Levenskunst; noodplan

Eerder deelde ik in deze rubriek al hoe je een goede dagplanning maakt en welke activiteiten je dan zoal kan inplannen.

Vandaag laat ik je zien waarom ik een noodplan heb, wat erin staat en waarom eigenlijk iedereen er een zou moeten hebben.

Ook als je lichaam beter functioneert dan de mijne is het hebben van een “noodplan” echt een aanrader.

Noodplan

 

Een oude versie van het noodplan in actie nadat ik onwel werd bij Guus Meeuwis

 

In dit document heb ik alle belangrijke gegevens gebundeld bij elkaar zitten. Zo heb je altijd alles bij de hand in geval van nood, al hoop je natuurlijk dat je dit maakt om nooit te gebruiken.

Ik heb hem ooit in 2015 gemaakt nadat ik onwel geworden was in de bioscoop. Hoewel dit niets te maken had met een van mijn aandoeningen, was een noodplan wel erg handig geweest. Nu hadden we niets op papier qua persoonlijke gegevens en actuele medicatie. Ik kon ook niet meer communiceren wat de situatie natuurlijk erg lastig maakte.

Helaas heb ik in de afgelopen 5 jaar het plan al flink kunnen gebruiken, testen en herschrijven.

Helaas voor mij dan, maar voor jullie is het stiekem wel erg fijn. Ik heb nu een ideaal format ontwikkeld waarin alles staat wat men graag zou willen weten en ook wat handig is in de praktijk. Doe er je voordeel mee!

Algemene pagina’s

Persoonlijke gegevens

De eerste pagina/ kaft heb ik een foto van mezelf met mijn belangrijke gegevens. Zo ziet met dat het mijn noodplan is, hoe ik heet, welke aandoeningen en allergieën ik heb en waar ik vandaan kom.

Tip: voorheen had ik alleen mijn geboortedatum genoteerd. Ik kreeg toen als tip van een ambulance medewerker om ook je bsn te vermelden. Met dit persoonlijke nummer kunnen ze makkelijker en veel sneller in je electronisch patiënten dossier, wat wel zo handig is in geval van nood.

Ice gegevens

Op de tweede pagina heb ik overige belangrijke gegevens staan. Zo staan mijn ice contactpersonen er vermeld maar ook de namen en telefoonnummers van mijn specialisten. Dit is niet alleen handig in geval van nood maar ook als je zelf even snel moet bellen.

Tip: zet achter je contactpersonen wat de relatie is tot jou. Zo is het voor iemand die namens jou moet bellen iets prettiger om een gesprek aan te knopen.

Medicatie overzicht

Op de derde pagina heb ik een actueel medicatie overzicht staan. Hier staat wat ik qua medicatie gebruik, op welke tijd(en) en in welke dosering. Ook de medicijnen die ik zo nodig gebruik heb ik genoteerd.

Ik heb gemerkt dat het medicatie overzicht welke je bij de apotheek kan krijgen namelijk niet altijd goed werkt. Er staat wel welke medicijnen je gebruikt en in welke dosering maar niet de tijden waarop je iets neemt. Bij de meeste medicijnen is structuur namelijk erg belangrijk. Zo raakte ik eerst helemaal ontregeld toen ik mijn medicijnen allemaal op andere tijden kreeg in het ziekenhuis. Door dit overzicht krijg ik altijd op de juiste tijden mijn medicatie.

Tip: gebruik je ook supplementen? Vergeet deze dan ook niet toe te voegen aan je lijst.

Aandoening specifieke pagina’s

Astma

Omdat de kans dat mijn plan gebruikt word tijdens een astma aanval het grootst is, heb ik deze als eerste geplaatst.

Tijdens longrevalidatie heb ik een stappenplan gekregen waarin staat wat ik wanneer moet doen. Deze heb ik in z’n geheel toegevoegd.

Daarna komt er een uitleg hoe mijn vernevelaar werkt. Ik heb deze er twee keer inzitten met een kleine aanpassing. Dit omdat ik ook de locatie van de spullen erbij heb vermeld zodat men deze makkelijk kan vinden. Onderweg heb ik mijn spullen in een specifieke tas en thuis alleen in een broodtrommel naast mijn woonkamerbed.

