Plofkop en co; revalidatie

Afgelopen week mocht ik op observatie komen bij Merem, voorheen Heideheuvel. Ik vond het heel erg spannend omdat er voor mij heel erg veel vanaf hing. Voor mij was dit de laatste mogelijkheid op een zo normaal mogelijk leven. De twee dagen stonden vol geplant met onderzoeken en gesprekken. Best heftig als je bedenkt dat ik normaal 1 activiteit per dag doe.

Voorbereidende Intake

Twee weken geleden was ik al op intake geweest. Ik moest me toen om 10:15 melden en had een gesprek met de agoog en longarts en moest verschillende vragenlijsten invullen. Ik was om 15:15 weer klaar. Hoewel deze dag maar uit 3 afspraken bestond was ik er goed ziek van.

Ik was zo over vermoeid dat ik thuis niets meer kon. Ik kon niet meer eten en was erg misselijk. Deze intake was op donderdag en op de zondag begon ik pas weer een klein beetje bij de mensen te komen. Hierdoor zag ik ook heel erg op tegen de observatie.

Observatie dag 1

Toen ik om 9:45 aankwam zaten de twee andere observanten al te wachten. We konden gelijk door naar onze afdeling en kamer. Ik had een eenpersoonskamer wat wel heel erg fijn was. Ik slaap natuurlijk niet echt goed en wil niet een ander wakker houden doordat ik zo lig te spoken.

Na een kort praatje gingen we in polonaise bloedprikken en kregen we een korte rondleiding door het gebouw. Hoewel ik er natuurlijk eerder ben geweest was een kleine opfrissing erg fijn. Buiten het hoofdgebouw is wel echt alles veranderd.

Na de rondleiding mocht ik beginnen met de longfunctietesten. Dit vind ik altijd heel erg zwaar en vermoeiend. Gelukkig mocht ik de bodybox overslaan omdat dit in mijn situatie wel erg ingewikkeld zou worden.

Na de lunch had ik een gesprek met de longverpleegkundige. Het was een bekend gezicht waardoor ik niet alles meerhoofdig te herhalen. Erg fijn aangezien ik best al een beetje moe was. Naast de intake keken ze ook of ik mijn medicijnen op de juiste manier innam. Ik moest alleen beter letter op uitademen. Verder hebben we 1 van mijn luchtwegverwijders verplaatst naar een andere tijd in de hoop dat ik dan wel door kan slapen.

Voor me gingen eten kwam de fysio nog een algemeen praatje houden in de huiskamer over belastbaarheid en toen was het tijd om te gaan eten. We zaten aan tafel bij een leuke spontane groep die ons veel konden vertellen over de gang van zaken binnen merem revalidatie.

Midden in de nacht werd ik benauwd wakker. No big deal, gebeurt mij iets te vaak. Helaas moest ik wel de verpleegkundige oproepen omdat we in observatie lagen. Ze wilden zo zien wat er gebeurd en hoe de medicatie werkt. Het oproepen vond ik best lastig. Ik snap waarom ze het graag willen zien, maar toch voelt het alsof ik ze lastig val. Ik weet dat dat onzin is, maar ja, verstand versus gevoel.

Observatie Dag 2

De dag begon voor mij al met een flinke achterstand. Natuurlijk was ik flink moe van de dag ervoor en weinig slaap maar ook voelde ik me beroerd door de pil die ik elke vrijdag moet nemen in verband met osteoporose.

Er stond weer een longfunctie op het programma. Gelukkig besloot de laborante dat ik deze niet hoefde te doen en mocht ik alleen bloedprikken en een ecg laten maken. Zo had ik nog even wat meer tijd om terug naar bed te gaan voor ik een gesprek had bij de psycholoog.

De psycholoog zat in een ander gebouw. Hoewel het een kippe afstandje was, was het voor mij gevoelsmatig een marathon. Gelukkig was ik te vroeg zodat ik nog even bij kon komen voor ik een uur moest gaan praten. De psych was echt heel erg aardig en voelde me gelijk thuis bij haar. Ook bespraken we de uitslagen van de vragenlijsten die ik tijdens de intake ingevuld had.

Uit de vragenlijsten kwam niet echt hele gekke dingen. Ik heb moeite met eten, slapen en mijn geheugen is ook niet al te best. Dat laatste komt waarschijnlijk gewoon door de vermoeidheid. Verder ben ik emotioneel stabiel en kan ik nog steeds genieten van het leven. Ik vind het altijd erg fijn dat hoe ik me voel en denk dat het gaat ook bevestigt word door de vragenlijsten die ik moest invullen.

Tot slot had ik een gesprek met de fysio die ook over de fitness ging. Over dit gesprek had ik een iets minder goed gevoel. Ik was erg moe waardoor ik minder helder was en hij was heel realistisch, iets wat ik liever niet wilde horen. Ik wil namelijk zo graag revalideren en weer volledig kunnen genieten van een normaal leven. Een leven waarbij ik niet hele dagen in bed lig en ik gewoon een dagje weg kan of met vrienden iets kan gaan eten. Het zijn de kleine dingen waar ik zo intens naar verlang.

De uitslag

Na een uur mocht ik op gesprek komen bij de agoog. Ik was echt heel erg zenuwachtig. Zou ik mogen komen of deed het laatste gesprek mij de das om? Toen ze me uit de wachtkamer kwam ophalen kon ik nog helemaal niets van haar gezicht en lichaamstaal aflezen. Spannend.

Thank God! Ik krijg het voordeel van de twijfel. Ze waren wel bang dat ze me niet konden bieden wat ik nodig heb en het hierdoor ook lichamelijk niet aan zou kunnen. Ik ben onwijs blij en dankbaar dat ik toch een kans krijg.

Ik word voor 3 weken opgenomen op de schakel. Dit is een afdeling waar vooral “zieke” mensen worden opgenomen. Hier krijg je ontbijt op bed en eet je verder in de huiskamer met de verpleging. Daarnaast is er meer zorg aanwezig en is het programma iets minder intensief.

Tijdens de eerste twee weken van mijn opname willen ze er ook een consult van de revalidatiearts bij hebben. Super fijn dat er vanuit meerdere disciplines gekeken word naar wat ik nodig heb.

Mocht het na die 3 weken goed gaan dan zijn er twee opties. De eerste optie is dat ik op de schakel blijf en in dat geval zal de opname maximaal 8 weken zijn. Mocht ik minder zorg nodig hebben en het beter aankunnen dan kan ik naar ‘t hoog. Hier heb je wat meer vrijheid maar kun je nog wel de verpleging oproepen als dat nodig is.

Nu sta ik op een wachtlijst die ongeveer 6-8 weken zal duren. Ik hoop dat er een wonder gebeurd en ik sneller aan de beurt ben. Ik kan niet wachten om te beginnen, hoe spannend ik de eerste drie weken ook vind.

7 reacties

  1. janny van eck

    hoi hoi, ja het is echt veel in 2 dagen,zal wel en een rede hebben , maar 4 dagen is toch soms handiger denk ik. hopelijk ben je ondertussen wat bijgekomen .

  2. Maria schoonen

    Hallo Yvette, Hoop dat het goed mag gaan en dat je er langer mag mag revalideren..Heel veel succes en sterkte hoorYvette. Komt goed,want doorzettingsvermogen heb je.:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.