Levenskunst; plan je dag

Ik krijg best vaak de vraag hoe ik toch zo sterk en positief blijf, ondanks alle tegenslagen. Ben je dat echt altijd? Of zie je het soms ook niet meer zitten?

Natuurlijk heb je niet echt een keus. Het leven gaat door. Toch lukt het mij altijd weer om de positieve kanten te zien. Hoe kut mijn lichaam ook is, ik geniet voor de volle 100% van het leven. Natuurlijk heb ook ik zo mijn baalmomenten.

In deze vijfdelige serie ga ik jullie proberen te vertellen hoe ik ervoor zorg dat die momenten niet het leven worden. Hoe je de “schade” kunt beperken en ondanks alle ellende toch een chronisch gelukkig leven kan hebben.

In deze eerste editie starten we met het maken van dagplanning. Hoe plan je je leven als “spoonie” zonder dat er een enorme “to do” druk ontstaat? Maar ook voor mensen zonder chronische ziekte is het plannen van de dag erg aangenaam en nuttig. Het geeft je rust en structuur waardoor je uiteindelijk veel productiever kunt werken.

Plan je dag, maar niet te vroeg

Het hebben van een chronische ziekte vraagt een hele dosis flexibiliteit. Je weet nooit wat de toekomst brengt. Vandaag kun je misschien een ronde hardlopen maar morgen is zelfs de tocht naar de wc al te ver.

Om teleurstellingen in mijn lichaam te voorkomen ben ik gestart met niet teveel vooruit te plannen. Ik leef letterlijk dag bij dag. Elke ochtend als ik opsta en mijn medicatie genomen heb start ik mijn opstart-ritueel. Ik doe de laatste metingen en voel hoe ik opgestaan ben. Heb ik pijn? Ben ik benauwd? Hoe heb ik geslapen?

Vaste afspraken

Daarna pak ik mijn agenda en schrijf ik de vaste afspraken van die dag op in mijn notitieboekje. Ik heb dus een agenda voor afspraken op lange termijn en maak een losse dagplanning door de dag van vandaag.

Vaste afspraken zijn trouwens ook nooit vast. Als je een slechte dag hebt is het meer dan oké om afspraken af te zeggen. Misschien is dat wel heel erg lastig, maar iedereen begrijpt dat. Kijk dus bij het inplannen van de vaste afspraken ook kritisch naar wat vandaag mogelijk is. Kan iets niet, kan het dan op een andere manier bijvoorbeeld vanuit huis of via Skype? Of is verzetten het slimste om te doen?

Daarnaast plan ik dingen die ik echt vandaag moet doen ook in qua tijd. Bijvoorbeeld de dokter bellen komt niet op mijn to do list te staan maar gewoon in mijn planning. Als ik dat inplan om 10 uur weet ik zeker dat ik dit ook echt ga doen. Zo hou je overzicht in je dag zonder dat je overweldigt raakt van een oneindige to do list die nooit af komt.

Eetmomenten

Als ik de vaste afspraken ingevuld heb start ik met het plannen van mijn eetmomenten. Als ik dat niet plan vergeet ik te eten en kost het me de hele dag veel energie om na te denken wat ik moet gaan eten.

Ik probeer zoveel mogelijk op vaste momenten te eten. Dit geeft veel structuur op de dag en ik merk dat mijn lichaam daar beter op functioneert.

Over het algemeen probeer ik altijd op deze tijden te eten:

7:00 ontbijten

10:00 snack

12:30 (warme)maaltijd

15:00 snack

18:00 (brood)maaltijd

21:00 snack

Zoals jullie zien eet ik tussen de middag warm. Dit omdat warm eten mij mee energie kost dan het eten van brood. Tussen de middag heb ik vaak nog energie om de maaltijd klaar te maken zonder dat ik daarna te moe ben om te eten.

Van de warme maaltijd krijg je ook meer energie om de rest van de dag te kunnen functioneren. Natuurlijk lukt het me niet elke dag om tussen de middag warm te eten maar als mijn “vaste” afspraken goed geplant staan, eet ik middags warm.

Rustmomenten

Vervolgens vul ik de rust momenten in. Op welke momenten van de dag heeft mijn lichaam rust nodig. Hierbij kijk ik ook naar de combinatie tussen eten en mijn afspraken. Dit omdat voor mij eten al best een opgave is.

Een rustmoment is echt prikkelarm. Op de bank netflixen klinkt misschien als een rustmoment, maar dat is het niet voor je lichaam. Tijdens mijn rustmomenten ga ik terug naar bed of in een luie stoel liggen.

Ontspanning

Tot slot vul ik wat activiteiten aan uit mijn ontspanningslijst. Ik heb in mijn boekje een pagina met activiteiten die ik kan doen met weinig energie. Dit voorkomt dat ik steeds dezelfde activiteiten doe. Afwisseling is juist erg lekker.

Als ik dit niet inplan is de kans dat ik het doe niet heel erg groot. Dan vul je de gaten snel op met “nuttige” dingen die echt moeten. Maar, ontspanning moet ook!

Ik had vandaag een “rustige” dag zonder vaste afspraken. Op zulke dagen kan mijn dag er dus zo uitzien.

Succes ervaring

Om op deze manier je dag te plannen zul je merken dat je veel meer rust krijgt. Je dagen zullen relaxter verlopen omdat je vooraf al goed gevoelt heb naar wat mogelijk is. Hierdoor blijf je binnen grenzen en blijft het leuk.

Tip: plan je dag niet van minuut tot minuut. Er moet ook ruimte zijn voor onverwachte gebeurtenissen. Wees ook flexibel. Als er staat dat je gaat kleuren maar je valt om van de slaap, ga dan gewoon naar bed! Je dagplanning is een houvast, geen heilige bijbel!

Met deze printable checklist maak je het plannen van je dag nog makkelijker.

5 reacties

  1. Maria schoonen

    Hoi Yvette. Wat goed om zo je dag te plannen. Structuur is heel goed.Maar inderdaad geen dwang .Ik hoop dat je snel wat meer kunt ondernemen zoals de dierentuin. Maar nu nog niet ,maar komt vast goed. Succes en sterkte KANJER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.