Wereld diabetes dag

Vandaag staat de hele wereld even stil bij diabetes. Sinds ik zelf de diagnose heb, beïnvloed het mijn hele leven. Je staat er letterlijk mee op en gaat ermee naar bed. Speciaal voor deze dag deed ik gisteren de #str1ped challenge.

#str1ped

Via Orietta, kwam ik op deze leuke challenge. Ik was erg benieuwd op hoeveel streepjes ik uit zou komen. Ik kan je vertellen, het zijn er meer dan ik dacht.

Mijn dag vol strepen

Toen ik aan de dag begon, en dat wil zeggen, toen mijn wekker ging had ik al 3 strepen op m’n hand staan. Ik wou nog een toffe foto maken van een lege hand, maar de diabetes was mij voor.

Ik had vannacht een erg onrustige nacht gehad waardoor er gewoon al 3 streepjes stonden. Een goed begin….

Sporten

Na de lunch ging ik bij de fysio trainen. Sporten vind ik altijd erg lastig met diabetes. Als ik hoog zit ga ik namelijk juist stijgen maar zit ik normaal of laag zak ik enorm naar beneden. Het heeft me best een tijd geduurd voor ik hierin een soort van goede balans kon vinden. Nu weet ik ongeveer wat ik moet eten of spuiten voor ik begin aan mijn training. Dus voor ik start, nog even checken!

Verkeerde inschatting

Diabetes is geen zuivere wiskunde. De ene dag is de andere niet, ondanks dat alles wellicht hetzelfde lijkt. Gelukkig kreeg ik een hypo vlak bij de supermarkt en dus kon ik snel even wat halen. Voor de zekerheid maar extra ingeslagen voor tijdens de vergadering.

Wachten wachten wachten

Ondanks dat de tijd begon te dringen bleef ik even rustig in de auto zitten tot mijn bloedsuiker weer was gestegen. Als ik te laag zit is auto rijden echt geen optie. Hoewel ik maar 700m hoefde af te leggen ga ik het risico niet opzoeken. Suiker doe je ding!

Vergaderen

Ben ik nu moe en afwezig door de vergadering of door de diabetes? En is het dan een nieuwe hypo of gewoon nog een restje van vanmiddag? Ik zat wel laag maar nog niet bij een hypo gelukkig.

Avond eten

Eten is meten en spuiten. Nooit zomaar eten omdat je honger hebt maar altijd eerst je bloedsuiker meten, insuline klaar maken en spuiten voordat je kan gaan eten.

Slapen

Het was vandaag voor mij doen een drukke dag. Ik ben moe maar kan nog niet slapen. Mijn waardes zijn nog te laag en dus moet ik bij eten tot ik in een veilige zone zit om te slapen. Als ik slaap zak ik namelijk nog best een flink stuk en ik wil natuurlijk geen hypo in mijn slaap.

Een extra streepje voor lauren

Terwijl ik wacht tot m’n glucose stijgt zet ik nog een extra streepje voor lauren. 7 november is zij op 23 jarige leeftijd overleden door een zware hypo. Hoewel ik weet welke risico’s diabetes met zich meebrengt zorgen zulke berichten toch weer even voor een realitycheck

Good night!

Met 38 streepjes op mijn hand ga ik nu eindelijk lekker slapen. Hopelijk kan ik een paar uur rustig dromen zonder bezig te hoeven zijn met mijn gezondheid.

Diabetes gaat over zoveel meer dan wat je al dan niet eet en drinkt. Ook beweging, stress, pijn en bijvoorbeeld hormonen hebben invloed op je bloedsuiker. Daarnaast is een regelmatig leefpatroon ook gunstiger dan wisselende eetmomenten.

Sensor

Normaal gesproken zou ik minimaal 8 keer per dag in m’n vinger moeten prikken om mijn bloedsuiker te meten. Tijdens hypos, hypers of twijfelmomenten nog veel vaker. Ik had hier echt extreem veel last van. Mijn vingers gingen steeds ontsteken en het rollen met mijn rolstoel werd lastiger. Gelukkig is deze “martelgang” niet nodig maar vaak nog onbereikbaar. Door de sensor meet je continu je waardes en dmv een extra blokje krijg ik ook waarschuwingen als ik te hoog of te laag zit.

Deze sensoren worden alleen amper vergoed. Gelukkig heb ik een onwijs lieve moeder de dame hierin helpt maar het is belachelijk dat het op die manier moet. Juist ook door de sensor heb ik veel meer inzicht gekregen in mijn “ziekte” waardoor ik nu een veel beter gemiddelde heb. (Wat op de langere tijd onwijs veel complicaties voorkomt)

Ik hoop dat de sensorvergoeding erg snel rond is! Benieuwd waarom dit zo belangrijk is kijk dan op deze site. Het filmpje is heel erg duidelijk!

3 reacties

  1. Maria schoonen

    Het is heel moeilijk om constant met je suiker te zijn. Ik heb type 2en door mijn eten aan te passen ben ik een jaar zonder tablet. Maar nu ben ik regelmatig te laag. Vind het heel moeilijk daar ik niet prik of mten kan hoe het staat met de suiker. Ik moet het zelf voelen of ondervinden.. Ik voel me goed en doe heel veel en vergeet dan dat ik wat moet eten tussendoor. Komt door enthousiasme waar ik mee bezig ben. Maar ik zal er beter op moeten letten. Maar komt vast goed. Jij ook succes met alles. Mooi beschreven hoor Yvette.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.