Denk jezelf gelukkig

De manier waarop je denkt heeft veel invloed op je leven. In heel veel gevallen hebben we er geen invloed op, althans zo voelt dat vaak.

Steeds vaker hoor ik dat het zo knap is dat ik niet depressief geworden ben van al mijn lichamelijke klachten, zelfs van specialisten. Voor mij voelt dat echter niet als iets bijzonders. Vandaag deel ik “mijn geheim” om te leven in een roze wereld vol glitter. En nee, ik ben geen struisvogel.

Focus op het positieve.

Ik begrijp dat veel mensen denken Yeah right. Wat is er positief aan ziek zijn? Inderdaad, daar is niets aan en blijft echt naar maar het hoeft je leven niet op alle fronten te beheersen.

Toen ik moest stoppen met tafeltennissen stond ik 17e op de wereldranglijst. Super kut dus om te stoppen, wat ook echt niet makkelijk was. Een tijdje was ik er goed ziek van. Ik vond het zelfs lastig om oud teamgenootjes te zien spelen. Van het ene op het andere moment was ik er klaar mee, het “hangen” in zelfmedelijden. Ik probeerde niet meer op de negatieve kanten te focussen. Ik keek naar de mooie momenten die ik wel mee mocht maken en de mensen die ik heb mogen ontmoeten. Ik was dankbaar voor alle mooie momenten die ik mocht beleven en alles wat ik in die periode geleerd heb. Door op deze manier naar de situatie te kijken kon ik het een plek geven en me erin berusten. Inmiddels kan ik weer grenzeloos genieten van alle topprestaties die geleverd worden door oud teamgenootjes en nieuwe talenten.

Ziekelijk gelukkig

Maar hoe zit dat dan met ziek zijn? Natuurlijk heb ik ook wel echt zo mijn dipjes en ben ik niet “dankbaar” dat ik zo ziek ben. Die dipjes zijn oké, ze horen bij het leven. Echter vertik ik mijn aandoeningen meer macht te geven over mijn leven dan dat het al heeft. Ik kan heel veel dingen niet (meer), maar gelukkig kan ik ook heel veel dingen wel.

Als ik niet zo ziek geworden was, was ik nooit begonnen met bloggen. Als ik dat niet gedaan had, had ik jullie ook nooit leren kennen. Daarnaast ben ik heel gelukkig met mijn “werk” van het moment. Het presenteren, lezingen geven en bloggen had ik anders nooit gedaan.

Plan je baalmomenten

Oké je weet niet altijd vooraf wanneer je in een dip terecht komt. Wel kun je met jezelf een tijd afspreken hoelang je mag piekeren en/of hangen in zelfmedelijden.

Ik voel me ook wel eens echt rot. Momenteel elke vrijdag. Ik krijg elke vrijdag namelijk hele zware medicijnen waar ik flink beroerd van word. M’n maag voelt aan alsof het een boksbal is, ik ben zo misselijk dat het idee van eten al teveel is, alles smaakt gek, ik krijg koorts en m’n botten en spieren voelen alsof een kudde wilde olifanten over me heen gewalst zijn. Tegen de bijwerkingen is niets te doen en een ander middel bestaat niet. Ik moet het maar “accepteren” dat ik minimaal 5 jaar lang elke vrijdag een “offday” heb. Natuurlijk zou ik het elke willekeurige dag kunnen slikken maar daarmee los ik de ellende van de bijwerkingen niet op.

Als ik me dan zo ellendig voel, voel ik me ook echt een beetje zielig. Dan baal ik van mijn lichaam en wil ik ineens van alles doen wat ik niet kan. Ik kan je zeggen, daar word je niet gelukkiger van. (En de ellende word er ook niet minder van helaas.)

Op vrijdagen, en tijdens andere baalmomenten, mag ik van mezelf 2 uur weg kwijnen in zelfmedelijden. Daarna is het klaar en mag ik alleen nog lief en positief zijn tegen mezelf. Zin in pizza? Dan bestel ik een glutenvrije pizza. Geen zin om de post op te halen? Morgen weer een dag. Ik verwen mezelf net even wat meer en dan gaat het al weer snel een stuk beter.

Door met jezelf een tijd af te spreken voorkom je dat je gevoel en gedachten je hele dag gaan beheersen.

Hoe kut het ook is, het moet wel een beetje leuk blijven

Ook is humor een heel krachtig middel. Met humor kan je de boel een beetje relativeren en soms kan humor ook zorgen dat een situatie minder beladen word. Thuiszorg naar? Nee joh, ik krijg altijd ontbijt op bed! En ook in het ziekenhuis en op de seh maak ik, hoe ziek ik ook ben, “slechte” grapjes. Het moet wel een beetje leuk blijven natuurlijk. Gelukkig snappen mijn vrienden dat ook maar al te goed en brengen ze ballonnen met “extra lucht” als ik weer eens spaans benauwd in het ziekenhuis lig.

Het stemmetje in je hoofd

Hoe je omgaat met de situatie heb je dus grotendeels zelf in de hand. Je moet “vechten” tegen het stemmetje in je hoofd, want je bent zoveel meer. Marnix Pauwels schreef daar een mooi toepasselijk gedicht over waar ik een tekening bij gemaakt heb.

Er zit meer lief in jou

Meer echt in jou

Veel meer dan je gelooft

Het lelijke

Het boze

Zijn een trucje van je hoofd

Hoe gaan jullie om met dipjes en baalmomenten?

Één reactie

  1. lifestylemommys

    Eigenlijk verschillen we hierin niet zoveel gelukkig. Ook ik probeer en meestal eerst naar het positieve te kijken en humor te gebruiken. En natuurlijk heb ik wel eens een baaldag maar na een tijd is dat dan weer klaar en ga ik verder met de dag.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.