Vakantie voorbereidingen voor spoonies

Als je op vakantie gaat betekend dit ook een hele hoop voorpret. Oké, een een dosis stress. Want neem je wel genoeg mee? Of nog beter, wat neem je allemaal mee? Continu het gevoel dat je iets belangrijks vergeten ben en dan nog de reisdag zelf die vaak niet zonder slag of stoot gaat.

Als je een beperking of chronische ziekte heb, heb je naast de standaard zorgen nog een hoop extra aandachtspunten voordat je stressvrij op vakantie kan gaan. Ik zit op dit moment in het vliegtuig maar neem jullie graag mee tijdens mijn voorbereidingen en laat zien hoe je ook met een chronische ziekte of beperking kan genieten van de voorpret van je vakantie.

Het boeken van je reis

Natuurlijk denk je bij het boeken van je reis al na over je ideale bestemming. Vaak kijken we naar het land, type accommodatie en de prijs. Zelf kijk ik ook naar de vluchtgegevens.

Ik zit natuurlijk in een rolstoel en heb al met heel veel aanbieders gevlogen. Echter merkte ik dat het kwaliteit verschil in service immens groot was. Zo was ik bij de een een nummertje waarbij alles strikt volgens regels moest maar bij de ander gewoon een klant waarbij ze keken hoe ik toch prettig met hun kon reizen. Ook de manier hoe ze met mijn rolstoel omgingen was een wereld van verschil. Ik zal dus niet snel een reis boeken als ik weet dat aanbieder a vliegt. (Ik noem bewust geen namen omdat ik het niet nodig vind bedrijven zwart te maken)

Dit jaar ga ik voor het eerst vliegen met corendon. dit vind ik best spannend aangezien ik hun nog niet kende en we ook vanaf Maastricht vliegen, ook onbekend. Voor we boekte heb ik eerst de klantenservice opgebeld voor wat meer informatie. Ze waren erg aardig en meedenkend wat mij genoeg vertrouwen gaf om te boeken.

Vliegen als spoonie

Een speciale lift om het vliegtuig in te komen

Ik heb een lijstje met actiepunten die ik elke vakantie afwerk. Niet alle punten zullen voor jullie van toepassing zijn.tip: print deze blog uit en doe er je voordeel mee.

Deze punten zijn niet alleen als je vliegt handig, ook voor andere reizen kun je de meeste van deze punten afwerken.

Assistentie aanvragen bij de klantenservice

 • Tip: meet eerst je rolstoel op als je de maten niet weet.
 • Medicatie moet als handbagage. Bij de meeste aanbieders mag je een extra handbagage meenemen voor medische bagage. Dit moet je echter wel doorgeven.
 • Gebruik je ook naalden? Geef dit ook door aan de klantenservice. Dit willen ze graag weten voor in het vliegtuig.
Tetris voor spoonies. De andere kant ziet er soortgelijk uit.

Medicatie/medisch

 • zorg voor een actueel medicatiepaspoort. Deze kun je krijgen bij de apotheek. Tip: controleer deze wel altijd even. Bij mij staan er vaak middelen dubbel of in de verkeerde dosering op.

 • Ik heb ook een echt medisch paspoort. Hierin staan naast de medicijnen ook mijn aandoeningen, allergieën en contactgegevens in meerdere talen. Deze is veel uitgebreider dan alleen die van de apotheek.
 • Heb je medicatie die onder de opiumwet vallen? (Niet alleen morfine maar bijvoorbeeld ook slaap/kalmeringsmiddelen) Dan kan het zijn dat je een extra verklaring nodig hebt. En ja, ook als je gewoon naar Spanje gaat! Via het CAK kun je kijken of je medicijnen eronder vallen en wat je moet doen.
 • Neem genoeg medicatie mee! Deze klinkt logisch maar stel dat er geen vluchten terug gaan, hoeveel dagen kan je dan nog blijven? Ik heb een lijst waar ik per dag de hoeveelheden medicatie heb staan. Zo kan ik bij elke reis dat aantal x het aantal dagen doen. Mijn vaste regel is dat ik 1,5 keer zoveel meeneem. Dus nu voor 10 dagen zorg ik dat ik voor 15 dagen aan medicatie bij me heb. Canulles neem ik wel iets ruimer mee voor het geval ze sneuvelen door het zwemmen.
 • Gebruik je een freestyle Libre en ga je vliegen? Download via Abbott of vraag aan je dvpk een verklaring over de sensor.

