Zo worden de feestdagen toch een feest!

De feestdagen staan weer voor de deur. En hoewel ik echt blij ben thuis te zijn tijdens deze dagen, is het voor mij niet bepaald een feest.

De kerstdagen zijn vaak al grensoverschrijdend omdat het allemaal net iets te lang en te veel is. Nu ben ik echter nog zwakker en heb ik nog steeds last van het noro virus. Ik heb wel heel veel behoefte aan gezelligheid en zo normaal mogelijke dagen maar ja, hoe combineer je dat met ziek zijn? Gelukkig heb ik een goede ergotherapeut die mij hierin heeft geholpen. Door hem heb ik echt zin en vertrouwen in de feestdagen. In deze blog neem ik je mee hoe ik ziekenhuisvrij de feestdagen door ga komen.

Aangepaste planning

Vergeleken met andere jaren heb ik de helft uit mijn planning gehaald. Zo ga ik nu niet meer bij meerdere mensen op visite en ga ik ook niet naar de kerk.

Kerstavond

Maandag ga ik in de middag al naar Chris en Mandy. Ik ga vrij vroeg zodat we echt de tijd hebben om binnen grenzen lekker bij te kletsen, spelletjes te doen en te eten. Om de dag zo relaxt mogelijk te houden ga ik er lekker in m’n pyjama heen zodat we flink kunnen chillen op hun bank. Zij hebben namelijk een geniale bank waar zowel Mandy als ik op kunnen liggen.

Ik krijg hulp met het in en uit de auto halen van mijn bagage. Dir scheelt mij heel veel energie aangezien auto rijden zelf totaal geen probleem voor mij is.

Die dag moet ik praten, spelletjes en eten goed afwisselen met elkaar. Zo mag ik bijvoorbeeld niet langer dan 30 minuten actief zitten. Ook kreeg ik de tip om kleine hapjes te eten ipv 1 maaltijd. Dit omdat het dan niet ineens een piek qua belasting is. We gaan nu een soort tapas eten zodat we gewoon kunnen blijven chillen. Het tapas idee kwam trouwens van Mandy. Echt geniaal!

In de avond ga ik gelijk door naar Brabant. Het lijkt zwaar maar kost mij uiteindelijk veel minder energie. Zolang ik in de auto zit maakt het niet uit dat ik nog 45 minuten langer moet rijden. Juist door gelijk naar Brabant te gaan bespaart het me 2 transfers die veel energie kosten, extra rollen en een soort van “nachtrust”. Nu kan ik namelijk de dag erna “uitslapen” en rustig opstarten zonder vroeg op te staan en te reizen. Nachtrust en uitslapen is relatief aangezien ik sowieso max 3 a 4 uur slaap. Maar ik kan wel blijven liggen wat ook heel fijn is.

i

Eerste kerstdag

Vandaag start ik erg rustig op. Ik ga het klaarmaken verspreiden over de hele ochtend in plaats van gelijk wassen, aankleden, eten enz. Ik slaap bij mama in de woonkamer waardoor ik gewoon in bed kan blijven liggen.

Vandaag komen ook m’n broer, schoonzus en liefste neefje naar mama. In de middag gaan we met z’n allen even op de koffie bij m’n tante. Als ik besluit mee te gaan moet ik hiervoor en daarna echt rusten zonder prikkels. Ik kreeg als tip om extra te gaan slapen op de momenten dat mees slaapt. Maar ik weet nog niet of ik naar m’n tante ga. Dit hangt niet alleen af hoe ik me voel maar ook hoe veilig het is. Mijn tante woont namelijk in een zorginstelling voor mensen met dementie. Ik ben mega vatbaar en loop snel nieuwe virussen en bacteriën op. (En we weten allemaal nog wel hoe dat dan afloopt) Daarnaast ben ik ook nog besmet met het noro virus.

In de avond gaan we gourmetten en hebben we een paar kleine cadeautjes. Tijdens het gourmetten kreeg ik de tip om niet zelf al mijn eten te bereiden. Continu in de weer zijn met het maken zou mij zoveel energie kosten dat het opeten ervan een probleem zou zijn. Ik had hier eigenlijk nooit echt bij stil gestaan. Daarnaast moet ik ook eerder van tafel of tussendoor een extra rustmoment inlassen. Dit zijn wel uitdagingen voor mij, zeker als het gezellig is. Ik kan daar dan zo van genieten dat ik het “stom” vind om er dan even niet bij te horen. Ook het niet zelf klaarmaken van m’n eten voelt een beetje gek. Maar ik moet allang blij zijn dat ik er kan zijn, want dat was de laatste weken niet vanzelfsprekend.

Tweede kerstdag

Ook vandaag start ik mijn dag extreem langzaam op. Mama helpt me om mijn koffer in te pakken want vandaag gaan we naar Scheveningen.

