Plofkop en co; geen voornemens meer!

Nieuw jaar, nieuwe voornemens. Als ik terugkijk op 2018 is er van mijn voornemens niet veel terecht gekomen.

Zo wou ik elke maand een me-time dag. Een dag waarop ik in m’n eentje lekker ging doen waar ik zin in had. Dagje sauna, shoppen of ergens lunchen, alles mocht.

Helaas heb ik ruim 320 dagen van 2018 in bed doorgebracht wegens ziekte.

Dit jaar ga ik het helemaal anders doen. In deze blog neem ik jullie mee met mijn “voornemens” voor 2019.

Weg voornemens

Allereerst gaan we het woord voornemen veranderen. Het woord voornemen klinkt zo vrijblijvend. Ik neem het voor maar weet niet of het lukt. Dat gevoel roept het bij mij op. Misschien is het daarom wel waardoor men ze nooit lang kunnen vasthouden.

Doelen

Ik heb voor 2019 verschillende doelen die ik ga behalen. Doelen stellen voelt voor mij beter. Je werkt dan ook echt ergens naar toe. Af en toe “falen” is niet erg zolang je maar naar het doel blijft kijken.

Quasimodo

Mijn eerste doel is om minder als quasimodo te leven. Als ik me slecht voel ben ik heel erg graag alleen. Het alleen zijn verkoop ik vaak onder het kopje prikkels. Ik ben heel gevoelig voor prikkels en ben daardoor ook gewoon vaak te moe om mensen om mij heen te verdragen. Natuurlijk is dit ook echt zo, maar ook vind ik bezoek lastig omdat ik niemand tot last wil zijn. Men kan, door de prikkels, niet lang blijven en ik ben vast minder gezellig waardoor ik me al bijna bezwaard voel als ze van verder komen. Dan zijn ze langer aan het reizen dan op visite. Dan kun je maar beter weg blijven, denk ik dan. Zonde van je tijd. Maar ik kan niet voor een ander denken. Iedereen kan en mag zelf beslissen of ze al dan niet langskomen. Achteraf merkte ik hoe fijn ik het vond dat men toch kwam. Ik even niet alleen was.

Hulp vragen

En dat sluit dan weer mooi aan bij m’n volgende doel; hulp vragen. Ik ben er al wel veel beter in maar doe het nog veel te weinig. Ik denk nog steeds dat ik meer kan dan dat ik in werkelijkheid echt aankan. Met hulp vragen geldt hetzelfde als bij quasimodo; iedereen beschikt over een goed functionerend stel hersens. Nou ja bijna iedereen. Het ergste wat er kan gebeuren is dat iemand nee zegt en ik geloof niet dat iemand daar echt dood aan gegaan is.

Lief zijn voor mezelf

Ik kan best streng zijn. Kleine successen voelen als “normaal” en complimenten ontvangen is niet echt een van mijn kwaliteiten. Ik heb als doel om goed voor mezelf te zorgen en kleine successen groots te vieren.

Grenzen accepteren

Mijn doel voor 2019 is om minder vaak over mijn grenzen te gaan. Bij dit doel gebruik ik heel bewust “minder vaak” omdat ik wel realistisch moet blijven. Natuurlijk is het beter om altijd binnen je grenzen te blijven maar dat is gewoon niet haalbaar. In een jaar kan er zoveel gebeuren. Als er bijvoorbeeld iemand sterft moet ik al grenzen over om bij de uitvaart te komen.

Om te voorkomen dat ik te vaak mijn grenzen over ga, geef ik mezelf vakantiedagen. Ik heb 25 dagen vrij van mijn lichaam. Die dagen zal ik deels inzetten voor leuke uitjes zoals een pretpark, maar ik zal er ook moeten reserveren voor onverwachte gebeurtenissen. Ik zal hier nog wel een uitgebreide blog over schrijven.

Creativiteit

Zoals ik in deze blog al schreef heeft creativiteit veel invloed op je gezondheid. Hoewel ik erg kan genieten van tekenen heb ik het vaak “te druk”. Ja ook als je 24/7 in bed ligt. Drukte is vaak niet het probleem, het jezelf gunnen wel. We hebben steeds andere prioriteiten en vergeten onszelf. Daarom ben ik deze tekenchallenge gestart. Met kleine tekeningen is het vaak haalbaar en met al 10 minuten per dag merk je een verschil. Ik vind het super leuk dat er zoveel enthousiaste mensen meedoen. Ook heb ik als doel om vaker deze tekentechniek te gebruiken. Mijn doel daarmee is dat ik mijn Tangle wiel af wil hebben en verder dat ik minimaal 1 keer per week Tangle.

Pluis

En tot slot vaker foto’s maken van pluis. Hoewel ik dit al veel deed, vind ik eigenlijk dat het nog wel iets vaker kan. Soms “vergeet” ik pluis mee te nemen als ik naar een toffe locatie ga. Ik kan erg genieten van het maken van de foto’s. Ook het bedenken van leuke content vind ik erg leuk om te doen. Mijn fantasie gebruiken geeft me veel voldoening. Mijn doel voor 2019 hierin is dat ik minimaal 2 fotosessies met pluis per maand wil doen. Waar zouden jullie pluis graag een keer zien? Volg hem ook op instagram.

Dit waren mijn doelen voor 2019. Hebben jullie nog leuke doelen?

6 reacties

 1. Sonja

  Hoi Yvette,

  Wat een mooie doelen heb je. Daar kan ik nog wat van leren.
  Mijn goede doelen zijn.
  Me time en stille tijd… zouden wij nog een doel samen kunnen maken. Een dag in de maand a 2 maanden elkaar stimuleren in creative stille tijd😘.

  Ik wil.nog even zeggen dat ik je een kanjer vind. Want 320 dagen op bed liggen van de 365. En dan zo positief blijven. Dan mag je op recht het compliment aannemen hoor…

  1. yvettemoerdijk

   Wat een lieve reactie. En idd kunnen we mooi elkaar stimuleren. Hoewel we wat minder “echt” contact hadden heb ik wel veel aan je gedacht 🙂 maar een dag in de maand lijkt me helemaal prima! 🤗

 2. lifestylemommys

  Wat een goede doelen heb je gesteld, vooral het lief zijn voor jezelf. Mijn doel is vooral vaker de deur uit te gaan en eens aan mezelf te denken. Waar manlief regelmatig een avondje weg gaat met vrienden doe ik dat niet zo vaak. Terwijl ik zelfs overdag als de kinderen tijd heb om bij een vriendin te kletsen als ze vrij is. Dus… Mijn beste vriendin en ik hebben een avond gepland dat we uit eten gaan en naar de bios. De mannen zorgen dan voor de kinderen, dat overleven ze vast. 😉

  1. yvettemoerdijk

   Oh das ook echt een goed voornemen! Misschien moet je die afspraak gewoon standaard elke maand inplannen 🙂 een avondje geen moeder zijn is ook zo belangrijk. Dan kun je pas echt even ontspannen en opladen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.