Astmarathon

Vandaag neem ik je een dagje mee in mijn leven. Ik ben nog volop aan het herstellen van mijn longaanval wat de nodige uitdagingen met zich mee brengt. Ook omdat ik de slechte gewoonte heb om chronische ziektes te sparen die allemaal invloed hebben op elkaar. Een ding is zeker; mijn leven is nooit saai!

Dit is mijn fotodagboek van woensdag 15 januari. Onverwacht had ik veel medische afspraken wat de nodige obstakels met zich mee bracht. Normaal gesproken heb ik 1 activiteit per dag als ik herstellende ben van een longaanval. Toch hoop ik jullie een beeld te kunnen geven hoe ik op dit moment mijn dagen doorkomt.

00:30 vernevelen

Mijn redder in nood!

Ik ben zo benauwd dat ik niet kan slapen. Ik besluit nog een keer extra te vernevelen. Met vernevelen adem je de medicijnen door middel van kleine nevel dieper in je longen. Hierdoor kan ik beter ademen. Ik twijfel of ik ook gelijk de morfine moet nemen. Ik besluit deze nog even uit te stellen.

Het vernevelen duurt tien minuutjes en dan ga ik weer een poging doen om te gaan slapen.

00:40 bloedsuiker controle

Normaal zit ik veel lager als ik ga slapen. Door de stress van het benauwd zijn en de vermoeidheid stijgt mijn bloedsuiker. Voor nu vind ik het wel even prima en besluit ik geen insuline bij te spuiten. Ik ga liever iets hoger de nacht in dan wakker worden met een hypo.

02:40 Spaans benauwd

Na een kort slaapje word ik mega benauwd wakker. Toch maar extra morfine innemen en gelijk vernevelen.

03:40 fase 10

De benauwdheid is nog steeds niet gezakt. Ik ga lekker op m’n telefoon simpele spelletjes doen in de hoop zo genoeg lucht te hebben om te slapen. Fase 10 is dan echt een fijn spel waarbij je niet echt na hoeft te denken.

04:50 hypo

Door het weinig slapen en de benauwdheid ben ik mega misselijk. Nu verplicht moeten eten en drinken is dan ook niet heel erg fijn. Ook heb ik mega veel buikpijn sinds vannacht.

Gelukkig mag ik ook weer vernevelen. Hopelijk geeft me dat genoeg lucht om deze hypo weg te werken.

Uiteindelijk heeft het 1,5 uur geduurd voor ik weer boven de 4 zat.

06:00 planning maken

Elke ochtend maak ik een planning voor de dag. Mijn geheugen is momenteel zo slecht dat ik deze planning ook echt nodig heb om bijvoorbeeld te eten. Anders kom ik niet aan mijn zes eetmomenten toe.

Naast het eten en de eventuele vaste afspraken plan ik ook de leuke dingen in. Vandaag is daar alleen geen ruimte voor omdat ik onverwachts naar de dokter en naar het ziekenhuis moet. Dit word een hele zware dag!

06:30 ochtend medicatie

Om het wat makkelijker te maken neem ik mijn pillen in met kwark. Vandaag ben ik echter zo misselijk dat ik met veel moeite en water deze lading weg kreeg.

7:30 vernevelalarm

Ik kreeg een appje van de thuiszorg dat ze onderweg was. Hoogste tijd om nog een keer extra te vernevelen zodat ik ik genoeg lucht heb om te wassen (vanaf bed) en om te kleden.

7:45 happy nurse

De zorg staat voor de deur. Op afstand kan ik vanuit bed de deur openen.

De zorg helpt me met wassen, aankleden en maakt eten voor me klaar. Het eten voor vanmiddag en vanavond zetten ze in de koelkast naast m’n bed.

8:40 bijkomen

De zorg is weer weg en dus kan in even bijkomen met een kopje thee. Vandaag is het spicy cinnamon geworden. Heerlijk.

Verder even helemaal niets. Geen tv. Geen muziek. Niets. Prikkels kosten mij ook veel energie en aangezien ik straks naar de dokter moet heb ik echt even rust nodig.

