelf

Met deze 10 tips help ik je op weg naar meer rust in je leven. Het geeft je een zetje in de goede richting. Nog meer inspiratie nodig? Woensdag zal ik een lijst delen met mogelijke me-time activiteiten die geschikt zijn voor elk budget en energie niveau.

◦ Plan elke week een blok van een paar uur in je agenda voor me-time. Door het in te plannen kun je het niet vergeten en geef je prioriteit aan je eigen rust

◦ Zet je telefoon op vliegtuig modus of op niet storen zodat je niet afgeleid word door alle berichtjes op je telefoon.

◦ Vind je het spannend om alleen iets te doen? Begin dan klein met lekkere hapjes op de bank en een goed boek of leuke film.

◦ Ga eens lekker in de stad een kop koffie of warme choco drinken zonder non stop op je telefoon te zitten. Lees ipv Facebook eens een tijdschrift of een krant.

◦ De natuur veranderd deze periode heel erg snel. Maak eens een wandeling. Hoeveel paddestoelen kom jij tegen?

◦ Heb schijt aan wat andere denken. Ze zijn gewoon jaloers dat zij op dat moment niet kunnen genieten van jouw aandacht.

◦ Probeer naast een wekelijks langer me-time momentje elke dag ook een kort moment voor jezelf te nemen. Dit kan al door 10 minuten te mediteren als je wakker word of voor je gaat slapen.

◦ Heb je een financiële meevaller? Zet het geld apart en ga je volgende me-time moment lekker shoppen. Koop iets moois voor jezelf wat je normaal niet zo snel zou doen en laat het dan inpakken als cadeautje.

◦ Over cadeautjes gesproken. Denk deze feestdagen ook aan jezelf. Je mag best ook een cadeautje voor jezelf tussen de andere pakjes doen.

◦ Tot slot. Behandel jezelf zoals je ook een gast zou behandelen. Wees lief voor jezelf en luister naar je gevoel! Je mag er zijn!

Nam jij al bewust tijd voor jezelf? En zo ja, wat zijn dan jouw ultieme me-time momenten? Laat het weten in de reacties zodat we elkaar kunnen inspireren.

3 reacties

  1. Maria schoonen

    Hallo Yvette. Het is een goed beschreven stukje. Als je goed voor jezelf bent ,ben je ook goed voor een ander. Maar om van mezelf te vertellen,wanneer en hoe???? Vind ik heel moeilijk. Het zijn voor mij de kleine dingen die het doen.. liefs Maria

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.