Tip: hoewel je het nog zo simpel in Jip en Janneke taal uitlegt, kan het alsnog lastig en spannend zijn voor een ander.

Ik heb al mijn vrienden en zorgverleners het plan laten lezen en laten zien hoe mijn vernevelaar echt werkt. Zo kunnen ze de foto’s en tekst uit het noodplan gebruiken als back-up.

Diabetes

Na astma heb ik een pagina gewijd aan de diabetes. Hoewel hierbij een echte noodsituatie niet snel voor zou komen, is het wel heel belangrijk dat men weet wat ze zouden kunnen doen.

Ik heb nu staan bij welke waarde ik wat aan insuline ik moet spuiten. Ook het alternatieve bijspuitschema tijdens prednison gebruik staat vermeld.

Ik heb ook een pagina besteed aan hypo’s. Dan is het heel belangrijk snelle suikers te nuttigen, iets wat voor een ander lastig kan zijn om te bedenken. Ook ga ik daarbij de hoeveelheden en bijeetschema plaatsen zodat ik niet gelijk van een hypo naar een hyper ga.

Hoewel ik dacht dat het logisch was kwam ik er dus van de week achter dat de hypo pagina er dus ook wel echt tussen moest. Anders had iemand me nu vermoord met insuline. Zo zie je maar, je noodplan is altijd in beweging.

Clusterhoofdpijn

Hoewel men bij een clusteraanval niet veel kunnen doen, heb ik toch deze apart benoemd in mijn noodplan. Dit omdat de aanvallen er heel heftig uit kunnen zijn en men echt machteloos staat. Deze pagina is er dus eigenlijk meer om omstanders te helpen dan mijzelf te helpen.

Persoonlijke pagina’s

Tot slot heb ik twee pagina’s in mijn boekje die er meer voor mijzelf inzitten als naslagwerk. Zo heb ik een overzicht gemaakt van de adem regulatie oefeningen die voor mij prettig zijn. Dit is een korte samenvatting van de oefening zodat ik minder na hoef te denken welke van de oefeningen mij op dat moment zouden kunnen helpen. Deze oefeningen zijn er om meer te kunnen ontspannen als ik erg benauwd ben.

De laatste pagina staat het autogene drainage schema genoteerd. Dit is een manier waarop ik na het gebruik van speciale verneveling en een flutter het slijm uit mijn longen krijg. Dit kan ik namelijk maar op 1 manier voor elkaar krijgen. Deze hele techniek komt best nauwkeurig waardoor ik altijd deze pagina erbij gebruik zodra het weer groene monster tijd is.

Het gebruik

Ik heb mijn boekje af laten drukken bij de HEMA op een wat groter foto formaat. Hierdoor is het wat steviger en valt het meer op in je tas. Daarnaast is het ook weer niet te groot en onhandig waardoor het in verschillende tassen zonder problemen mee kan.

Ik heb zelf het ringbandsysteem van ARC in huis. Ik kan zelf speciale gaatjes maken en er ringetjes door doen. Ik heb gemerkt dat ringen beter werken dan nietjes. De pagina’s blijven netter en men kan eenvoudiger bladeren.

Tip: ik ga er niet vanuit dat iedereen thuis ringetjes kan maken. Bij bijvoorbeeld dille en kamille verkopen ze losse ringen die je in gaatjes kan doen.

Thuis heb ik het boekje altijd in het zicht liggen. Mocht er dan iets gebeuren, dan ziet iedereen hem sowieso liggen.

Sinds kort heb ik een tweede exemplaar altijd in mijn tas zitten. Op deze manier heb ik altijd, zonder erover na te hoeven denken, een noodplan in de buurt.

Tip: een noodplan kan veranderen. Controleer altijd of je de contactgegevens, stappenplannen en medicatie nog actueel is. 

Hebben jullie al een noodplan of ga je er na het lezen van deze blog een maken? Ik ben erg benieuwd waarom wel of natuurlijk waarom niet. Laat je het weten in de reacties?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.