Diabetes; zoveel meer dan koolhydraten en insuline

Er zijn heel veel misvattingen over diabetes. Veel vooroordelen en verwarring zorgen ervoor dat het hebben van deze chronische ziekte niet per definitie makkelijker is. Zo krijg ik vaak te horen dat als ik suikervrij leef ik geen diabetes meer zou hebben.

Vandaag deel ik 10 factoren die invloed hebben op de diabetes. Er komt namelijk zoveel meer bij kijken dan alleen eten en insuline.

Het is geen wetenschappelijk artikel maar geschreven vanuit mijn eigen ervaringen.

1 slaap/ vermoeidheid

Natuurlijk is een goede nachtrust voor iedereen belangrijk. Voor mensen met een chronische ziekte is een goed slaap patroon van groot belang. Echter zorgen veel chronische ziektes voor slapeloze nachten. Zo kom je lekker in een cirkel terecht.

Als ik slecht slaap merk ik dat ik veel minder goed reageer op de insuline. In heb dan meer insuline nodig voor dezelfde aantal koolhydraten.

2 stress

Meer insuline bij slaapgebrek komt mede door stress. Maar ook andere vormen van stress hebben invloed om je waardes. Je lichaam zit in een soort overlevingsmodus en maakt daardoor meer hormonen aan. Hierdoor word je insuline gevoeligheid groter en zal je dus meer moeten bijspuiten of bolussen als je een pomp gebruikt.

3 medicatie

Hetzelfde hormoon zit bijvoorbeeld ook in prednison en medicatie voor astma. Dit zijn medicijnen waar ik echt niet zonder kan.

Naast de onderhoud prednison zit ik nu aan een noodkuur. Langere periode heb ik 60mg geslikt en nu zit ik op 50mg. Aan mijn bloedsuiker kan ik dat zien door de enorme piek midden op de dag. Dan werkt de prednison optimaal. Of nou ja, optimaal voor mijn longen.

4 ziek zijn

Vaak gaan je waardes omhoog nog voor je echt ziek bent. Een simpele verkoudheid kan er bijvoorbeeld al voor zorgen dat je bijna chronisch in een hyper zit. Een hyper is een te hoge bloedsuiker welke veel gevolgen heeft op lange termijn voor je lichaam.

5 onregelmatig eetpatroon

Ik merk dat mijn bloedsuiker alle kanten op gaat als ik niet regelmatig eet. Door continu iets te eten blijf ik “stabieler” en voorkom ik hypo’s. Bij een hypo heb je een te lage bloedsuiker en moet je dus verplicht suikerrijk eten/drinken. Deze schommelingen zijn niet echt lekker en erg vermoeiend waardoor je al snel in een hyper komt door de eerste twee punten van deze blog.

6 suikervrij

Ook van suikervrije producten kun je gigantisch in een hyper raken als je niet goed leest en insuline toedient. Veel suikervrije producten bevatten dan wel geen snelle suikers, maar wel koolhydraten. Koolhydraten worden in je lichaam gewoon omgezet in suiker. Hierdoor is suikervrij niet per definitie een veilige keus als diabeet. Daarnaast kun je soms beter lekker zondigen met insuline dan iets eten wat toch net wat minder lekker is.

Wist je trouwens dat je nooit 100% koolhydraatvrij kan leven? Je hebt de brandstof nodig om te functioneren. Daarnaast bevatten bijvoorbeeld bruine bonen al 18 gram koolhydraten per 100 gram.

7 het weer/ warmte

Hoe warmer het is hoe beter de insuline word opgenomen in je lichaam. Hierdoor heeft men in de zomer maar minder insuline nodig dan in de winter.

Als ik echt veel te hoog zit ga ik hierdoor ook graag na het spuiten van de insuline in bad. Hierdoor werkt het sneller waardoor ik me veel fijner voel. Wel moet je hier goed mee oppassen dat je niet jezelf een hypo in spuit.

8 sport

Door te sporten verbrand je en dus zal je bloedsuiker zakken. Echter is dit niet altijd het geval. Als je al hoog zit voor je begint is de kans dat je gaat stijgen extra groot. Daarnaast zal je ook meer stijgen om het moment dat je alleen kracht doet, zoals ik. Ik kan door mijn andere aandoeningen bijna geen duursporten of een echt goede warming up/ cooling down doen. Hierdoor zie je in mijn grafiek dat ik tijdens het sporten bijna een rechte lijn omhoog heb. Ik spuit daarna een minimale hoeveelheid insuline omdat ik anders in rust te ver ga zakken en ik een hypo beland.

9 emoties

Eigenlijk kunnen emoties onder het kopje stress. Heftige emoties zoals angst, verdriet en boosheid hebben dubbel veel impact op je bloedsuiker. Je zal niet alleen stijgen door de hormonen die aangemaakt worden maar als je je niet lekker voelt ben je eerder geneigd ongezond te eten. Dan eet je vaak ook meer dan je denkt waardoor je niet altijd genoeg insuline zal spuiten. Maar ook “positieve” emoties kunnen invloed hebben op je bloedsuikerspiegel.

10 uitstelgedrag

Zoals je bij de eerste 9 punten al merkte heeft diabetes veel meer invloeden dan alleen op je voeding letten. Het in balans blijven is een dagtaak waar je mee op staat en gaat slapen. Continu ben je aan het meten, overwegen, prikken en eten. Even vakantie van je diabetes heb je niet. Dat kon je ook al lezen in deze blog waarin ik liet zien hoe vaak ik per dag bezig was met mijn diabetes.

Mede hierdoor komen burn out klachten veel voor bij mensen met diabetes. Ik merk soms ook dat ik uitstel gedrag vertoon. Ik behandel dan mijn hypo of hyper te laat waardoor je veel langer ongeregeld blijft. Dom? Ja klopt. Maar soms wil je gewoon even de boel de boel laten.

Wat heeft bij jullie de meeste invloed op je chronische ziekte of beperking?

Één reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.