Verbeter je gezondheid door creativiteit incl challenge

In 2019 heb ik voortaan elke maand een leuke tekenchallenge voor je. Creatief bezig zijn is namelijk niet alleen al erg goed voor je gezondheid, het levert nog veel meer positieve voordelen op.

Iedereen kan meedoen! En ja, ook als je niet kan tekenen. Het proberen is al voldoende om je gezondheid een boost te geven.

Vandaag vertel ik je welke voordelen je kunt ervaren door mee te doen met de challenge en leg ik uit wat de eerste challenge inhoud.

Tot slot geef ik je handige tips om in 2019 goed te kunnen starten.

Ik kan niet tekenen!

Dit is echt een onzin rede om niet mee te doen. Iedereen kan namelijk tekenen. Zolang je een potlood vast kan houden, kun je meedoen.

Kinderen zijn hierin heel erg vrij en gebruiken hun fantasie. Het hoeft niet perfect als een soort fotokopie te worden. Vraag een kind om een auto te tekenen en je krijgt een auto. Gewoon 2 wielen en een blok erboven. Soms een stuurtje of antenne erbij en klaar.

Probeer tijdens het tekenen die volwassen stem te negeren. Het hoeft niet perfect. Gebruik je fantasie en laat je innerlijke kind tekenen.

De mooiste uitvinding van de wereld is de verbeeldingskracht van een kind.

– Thomas Edison, uitvinder

De voordelen

Het verminderd stress

Als je eenmaal je innerlijke kind toestemming heb gegeven om te tekenen, kom je in een soort flow. Je gaat op in je tekening waardoor er voor piekeren geen plek meer is.

Het geeft je hersenen een powerboost

Vandaag de dag gebruiken we onze linker hersenhelft het meeste. Deze is verantwoordelijk voor de aansturing van taal, rekenen en andere “zakelijke” processen. Onze rechter hersenhelft helpt ons bij creativiteit, gevoel en verbeelding. Helaas gebruiken we deze doorgaans veel minder.

Uit onderzoek ik gebleken dat o.a. de kans op vergeetachtigheid op latere leeftijd verkleint word als beide hersenhelften voldoende gestimuleerd word.

Je voelt je lekkerder

Creatief bezig zijn geeft je uiteindelijk veel voldoening. Het traint je doorzettingsvermogen en stimuleert je om door te gaan, ook als je denkt dat het gaat mislukken mislukt. Als je dan toch een auto getekend hebt die lijkt op een auto, dus wielen en een hokje erboven, mag je best trots zijn op het resultaat.

Je bent niet alleen

Als je creatief bezig bent wil je dit doorgaans delen met iemand. Je bent trots op wat je gemaakt hebt en dat is meer dan prima! Door je resultaten te delen, maar ook door het kijken naar de creativiteit van andere, vergroot je je geluksgevoel.

Je krijgt meer zelfvertrouwen

Je hoeft niet bang te zijn voor perfectie, dat bereik je toch nooit.

– Salvador Dali, kunstenaar

Oké, waarschijnlijk niet gelijk. Het is heel normaal dat je eerst onzeker word. “Ik kan helemaal niet tekenen!” “Hoe moet ik dat ooit op papier krijgen?” “Dat lukt me nooit!” “Het lijkt echt nergens naar!”

Enkele gedachte die zomaar naar boven kunnen komen als je start met de challenge. Probeer deze te negeren en zoek het innerlijke kind in jezelf. Het kind dat zonder waardeoordeel kan tekenen. Het hoeft geen van Gogh te worden, het gaat om het proces. Als je de perfectie loslaat zul je zien dat je veel meer kan als dat je nu wellicht denkt.

De tekenchallenge

Mijn dochter van zeven vroeg me op een dag wat voor werk ik deed. Ik zei dat ik op een school werkte en mensen leerde hoe ze moesten tekenen. Ze keek me ongelovig aan en vroeg: ‘Vergeten ze dan hoe dat moet?’

– Howard Ikemoto, kunstenaar

Inspiratie zorgt voor meer creativiteit. Daarom krijg je van mij elke dag een onderwerp om te tekenen. De onderwerpen van de maand januari zie je onder deze blog. Het is dus de bedoeling elke dag een kleine tekening te maken bij het woord.

