Plofkop en co; Struisvogels kunnen niet vliegen

Veel mensen vragen hoe mijn vakantie was. En ja, mijn vakantie was echt heerlijk, als je het vliegen even achterwege laat.

Het vliegen was natuurlijk al wel een “dingetje” maar toch kreeg ik gewoon groen licht voor m’n vakantie. Dat vliegen zwaar zou zijn wist ik maar wat er echt gebeurde hadden mijn artsen en ik totaal niet zien aankomen.

Zoals afgesproken bleef ik zo vaak als nodig vernevelen en nam ik mijn extra morfine om het allemaal wat draaglijker te maken. Ik droeg netjes mijn nieuwe vogmask die ik alleen af deed tijdens het vernevelen.

Tijdens de vlucht werd ik, ondanks alles, toch flink benauwd. Mijn saturatie, zuurstofgehalte in het bloed, daalde naar 86%. Veel, en veeeeels te laag. Normaal zit ik altijd rond de 98%/ 99% en mag ik niet onder de 96% komen.

Niets aan de hand. Gewoon blijven ademen, vernevelen en morfine nemen. Toch hielp het allemaal niets. Ik werd steeds benauwder en had moeite om in het hier en nu te blijven. Omdat ik het ook best wel eng vond durfde ik niet meer te meten en/of om hulp te vragen. Ik veranderde in een struisvogel, en dat had ik beter niet kunnen doen. Struisvogels kunnen namelijk helemaal niet vliegen….

Flink beroerd biechtte ik in het hotel op dat het vliegen toch wel zwaar was en ik nu heel veel last had van m’n longen. Toen hoorde ik dat ik een aantal keer weggevallen was waarvan een keer bijna 15 minuten. Mega eng! En nog enger, ik wist er helemaal niets meer vanaf. Het verklaarde wel waarom ik me zo belabberd voelde.

Geschrokken

De schrik zat er goed in. Hoewel ik dat niet echt wou laten merken natuurlijk aangezien op het land een struisvogel in z’n element is. Ik had zo uitgekeken naar deze vakantie dat ik niet teveel stil wou staan bij deze enge gebeurtenis.

Maar, deze plofkop struisvogel is soms ook verstandig en nam contact op met de vakantiedokter van de verzekering. Even wat informatie vragen over het al dan niet terug vliegen naar huis. Omdat ik toch redelijk complex in elkaar zit, adviseerde ze om mijn eigen arts te benaderen voor advies en voor mij huidige klachten naar de plaatselijke seh te gaan. De huidige klachten waren geen probleem en door het betere klimaat prima te tackelen met de extra medicatie. Mijn grootste zorg was het vliegen naar huis. Daar zag ik best wel tegenop.

En dus mailde ik mijn arts met wat er gebeurd was en stelde ik mijn vragen. Ook zou ik gaan afbouwen met de prednison op vakantie maar ook dat leek mij niet helemaal verstandig. Ik kreeg het advies om in beide gevallen toch het ziekenhuis te bellen voor overleg.

Struisvogels kunnen niet vliegen en niet bellen

Dat was alleen nog wel wat lastiger. Kennelijk is de telefoonlijn goed beveiligt waardoor de arts mij steeds niet te pakken kreeg. Met een flinke omweg had ik eindelijk mijn longarts aan de lijn. We besloten voor de terugvlucht de prednison weer te verhogen en hoopte dat het daarmee iets beter zou gaan, ook omdat m’n longen al wel weer wat rustiger waren gekomen door het betere klimaat.

Een niet werkend stopcontact

Energieloze plofkop

Ik was door alle betrokken artsen al wat meer gerust gesteld dat het vliegen goed ging komen, tot ik op het vliegveld ontdekte dat mijn vernevelaar niet helemaal goed opgeladen was. Zo jammer dat deze nog niet via usb opgeladen kan worden, er was namelijk nergens een stopcontact te vinden. Zonder vernevelen zou ik het lange vliegen echt niet aankunnen. Ik had letterlijk en figuurlijk geen energie voor paniek dus bleef aardig rustig.

Ode aan corendon

In het vliegtuig legde ik gelijk mijn probleem voor mij de steward. Ook vertelde Dorien hoe de heenweg gegaan was en dat het dus best een eng dingetje is geworden, de vlucht. Hij was gelijk erg meedenkend en betrokken. Het toestel was Amerikaans dus mijn stekker paste niet in hun oplaadstuk. Daarnaast is het een “onbekend” apparaat en mag het niet gebruikt worden wegens veiligheid. Na wat overleg, en een koppelstuk van de bemanning, konden ze op de tussenlanding mijn vernevelaar opladen zolang de motor van het vliegtuig uit was. Wat een service. Bijna 1,5 uur lag hij aan het stroom, lang genoeg voor de hele reis te vernevelen.

Kunnen struisvogels nu wel vliegen?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, nee! Struisvogels blijven lompe vogels die niet kunnen vliegen. En hoewel ik al minder een struisvogel was, bleef het wel een dingetje.

Ik heb, mede dankzij de steun van Dorien, wat vaker mijn saturatie gemeten. Deze was stabiel 84%. Ik voelde me echt beroerd maar wist me wel een soort van alert te houden. Alleen tijdens het landen ging het 3 keer mis. Gelukkig dus minder vaak en minder lang maar het blijft net zo eng.

Zodra ik weer naar de longarts mag, ga ik deze hele ervaring goed bespreken zodat we in het vervolg iets prettiger kunnen vliegen.

Ik hoorde al veel reacties van mensen die zeiden dan nooit meer te willen vliegen. Maar dat is voor mij geen optie. Ik wil leven en genieten. Nieuwe plekjes ontdekken en lekker eten proeven. Ik wil tot rust komen in de zon, vermoeid raken van excursies. En dat kan allemaal het beste per vliegtuig.

Mijn ernstige astma belemmerd al genoeg, maar het zal nooit mijn kwaliteit van leven belemmeren. Er zijn namelijk altijd manieren waarop iets wel kan zolang je de gevolgen ervan maar accepteert.

Ik kijk dus terug op een mooie vakantie ondanks dat struisvogels niet kunnen vliegen.

7 reacties

 1. Manon

  Was je dan ook niet mega aan het hyperventileren op de heen vlucht? Ik heb namelijk bijna twee jaar lang op een saturatie van 84 (snachts wel eens schrikbarend 68) geleefd en ben nog nooit weggevallen. Of komt dat door de luchtdruk?

  1. yvettemoerdijk

   Nee ik hyperventileer niet. Ieder lichaam reageert anders met saturatie. Ik mag niet onder de 96 komen omdat dan mijn lichaam al klachten geeft. Daarnaast is het ook een combinatie van luchtdruk aangezien ik op het land soms ook op 85 zit maar dan wel “beter” voel of zo. Geen idee hoe te omschrijven maar is iig anders.

 2. janny van eck

  zo wat een verhaal weer zeg. maar deze x eerst een pluim voor je vriendin, die zal ook wel niet echt fijn gevlogen hebben, veel zullen het niet aandurven om zo met je mee te gaan dank ik. maar super dat je toch zo genoten hebt, wat een veerkracht heb jij ,nu nagenieten ,fijn dat je liet horen hoe het gaat.

 3. Maria schoonen

  Fijn dat je tussen het vliegen wel hebt kunnen genieten en dat het goed voor je longen was. Hopelijk krijg je wel een goed antwoord op vragen bij de longarts. Dan wordt het vliegen misschien geen al te zware belasting voor je.Geniet maar lekker na.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.