Levenskunst; omgaan met emoties

Twee weken terug liet ik al zien dat er altijd wel iets is waar je van kan genieten. Hoe klein ook, je dag bestaat uit duizenden mooie momenten.

Maar hoe zie je die dan? Soms is het toch ook gewoon allemaal kut? Ja en nee. In deze blog neem ik je mee in het omdenken van problemen en omgaan met emoties zodat je toch elke dag kan genieten.

Want hoe kut het ook is het moet wel een beetje leuk blijven.

Ben ik altijd positief en vrolijk?

Nee hoor! Ik heb ook echt momenten dat ik het even niet meer zie zitten. Ik kan dan ook echt intens verdrietig en somber zijn. Soms gevolgd door woede. Maar ik laat het nooit mijn leven overheersen. Het mag er zijn, dat is gezond. Maar nog gezonder is het als je jezelf kan herpakken.

Destructief handelen

Bron: schitterend.tv waar ik Sandra speel

Zo kreeg ik laatst erg slecht nieuws vanuit het ziekenhuis. Ik was er kapot van. Of nou ja, eigenlijk stortte mijn hele wereld als een kaartenhuis in. Ik snapte er niets meer van had geen vertrouwen meer in een fijne toekomst.

In eerste instantie kon ik niet stoppen met huilen. Huilen en ernstige astma is geen goede combinatie. Al snel werd ik mega benauwd en dropte mijn saturatie naar een dieptepunt. Dit in tegenstelling tot mijn bloedsuiker die door de emoties en stress skyhigh gingen. Natuurlijk zou ik in deze situaties moeten vernevelen, morfine nemen en insuline spuiten. Inderdaad, normaal. Maar vandaag was niet normaal. Vandaag was stom. Vandaag had ik geen zorgeloze toekomst. Vandaag was ik er gewoon helemaal klaar mee, en dus deed ik niets. Nou ja ik deed natuurlijk wel iets. Ik was lekker destructief bezig. Iets waar ik uiteindelijk alleen mezelf heb.

Na 2 uur doorbikkelen kwam ik daar ook achter. Of nou ja, had ik de moed om de scherven bij elkaar te vegen. Ik FaceTime met mama en later kwam een vriendin langs. Door het te delen kreeg ik letterlijk en figuurlijk meer lucht. Je hoeft niet alles alleen te doen.

Grenzen stellen

Zoals ik net ook al zei; je mag je kut voelen. Echter laat dit niet je leven beheersen. Ik heb met mezelf de afspraak gemaakt dat ik in deze situaties 2 uur mag wegkwijnen in intense zelfmedelijden en ellende. 2 uur lang mag die sombere kant overheersen en uitrazen in huize cactus. Daarna mag ik niet meer destructief zijn en moet ik lief zijn voor mezelf.

Zoek je draaiknop

Ik besef ook dat het niet zo simpel is als dat ik nu op papier schrijf. Helaas is er niet gewoon een knopje met gevoelens die we aan en uit kunnen zetten. Wel hebben we allemaal draaiknoppen die gevoelens als een halogeenspotje kunnen dimmen.

Wat bij de een werkt, werkt wellicht niet bij de ander. Het volgende voorbeeld werkt bij mij heel erg goed om weer rustig te worden. Door deze oefening kan ik gevoelens wat meer filteren en relativeren.

Meditatie

Schermafbeelding 2020-02-07 om 09.53.53

Op steeds meer plekken kun je deze route lopen. Vaak gelegen in open vlakte in de natuur waardoor je dubbel tot rust komt. Ben je in de gelegenheid dan zou ik dat zeker aanraden, maar voor nu houden we het klein en simpel. Lekker veilig vanuit huis kan je namelijk ook de effecten van deze route ervaren.

Het is de bedoeling dat je met een kleur naar keuze de route aflegt tot het midden. De snelheid is niet belangrijk. Volg hierin je gevoel. Op de heenweg mag je nadenken, piekeren en wellicht huilen of schelden.

Zodra je in het midden bent adem je een paar keer diep in en uit. Vervolgens ga je rustig de zelfde weg weer terug. Nu mag je alleen niet meer piekeren. Probeer te focussen op de lijn die je in de route zet en je ademhaling. Adem diep in, even wachten, en weer rustig uit. Eenmaal bij de “uitgang” zul je merken dat je een stuk rustiger bent geworden.

Via onderstaande link kun je een printable vinden die je kunt gebruiken als oefening om rustig te worden.

Dreomky.com omgaan met emoties

En nu genieten!

Nu je de ruimte hebt gegeven aan je gevoelens is er nu plek om te genieten. Kijk naar de dingen die wel goed gegaan zijn. En echt, dit zijn vaan hele kleine dingen die je normaal vanzelfsprekend zou vinden. Maar juist die kleine dingen mogen er zijn!

Ik zou in mijn geval kunnen blijven hangen in het slechte nieuws en mijn destructieve gedrag. Hoewel ik nu dan misschien al beter voor mezelf zorgde, had ik ook kunnen blijven focussen op wat ik niet goed of verstandig had gedaan. Want eerlijk is eerlijk, mijn gedrag was gewoon een beetje dom.

Echter had ik ook hele mooie stappen gezet. Stappen die ik vroeger minder snel zou maken. Ik heb en mijn verdriet toegelaten en hulp gevraagd aan m’n moeder en een vriendin. Iets waar je normaal niet bij stil zou staan maakte dat mijn dag toch nog niet zo hopeloos ellendig was. Hoe zwart het ook is, er is altijd wel een vlekje kleur te bekennen.

Hoe donker nu de tunnel ook lijkt, je kan altijd het licht aandoen tot je erdoorheen gekomen bent!

Omgaan met emoties heeft dus alles te maken met balans. Beide mogen er zijn. Jij bent de kapitein en heb controle over het schip en de koers die je vaart. Verdriet toelaten mag! sterker nog het moet! maar laat ook de mooie momenten toe en ga actief opzoek naar deze kleine lichtpuntjes. tip: schrijf elke dag op waar je dankbaar voor was en wat je goed gedaan hebt. We zien dit te vaak voor vanzelfsprekend dat we het vergeten en we alleen nog de negatieve piekerende gedachten onthouden.

Hoe gaan jullie om met emoties?

2 reacties

  1. Maria schoonen

    Het is heel mooi en goed beschreven en heel knap hoe jij dit doet. Een aanrader om te doen. Geeft je letterlijk en figuurlijk lucht en kracht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.