Normaal gesproken gaan we altijd gelijk bij aankomst van alles doen. Koffers uitpakken, boodschappen, einde oplopen en shoppen of een museum. Dir jaar doen we dat niet. Athans ik niet, mama wel gok ik.

Ik mag gelijk als we aankomen gaan rusten. Vandaag en waarschijnlijk ook morgen geen activiteiten voor mij. Ik ga wel mee om boodschappen te doen omdat mama het altijd ingewikkeld vind wat wel en niet glutenvrij is. Zo kan ik zelf kiezen wat ik die week eet. Natuurlijk nemen we al wel afbakbroodjes mee zodat ik bij aankomst na het rusten eerst wat kan eten.

vakantieplanning

Ook tijdens de vakantie zal ik me in moeten houden qua activiteiten. Shoppen kan in een paar winkels in plaats van de hele dag, meerdere dagen, te struinen.

Ik moet erop letten dat mijn rustmomenten ook echt rustmomenten zijn. Ik zoek nogal graag de gezelligheid op waardoor ik mijn rustmoment op de bank zou houden waar m’n moeder tv kijkt. Mijn lichaam is extra gevoelig voor prikkels dus krijgt dan geen rust. Ik zal heel saai in de slaapkamer moeten gaan rusten met m’n koptelefoon op tegen het geluid. Deze koptelefoon zal ik ook op moeten doen als we gaan shoppen en Hey heel druk is. Dit bespaart al een hoop energie.

Musical

Als ik goed m’n grenzen bewaak gaan we naar de middagvoorstelling van de Adams family. Smiddags is vaak mijn beste periode dus dat komt goed uit. Naast de voorbereiding qua rust neem ik mijn koptelefoon mee zodat alle geluiden minder hard binnen komen. Gelukkig hebben we rolstoelplekken waardoor ik goed zit en ik zonder gedoe m’n zuurstof mee kan nemen.

Normaal gesproken gaan we makkelijk uit eten of lunchen. Nu zal ik in verhouding meer thuis eten. Uit eten is best zwaar door de prikkels, het actieve zitten en omdat het vaak net wat langer duurt. Natuurlijk gaan we wel gewoon af en toe uit eten en lunchen maar dan geplant.

Chill motivatie

Thuis kan ik inmiddels echt goed “ziek” zijn. Dat ik 24/7 in bed lig heb ik inmiddels geaccepteerd. Maar zodra ik in een andere omgeving ben verander ik van chill konijn in een onrustige speenvarken. Ik zoek graag de gezelligheid op en geniet dan intens van alles wat thuis niet kan.

Om mezelf net even wat meer te motiveren toch echt rust te nemen en thuis te blijven als mama weg gaat, heb ik lekkere huispakken voor mezelf gekocht. Zo heb ik een fluffy huispak die nog zachter is als de zachtste knuffel op aarde. Ook heb ik 2 lounge jurkjes die 10 maten te groot zijn. Lekker om in te chillen met een legging eronder en natuurlijk mn huissokken die ik van mama kreeg uit Parijs. Zo word thuis chillen toch een feestje. Gelukkig hebben we zeezicht dus kan ik lekker de hele dag vanuit bed, of vanaf de bank, genieten van de zee.

Dit is mijn planning voor 2018. Ik hoop dat jullie ook iets aan mijn tips hebben. Hebben jullie nog andere handige tips om deze feestdagen door te komen?

6 reacties

 1. lifestylemommys

  Wat heb je een goede planning gemaakt. Ik snap je volledig dat het soms lastig is om te rusten als het gezellig is. De feestdagen zijn leuk maar ook erg vermoeiend. Helaas ben ik vanmorgen al flink moe opgestaan (zacht uitgedrukt) gistermiddag/avond hadden we een kinderverjaardag, zo zwemles van de kinderen, daarna ze douchen en dan staat de schoonfamilie op de stoep voor een brunch. Dus vanavond ben ik echt af, gelukkig morgen helemaal niks gepland. Vooral veel rusten denk ik

  1. yvettemoerdijk

   Oe dat klinkt ook echt als een drukke dag vandaag. Red je het dan wel om bij te komen voor de kerstdagen? Of begin je ook daaraan al met een kleine dip in je belastbaarheid. Ik mocht de week voor kerst verder niets geks doen om zo echt “fit” te beginnen aan de marathon 🙂

   1. lifestylemommys

    Op zich gaat het wel. Kerstavond blijven we lekker thuis. Eerste kerstdag bij mijn zus maar die heeft ook zo’n grote bank dus als het nodig is ploft mama/tante Linda gewoon even neer, dat weten ze haha. En tweede Kerstdag komt m’n zus met haar gezin pizzaretten maar gewoon relaxed. Dus alles op zn tijd. “Derde kerstdag” is dan zeker wel weer een rustdag.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.