9:30 huisarts

Vanaf september heb ik last van mijn darmen maar het word steeds erger. Niets helpt en de pijn is niet te harden. Ook ging ze even algemene controles doen ivm mijn longen. De prednison moet weer omhoog, ontstekingswaarde waren goed, morgen (spoed) afspraak met de longarts en voor m’n darmen een hoge klisma. Morgen weer contact of het iets geholpen heeft.

11:00 onderweg naar het ziekenhuis

In verband met de diabetes moet ik naar de oogarts voor onderzoeken. Daarna mag ik geen auto rijden en dus ga ik “rollend” met de smartdrive. Ik neem echter wel een risico door mijn mondkapje niet te dragen. Met een saturatie van 88 was dat echter geen optie vandaag. Nu maar hopen dat de schade beperkt blijft.

11:18 rookvrije zone

Leuk zo’n rookvrije zone….. helaas houd niet iedereen zich eraan. Ik ben al erg gevoelig voor rook en luchtvervuiling maar nu helemaal.

11:39 instagram

In de wachtkamer van de oogarts werk ik nog snel even mijn instagram bij. Er is vanmorgen een nieuwe post online gekomen en die moest ik nog even plaatsen.

12:00 oogarts

Ik heb een gruwelijke hekel aan oogonderzoeken. Maar ik denk dat ik aan blind worden door diabetes een grotere hekel heb. Gelukkig was alles acceptabel en kon ik blind naar huis.

12:45 gezellig lunchen

Op de terugweg kocht ik nog even wat tulpen. Even wat meer fleurigheid naast m’n bed op deze akelige dag. Naast alle medicijnen doe ik ook m’n best om m’n boterham op te krijgen. Eten blijft een uitdaging.

13:15 rusten

Samen met pluis ga ik even m’n ogen sluiten. Ben kapot en wil dol graag even slapen ondanks dat ik weet dat ik hierdoor nog benauwder ga worden. Ik kan niet meer.

14:30 aanmaak testen

Deze week test ik de aanmaak van Bolero. Deze zijn suiker en glutenvrij. Ik hou niet echt van zoet dus maak ze iets dunner dan ze adviseren. Deze smaak trok me niet zo maar is best oké.

15:00 snack eten en medicatie

Het is weer tijd voor de volgende uitdaging. Het eten van m’n snack. Voor ik deze weg probeer te krijgen neem ik eerst weer morfine en verneveling omdat ik anders te benauwd ben om te eten.

15:05 afleiding

Voor wat afleiding op het eten speel ik een rustig spelletje op m’n switch. Heel actief gamen kan ik lichamelijk niet aan dus fijn dat er ook bordspellen zijn.

15:30 rust

Lang leve fijne filtertjes. Ik ga weer even rusten. Mijn snack is helemaal op gegaan gelukkig.

16:40 denksport

Ik probeer minimaal een kwartier per dag uit bed in de stoel te zitten. Onder het genot van fijne muziek probeer ik dan een puzzeltje te maken.

17:10 vernevelen

Voor de verandering gaan we maar weer even vernevelen. “Actief” zitten is best zwaar ondanks dat ik een hele fijne stoel heb.

17:30 extra thuiszorg

In verband met de obstipatie had ik een extra zorg moment met de verpleegkundige. Dit zodat zij vanavond en morgen een hoge klisma kunnen zetten. Ik zal jullie de foto besparen haha.

19:00 rot longen

Ik word weer steeds benauwder. Nog maar een keer vernevelen. Mijn saturatie durf ik inmiddels niet te meten. Ik doe het komende uur aan struisvogelpolitiek. Straks komt happy nurse weer. Hopelijk ben ik dan minder benauwd en kan ik wat eten. M’n maaltijd heb ik namelijk maar even over geslagen.

19:25 happy mail

Eindelijk de rust gevonden om m’n post open te maken. Dit horloge bandje bestelde ik speciaal voor tijdens mijn diensten in dierenpark amersfoort. Hopelijk kan ik snel weer als gids aan de slag met mijn super hippe horloge.

