Plofkop en co(rona)

Mijn inbox van mijn mail en social kanalen lopen de laatste dagen vol met hele lieve, soms ook bezorgde berichtjes. Maar ook vraagt men mij tips over wat te doen met het Corona virus.

Zoveel berichtjes vind ik echt super lief en voel me vereerd dat men denkt dat ik alles weet. Ik kan alleen niet iedereen persoonlijk beantwoorden op deze vragen en dus besloot ik er een blog over te schrijven.

Ben je bang nu het virus zo dichtbij is?

Dit is toch wel een van de meest gestelde vragen die dagelijks binnen komen. Ik kan niet echt zeggen dat ik bang ben. Bang ben ik van vissen, van Corona eerder wat gespannen. Ik was altijd al heel erg voorzichtig met andere virussen en bacteriën maar nu met Corona ben ik gewoon nog meer op m’n hoedde.

Het virus zorgt er wel voor dat ik wat meer gespannen ben als het om “onveilige” situaties gaat. Ik weeg gebeurtenissen iets strenger af als voorheen waardoor ik veel sneller nee zeg en veilig thuis blijf. (Maar ik dus ook geen mensen op bezoek vraag)

Wat doe jij om het virus niet te krijgen?

Deze vraag is best lastig te antwoorden want je kan het namelijk nooit echt voorkomen. Wel kan je de kans dat je het krijgt, of mensen in je omgeving het krijgen verkleinen.

Ik draag al jaren een mondkapje. Dit doe ik omdat mijn weerstand heel erg slecht is. Van een simpele verkoudheid of griepje beland ik al in het ziekenhuis. Ook van slechte lucht word ik heel benauwd. Deze draag ik nu dus ook, Corona of niet al denken andere daar anders over zoals je hier al kon lezen.

Ik vermijd plekken waar heel veel mensen komen. Zo ging ik al amper met het openbaar vervoer maar vermijd ik die nu helemaal. Als ik echt naar een winkel moet probeer ik op tijden te gaan dat andere werken. Dat is nu bijna iedereen verplicht thuis is alleen iets lastiger in te schatten. Gelukkig hebben we nog picnic, thuisbezorg en andere bezorgdiensten. Ideaal want zo hoef ik helemaal niet meer weg.

Vrienden kwamen al niet op bezoek als ze verkouden waren maar nu ben ik daar nog strenger op. Ben jij of iemand in je omgeving verkouden of ziek? Dan is FaceTime ook heel gezellig. 🙂

Ik waste en desinfecteerde mijn handen al heel regelmatig. Daarin is dus niet veel veranderd al word het doordat gezonde mensen gaan hamsteren wel enorm lastig.

Denk jij dat je het virus overleeft?

Ook dit vind ik een lastige vraag. Allereerst ook een hele mooie vraag. Hoe heftig ook, het is wel iets reëels wat bij het leven hoort. Leven en dood zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden maar helaas ligt er toch vaak een taboe op.

Ik weet niet of ik het zou overleven of niet. Daarvoor heb ik nog niet echt een goed beeld wat het virus precies voor schade aanricht. Wel denk ik dat ik extreem ziek zal zijn.

Begin dit jaar kreeg ik influenza, een griepvirus. Dit zorgde ervoor dat ik met spoed en gillende sirenes naar het ziekenhuis werd gebracht waar de artsen op de SEH al voor mij klaar stonden. Influenza is een virus waarvoor we allemaal al antistoffen bezitten. Voor Corona hebben we die niet waardoor we veel zieker worden. Hieruit denk ik dat ik dus wel echt extreem ziek word. Of ik echt dood ga? Ik hoop het niet en ik hoop het ook nooit te hoeven testen.

Heb je tips voor mij?

Mijn eerste en belangrijkste tip is blijf nadenken en je verstand gebruiken. Hamsteren is bijvoorbeeld niet nodig. Door te hamsteren zorg je ervoor dat kwetsbare mensen die minder veel tegelijk mee kunnen nemen mis grijpen. Koop gewoon wat je nodig hebt en niet alsof we midden in een 100 jarige oorlog belanden. We verhongeren echt niet!

Laat ook de anti bacteriële handzeep in de winkel liggen voor chronisch zieken! Ik was hier altijd mijn handen mee omdat ik van elke bacterie dood ziek kan worden. Nu met de Corona gekte denkt iedereen dat die zeep het beste is. Maar ik help je even uit je droom. Anti bacteriële handzeep werkt zoals het woord zegt tegen bacteriën en Corona is een virus!

Koop dus gewoon normale zeep! Deze is goedkoper, net zo effectief en je zorgt ervoor dat ik alsnog mezelf kan beschermen tegen bacteriën waar ik, naast virussen echt goed ziek van word.

Let goed op je hygiëne. Was je handen, raak niet je gezicht aan en drink niet uit andermans glas/ flesje. Hoest daarnaast in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.

Over papieren zakdoekjes gesproken. Als lezer van mijn blog weet ik bijna zeker dat je niet de oorlog meegemaakt hebt. Gebruik het zakdoekje dan ook maar 1 keer en gooi hem daarna weg. Zo voorkom je dat je jezelf steeds opnieuw besmet.

Heb je een lage weerstand, of in je omgeving neem dan geen risico. Denk niet te simpel over Corona maar blijf echt thuis als je je niet fit voelt. Denk niet, het is maar een verkoudheid want ook dan kan je mensen zo ziek maken dat ze in het ziekenhuis belanden.

Ga ook geen onnodig risico lopen door toch met het ov te gaan, naar de bios of lekker te shoppen in de overvolle Ikea. De wereld vergaat niet, die leuke dingen kunnen over een paar weken ook nog.

De meeste mondkapjes werken niet. Mocht je er toch een willen dragen vraag dan ook aan je arts in hoeverre dit voor jou geval helpend is. De kapjes die wel werken zijn namelijk best kostbaar en inmiddels schaars. Overweeg dus goed in hoeverre je het echt helpt of dat een ander, zoals ik of mensen die in de zorg werken, dit harder nodig hebben.

Ben je gezond en heb je ook geen direct kwetsbare personen in huis wonen kijk dan of je andere mensen kan helpen. Er zijn genoeg mensen geïsoleerd die snakken naar boodschappen of een praatje (via de telefoon bijvoorbeeld). Een kaartje sturen kan ook. Maar stuur er dan ook eens een naar die toppers in de (thuis)zorg die met gevaar voor eigen leven zorgen dat de gezondheid van de ander niet verslechterd maar verbeterd word.

Denk in mogelijkheden en zoek je rust. Ja het is vervelend dat gevoelsmatig de wereld op slot zit. En ja het is naar dat je wellicht minder kan werken. Maar probeer de tijd leuk en nuttig te besteden. Ga lekker lezen, een film kijken, knutselen of start met een thuisstudie die al lang op je lijstje stond. Door depressief te mokken word de situatie niet beter.

En tot slot. Hou de website van het RIVM in de gaten. Die is de enige echt betrouwbare bron als het om Corona gaat. Hou dan ook hun tips en adviezen in acht. Hoe stom ze ook zijn, ze zijn er niet om ons te pesten.

Wat merken jullie van Corona in je omgeving? En ben je er heel erg mee bezig?

Één reactie

  1. Maria schoonen

    Mooi en duidelijk Yvet ik hoop dat het je deur voorbij gaat en dat je deze tijd goed door mag komen.. Is vast niet makkelijk voor je. Had al veel gedacht aan jouw situatie,. Hoe besmettelijk voor jou.. Hoop dat het dier zal gaan. Groetjes.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.