Levenskunst; ontspannende activiteiten

Vorige week vertelde ik waarom het hebben van een dagplanning erg nuttig is. Deze week ga ik wat dieper in op ontspannende activiteiten. Soms is het namelijk lastig een activiteit te vinden die past bij de lichamelijke situatie. Toch is het erg belangrijk dat je niet alleen “vaste” afspraken in je planning heb staan zoals therapie en werk.

Hoe gaat het vandaag?

Om een keuze te maken tussen de verschillende soorten activiteiten is het belangrijk dat je weer even stil staat bij hoe het lichamelijk gaat. Dit heb je in stap 1 van het maken van de dagplanning ook al gedaan waardoor het nu geen extra tijd kost. Kijk goed naar wat je lichamelijk aan kan.

Ik heb mijn activiteiten onderverdeeld tussen goed, matig en slechte dagen. Op goede dagen zijn mijn ontspannende activiteiten actiever dan op slechte dagen. Echter, hoe slecht mijn dag ook is, in plan altijd een van deze activiteiten in. Ook op slechte dagen is het belangrijk dat je denkt aan ontspanning en afleiding.

Goede dagen

Op goede dagen heb ik de mogelijkheid om actiever bezig te zijn. Hierdoor kan ik activiteiten buiten de deur doen. Deze goede dagen zijn helaas wel erg zeldzaam bij mij. Hierdoor maak ik er gelijk een feestje van als het wel kan. Zo ben ik dan sneller geneigd om iets meer geld uit te geven voor een lekkere koffie of lunch buiten te deur.

Activiteiten die ik op deze momenten graag onderneem zijn:

Een van de bewonders in het woud van Dierenpark Amersfoort

 • Naar Dierenpark Amersfoort. Hoewel ik vaak op goede dagen ook als Gids werk, ga ik er ook graag heen om even tot rust te komen. Genieten van de dieren en de natuur. De toegang is voor mij gratis maar verdiep je eens in een abonnement. Deze heb je er al na 3 keer uit. Ideaal als je dicht in de buurt woont. Soms ga ik namelijk alleen voor een lunch of koffie naar de dierentuin. Even erin en eruit. Heerlijk, en zoveel leuker dan een stadspark.
 • Winkelen. Op goede dagen ga ik ook graag even langs wat fysieke winkels. Mijn standaard rondje is dan vaak de Action, Flying tiger, Sostrene grene, Hema, Casa, Zeeman en de Albert Heijn.
Een dagje naar het museum. Dit was bij museum voorlinde.
 • Met mijn museum jaarkaart rol ik ook vaak even een museum binnen. In mijn geval is Kunsthal kade om de hoek. Dit is een erg leuk modern museum waar ik graag even binnen spring. Vaak vind ik de museumwinkel net zo leuk als de expositie.
 • Hoewel eten voor mij een “ding” is, vind ik het ook leuk om buiten de deur te eten. Vaak ga ik dan lekker in mijn eentje lunchen in de stad. Natuurlijk vind ik het gezelliger als er vrienden mee gaan, maar alleen is ook goed. Soms vind ik alleen lunchen zelfs nog fijner omdat ik dan geen gesprekken hoef te voeren en het net even wat minder energie kost.
 • Of gewoon een klein rondje toeren op de scootmobiel. Ik woon erg gunstig. Ik zit zo in een natuurgebied maar ook zo in de stad. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Matige dagen

Op deze dagen kan ik wel wat langer uit bed maar niet echt mijn huis uit. De mogelijkheden qua activiteiten zijn daardoor al weer wat minder groot. Ik ben toch gebonden aan binnenshuis.