19:55 de verneveling werkt…. of niet

Mijn struisvogel uurtje is voorbij. Ik voelde me iets minder benauwd, de morfine en verneveling werkte, dacht ik. Of hij zat eerst nog veel lager, dat is natuurlijk ook een optie.

20:40 dementie

Kennelijk heb ik vannacht tijdens mijn hypo voor 1,7 kilo aan pez snoepjes gekocht. Oeps. En dan te bedenken dat die snoepjes echt super licht zijn. Per pakje 8,5 gram. Dan zou ik dus 200 verpakkingen besteld hebben. Ik heb helaas geen account aangemaakt dus kan de bestelling niet inzien.

Vinden jullie het leuk als ik er een unboxing van ga maken?

21:11 mama’s kindje

Als ik niet ziek ben, bel of FaceTime ik bijna elke dag wel even met mama. Nu ik me zo voel is dat iets vaker. Ook nu nog even kort kletsen hoe het gegaan is. Mama gaat morgen op vakantie, lekkere timing wel weer. Normaal beland ik altijd in het ziekenhuis als mama weg is. Hopelijk ga ik die traditie nu doorbreken.

21:15 thee zonder thee

De zorg is inmiddels geweest. Als ik misselijk ben vind ik thee zonder thee altijd erg lekker. Gewoon kokend water dus eigenlijk. Dat water word extra lekker in mijn favoriete ziekenhuisbeker.

Katten spelen een speciale rol tijdens mijn ziekte periode. Ik zal binnenkort een blog schrijven over de rol van de kat.

21:30 medicatie en metingen

Het is weer tijd voor medicatie. Naast het innemen van mn pillen, putjes, drankjes en vernevelingen mag ik ook wat metingen doen. Elke ochtend middag en avond meet ik mijn saturatie, hartslag, peakflow en temperatuur. Mijn bloeddruk meet ik niet elke dag alleen als er afwijkingen zijn.

22:10 de slimste mens

Ik heb totaal geen concentratie en dus staat de tv meer aan voor de achtergrond. Even de stilte doorbreken.

22:50 hypo kit

Snachts nadenken bij een hypo is niet echt een van m’n kwaliteiten. Hoewel het krijgen van een hypo met deze dosering prednison bijna onmogelijk is, werd ik er toch door verrast afgelopen nacht. Daarom zet ik nu weer een hypo kit klaar. In dit doosje zit 15 gram aan snelle suikers welke ik met een pakje drinken gelijk kan nemen. Zodra ik boven de 4 zit kan ik dan aan de langzame koolhydraten in de vorm van een boterham. Die ben ik alleen vergeten klaar te zetten maar gelukkig heb ik nog crackers naast m’n bed staan.

23:10 its a wrap

Deze lange dag zit er weer op. Ik ben gesloopt en hoop, tegen beter weten in, dat ik de hele nacht door kan slapen.

Helaas weet ik dat ik over ongeveer een uur benauwd wakker word en de nieuwe dag qua medicatie begint.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om een dagje met mij mee te gaan ondanks dat het een beetje een vreemde dag was.

5 reacties

 1. janny van eck

  wat een bikkel ben jij toch ,zo doorzetten. lees net in je reactie dat er evt toch opname aankomt, hoop zo voor je dat de pred aan slaat.

 2. Maria schoonen

  Inderdaad een drukke, volle dag Yvette. Hopelijk zijn er ook rustigere dagen.. Misschien kun je snel je medicatie van Prednison proberen af te bouwen.. Maar ja het moet wel kunnen natuurlijk.. Leuk horlogebandje,past goed bij je werk in de dierentuin. Sterkte met alles fijn dat je laat weten hoe het is met je . Wat ben jij sterk. .Groetjes.

  1. yvettemoerdijk

   Dank je wel. De rest van de dagen zijn gelukkig wel wat rustiger. Helaas gaat het niet beter. Gisteren de prednison nog verder op moeten hogen. Kreeg het voordeel van de twijfel. Als dit niet aanslaat word ik alsnog opgenomen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.