 • Medicatie moet vaak koel blijven. Ik gebruik daar de frio tasjes voor. Deze maak je nat en daardoor koelen ze de medicatie. Tijdens de reisdag doe ik deze in een koeltas met extra element.
 • Kijk of je verzekering een app heeft. Mijn zorgverzekering heeft de Vakantiedokter. Dan kan ik mailen/appen met een Nederlandse arts voor advies. Zo kan je op vakantie genieten en hoef je niet steeds naar de plaatselijke onverstaanbare medicijnman.

Rolstoel

 • neem altijd een setje schroevendraaiers, binnenband en bandenplak spullen mee. Je wilt op vakantie niet met pech komen te staan en je weet niet of ze jouw specifieke onderdelen in dat land verkrijgbaar hebben.
 • Ga je vliegen? Zorg dan dat alles goed vast zit. Losse onderdelen zoals je kussen neem je mee als handbagage in het vliegtuig.
 • Ik kan niet ver rollen. Dit keer ga ik voor het eerst met de smartdrive op vakantie. Voorheen huurde ik een Electrische rolstoel of scootmobiel op locatie.

Energie

 • hoe zorg je ervoor dat je niet al gesloopt bent voor je reis begint?
 • Vertrek op tijd zodat je geen haast heb.
 • Check ruim optijd in. Ik ga altijd gelijk als de balie open is. Dit omdat het inchecken vaak extra tijd kost. Daarnaast weet ik dat ik altijd de sigaar ben bij de douane.
 • Wij vliegen nu vroeg in de ochtend en komen laat in de avond terug aan. Hierdoor besloten wij een hotel te boeken zodat we de reis iets gedoseerde konden maken en we wel gewoon kunnen slapen. Of nou ja snachts in bed kunnen liggen.
 • Kan iemand je wegbrengen of moet je echt zelf rijden? Wij moeten helaas zelf rijden maar hebben voor de rit van 2 uur de hele dag uitgetrokken met rustmomenten.
 • Plan de dagen voor en na je vakantie niets. Deze heb je echt nodig om bij te komen.
 • Pak niet alles in één keer in. Ik begin al 1 week van te voren met het pakken van mijn koffer. Zo kan ik het in kleine stapjes en en binnen mijn grenzen uitvoeren.
 • Om het pakken eenvoudiger te maken heb ik net als bij m’n medicatie een paklijst. Elke vakantie neem je toch ongeveer hetzelfde mee. Tip: verdeel je lijst in kopjes. Handbagage, toilletspullen, kleding, ontspanning, Electronica. In die laatste categorie heb ik altijd een verlengsnoer mee. Ik gebruik deze van de Hema echt overal. Thuis, ziekenhuis en vakantie. Stopcontacten zitten altijd op onlogische plaatsen en het zijn er ook altijd veel te weinig.

Het hotel/appartement

 • Heb je extra hulpmiddelen nodig zoals een douchekruk? Vaak heeft het hotel deze op voorraad. Mail ze vooraf met je hulpvragen dan is het al geregeld voor je er bent.
 • Heb je allergieën. In het buitenland is dat eigenlijk altijd wel te doen. Mail het hotel wel even zodat ze ook hier rekening mee kunnen houden. Doordat ik vooraf mailde kreeg ik een keer hemelse glutenvrij churros.

Voorpret


Maar vergeet ook vooral niet te genieten van de voorpret.

 • kijk op google Maps naar de locatie. Dan weet je welke kant je op moet voor leuke winkeltjes.
 • Zoek uit of het ov toegankelijk is.
 • Kijk naar leuke bezienswaardigheden in de omgeving. Vaak staat er online bij of deze toegankelijk zijn. Tip: in veel landen zijn mensen met een beperking en/of hun begeleider gratis. Zo niet zijn er vaak flinke kortingen.

Dit waren denk ik wel de belangrijkste punten qua voorbereiding. Komende week zal ik mijn favoriete vakantie lifesavers met je delen. 

2 reacties

 1. lifestylemommys

  Ik wens je heel veel plezier. Wij gaan voorlopig nog niet vliegen met de tweeling omdat zo’n reis me veel energie kost. Het klinkt raar maar een busreis zou weer heel anders zijn voor mij. Er komt inderdaad veel bij een vliegreis kijken maar je hebt echt gouden tips. Have fun meis ❤

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.