Activiteiten die ik op deze momenten graag onderneem zijn

 • Ik vind het heerlijk om te puzzelen. Helemaal als ik een stukje vind welke past. Deze “succeservaring” geeft me dan een goed gevoel. Ik vind vooral de puzzels van Disney, Van Haasteren en Wasgij erg leuk om te maken. Ik maak altijd de puzzels van duizend stukjes. Ik puzzel niet op een mat maar in een speciale koffer zodat ik na gebruik de puzzel veilig op kan ruimen. De puzzelrol vond ik te ingewikkeld en mijn puzzel ging daardoor steeds weer uit elkaar. De koffer is wat makkelijker in gebruik
Pegdolls zijn houten figuurtjes die je zelf kan schilderen.
 • Schilderen aan mijn bureau. Vooral aquarelleren of het maken van pegdolls vind ik erg leuk om te doen.
Zentangle. Meditatief tekenen
 • Zentangle is ook erg rustgevend om te doen. Hoewel ik dit soms ook op slechte dagen vanuit bed doe, werkt het toch lekkerder vanaf een bureau. In deze blog vertel ik wat deze tekentechniek inhoud.
 • Hoewel ik deze activiteit ook wel eens vanuit bed doe, zijn eenpersoons spelletjes toch leuker aan mijn bureau. Deze dobbel- en kaartspellen zijn ook in je eentje elke keer weer leuk om te doen. Ik speel graag “keer op keer” , ”Qwixx” en “qwuantum”.
 • Ook leuk om te doen is een soort van dagboek bijhouden in mijn bujo. Ik ben afgestapt van dagelijks/wekelijks bijwerken omdat dat lichamelijk niet haalbaar is. Nu heb ik er een soort dagboek/ herinneringen boek van gemaakt.
 • Lekker gamen op de switch. Ik hou van heel veel soorten spellen. Van fifa tot Mario en van Pokemon tot the Witcher.
 • Op matige dagen heb ik vaak net genoeg concentratie om series en films te kijken op een van de streamingdiensten. Ik heb zowel Videoland als Netflix en Disney. Heerlijk.
 • Ook lees ik graag een van m’n boeken op m’n ereader. Ik heb een Kobo abonnement en kan dus “gratis” van alles lezen en luisteren.

Slechte dagen

Hoewel ik op slechte dagen het liefste als een zombi in bed wil liggen, probeer ik ook op deze dagen iets te ondernemen. Wel zijn dit dan activiteiten die ik vanuit bed, al dan niet liggend, kan doen.

Activiteiten die ik op deze momenten graag onderneem zijn:

 • Hersenloze spelletjes op mijn telefoon. Woensdag deel ik in mijn blog leuke, simpele spelletjes voor deze momenten.
 • Een beetje dezelfde categorie maar ook rustige spellen op de switch. Denk hierbij aan carcasonne, uno, monopoly en andere bord- en kaartspellen.

 • Denksport puzzels zijn ook ideaal. Ik heb verschillende varianten en moeilijkheden die ik afwissel. Zo blijft het leuk om toch mn hersens te stimuleren. Maar ook Katamino is een fijne puzzel voor in bed.
 • Als ik echt niet veel kan en meer dood dan levend ben, zet ik simpele tv op. Vaak zijn die Nederlandstalige jeugdseries of animatieseries. Lekker simpel dus.
 • Luisterboeken zijn ook ideaal. Wel moet ik mijn wekker zetten om te voorkomen dat ik in slaap val.
 • Als afleiding van alle ellende lig ik ook erg graag op mijn flowee spijkermat. Ik kom dan echt tot rust. Hier vertelde ik al wat meer over deze prikkelige vriend.
Lekker priegelig kleuren met waar is wally
 • Hoewel het niet heel ergonomisch verantwoord is kleur ik ook graag vanuit bed. Vooral de “waar is Wally” kleurboek vind ik erg fijn. Ik hou van het kleuren van kleine vakjes.

Wat doen jullie graag op een goede, matige en slechte dag?

Één reactie

 1. Maria schoonen

  Goede morgen Yvette. Leuk te lezen over je activiteiten en creativiteiten. Want creatief ben je. ..Ook het genieten van even weg en lekkere lunch of koffie. Heerlijk.
  Ik hoop voor je dat je dat weer spoedig kunt gaan doen. Groetjes Maria.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.