12 tips om liever voor jezelf te zijn…

Na mijn blog over mijn doelen voor 2019 kreeg ik veel reacties. Bijna iedereen gaf aan liever voor zichzelf te willen zijn, maar hoe doe je dat?

Vaak zitten we vast in een patroon wat lastig te doorbreken is. Ik geef je vandaag wat tips om hiermee aan de slag te gaan. Zo gaat het jou lukken om in 2019 wel veel liever voor jezelf te zijn.

fouten maken mag

Je faalt niet als je valt, je faalt als je blijft liggen. Als alles gelijk goed gaat is het heel erg lastig om te leren. Accepteer dat je “fouten” maakt en leer ervan. Het maakt je beter, echt!

Zeg wat je denkt/voelt

Van dingen opkroppen word je niet beter en het helpt ook niet in je relatie met betrekking tot de ander. Zit je ergens mee? Deel het. Irriteer je jezelf aan iets? Zeg het, maar wel op een vriendelijke manier en vanuit de ik boodschap.

In plaats van “kun je stoppen met slurpen” kan je zeggen; “je bent best wel aan het slurpen vandaag. Ik merk dat ik er minder goed tegen kan en het negatieve gevoelens oproept. Zou je misschien willen proberen om iets minder te slurpen?” Door het op deze manier te brengen zal de ander eerder geneigd zijn om hier ook echt iets aan te doen. Natuurlijk bedoel ik hier niet mee dat je de ander bewust moet kwetsen om welke rede dan ook!

Stop met pleasen

Je kan op de wereld niet iedereen te vriend houden. Door altijd alles voor de ander te doen vergeet je de belangrijkste persoon, jezelf. Zeg eens wat vaker nee en kom op voor jezelf. Je mag er zijn!

Ga vaker op je instinkt af

We zijn soms geneigd uren over een beslissing na te denken. Alle voors en tegens worden tegen elkaar afgestreept tot in het oneindige. Vaak weet je instinctief precies wat er moet gebeuren. Probeer eens wat minder te denken/piekeren maar ga eens vaker op je instinkt af.

Stop met zelfkritiek

Krijg je een lief compliment? Accepteer deze en ga deze niet bagataliseren. Wees ook eens trots op jezelf.

Bij de tekenchallenge kun je heel kritisch zijn op jezelf. “Het is niet geworden wat ik in mijn hoofd had”, “de lijnen zijn niet recht” en “alle andere kunnen veel beter tekening.” Stop daarmee! Stop met jezelf vergelijken en wees tros op je eigen tekening. Je hebt het maar mooi gedaan. Het is niet makkelijk om elke dag te tekenen. Kijk naar het proces. Wat heeft het je opgeleverd. Had je plezier en lekker was je ontspannen tijdens het schetsen? Vergat je even de dagelijkse stress? Dat is namelijk net zo belangrijk als het eindresultaat. Het hoeven geen meesterwerken te worden.

Geloof in je dromen

Walt Disney zei het al: “if you can dream it, you can do it”. Niets is onmogelijk zolang je in jezelf gelooft. Schrijf je dromen op, versier ze met mooie tekeningen en hou je droom levend!

Wees niet bang om nee te zeggen

Nee zeggen is heel belangrijk maar tevens ook heel lastig. Het voelt niet sociaal en egoïstisch maar het tegendeel is waar. De ander gaat je echt niet haten als je een keer nee zegt. Sterker nog, als je hen de keuze geeft tussen “ja ik help je, maar ga daar wel m’n grenzen voor over” of “nee vandaag lukt dat me dat niet zonder over m’n grens te gaan” dan kiezen ze (bijna) allemaal voor de laatste optie. Zeg nee zonder schuldgevoel.

Tip: als je nee zegt hoef je echt niet altijd een rede erbij te geven. Dat zijn we vaak wel geneigd zodat we het goed kunnen praten voor ons gevoel. Nergens voor nodig! Nee is nee en de ander gaat het niets aan waarom je iets niet wil.

Wees niet bang om ja te zeggen

Ook ja zeggen kan eng zijn. Nieuwe dingen waarvan je niet precies weet hoe het gaat lopen. Ga het avontuur aan en zeg eens wat vaker ja tegen onbekende dingen.

Laat wat je niet kan veranderen los

je druk maken over bepaalde dingen is zonde van je energie. Je kan soms niets aan de situatie veranderen. Door je druk te maken heb je alleen jezelf ermee. Probeer het los te laten en je focus te verleggen.

Een goed voorbeeld hierbij is het weer. Het regent dat het giet en dus kun je niet doen wat je geplant had. Mopperend zit je op de bank en zuchtend kijk je naar buiten. Je maakt nog eens een opmerking over het weer tegen je huisgenoot. Helpt het? Zou het eerder droog zijn? Nee! Sterker nog het helpt je alleen aan een slechter humeur. Oké het regent maar er is nog nooit iemand dood gegaan aan regen. Ga erdoor of ga iets anders doen maar verleg je focus.

Blijf weg van drama en negativiteit

Probeer je zoveel mogelijk te omringen met positieve mensen. Zit je in een coupe waarin iedereen klaagt over de vertraging? Probeer je af te sluiten door muziek te luisteren. Lukt dat niet? Overweeg dan om in een andere coupe te gaan zitten.

Maar kijk ook kritisch naar de mensen om je heen. Aan iemand die alleen maar klaagt en in een slachtofferrol zit, heb je niet veel. Nu zeg ik niet dat je dan maar gelijk iedereen moet laten vallen, maar kijk goed naar de invloed van je omgeving. Iedereen kan wel eens een dip hebben natuurlijk. In dit voorbeeld heb ik het over de chronische klagers die voor elke oplossing een probleem hebben.

Gun jezelf me-time

In dit artikel nam ik jullie al mee in de wereld van me-time. Gun jezelf tijd met jezelf. Plan het in je agenda en verwen jezelf met een lekker maskertje, goed boek of leuke film. Geen inspiratie wat je zoal kan doen? Hier gaf ik al tips.

Wees net zo lief voor jezelf, als dat je voor een ander zou zijn! Aan welke tip hebben jullie het meeste gehad?

3 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.