Het voordeel van deze challenge is dat we niet alleen zijn. We kunnen elkaar inspireren door de manier waarop we tegen de verschillende onderwerpen aankijken. Ik zal elke dag op Instagram mijn tekening plaatsen in de story’s en als uitgelicht verhaal in m’n bio. Mocht je nou ook een tekening gemaakt hebben, gebruik dan de hashtag #dreomkychallenge zodat we allemaal kunnen genieten van je creatie.

Materialen

Natuurlijk heb je om mee te doen niet veel nodig. Met een pen of potlood en een papiertje uit de printer heb je in feite al genoeg om te starten. Toch werkt het veel motiverender als je jezelf kwalitatief mooie producten gun. Zo is het echt een feest om elke dag creatief bezig te zijn.

Op bol.com heb ik voor jullie een lijst samengesteld met de materialen die ik heel graag gebruik.

Deze fineliners vind ik erg fijn. Ze liggen lekker in de hand en geven zonder al te veel moeite veel pigment af zonder te vlekken.

Ook deze gekleurde fineliners zijn heel erg fijn om mee te werken. Ze zijn van hetzelfde merk als mijn zwarte en hebben dezelfde eigenschappen.

Mocht je geen bullet journal bijhouden en alleen een boekje kopen voor de challenge, dan zou ik dit boekje nemen. Deze is handig qua formaat om mee te nemen en voor een leuke prijs. Ik gebruik deze bijvoorbeeld om De verschillende zentangle patronen in bij te houden. Ik gebruik Dan 6 blokken per pagina. Ideaal voor deze challenge.

tot slot nog een heel fijn potlood. Door mijn reuma heb ik moeite met het vasthouden ervan, daarom teken ik met deze reuma vriendelijke vulpotlood.

Mijn challenge in m’n bujo. Ik werk zelf met kleine vakjes.

11 Tips om de challenge vol te houden

 • Gun jezelf tijd. Plan een blok van 10 minuten in de agenda voor de challenge.
 • Probeer elke dag rond dezelfde tijd te tekenen. Lukt het een dag niet? Geen probleem! Sla die dag over en probeer het later in te halen.
 • Wees flexibel. Is elke dag echt onhaalbaar ga dan om de dag tekenen of lekker in het weekend. Niet is goed of fout zolang je maar creatief bezig bent.
 • Wees niet te kritisch op jezelf.
 • Deel je creatie online en/of met mensen in je omgeving
 • Kijk of er mensen zijn waarmee je samen kan tekenen. misschien tijdens de koffiepauze op het werk?
 • Focus op je verbeelding en negeer je linker hersenhelft.
 • Gun jezelf mooie materialen om mee te werken.
 • Kom je er echt niet uit en blijf je vast zitten? Vraag hulp. Is er niemand in je omgeving die je op weg kan helpen? Stuur mij een berichtje en dan zorgen we er samen voor dat je weer verder kan met de challenge.
 • Werk niet te groot. Door de tekeningen wat kleiner te houden kost het je minder tijd. Op deze manier is het veel makkelijker te integreren in je vaak al te drukke leven.
 • En tot slot, geniet!

Ik hoop dat jullie de creatieve uitdaging mee aangaan en we 2019 nog creatiever kunnen maken!

9 reacties

 1. AtelierMJT

  Owww wat een leuke challenge.
  Ik ben ook een van die mensen die vind dat ze niet (mooi genoeg) kan tekenen..
  Ik ga de challenge aan – met mezelf- en doe met jullie mee!
  Ik ga straks meteen m’n bujo inrichten!
  Dankjewel voor deze super inspirerende #dreomkychallenge.

  1. yvettemoerdijk

   Graag gedaan! Tof dat je de uitdaging aangaat. Voor mijzelf is het ook een challenge omdat ik vaak mezelf de tijd niet gun. Ondanks dat het maar 10 minuten kost, ik me er veel prettiger door voel, zijn er altijd wel “belangrijkere” dingen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.