Zo overleef je de zesde quarantaineweek (en elke week die nog volgt)

We gaan alweer de zesde quarantaineweek in. 6 weken waarin thuisblijven en zo min mogelijk mensen zien een van de belangrijkste doelen van de dag waren.

Hoewel ik oprecht hoop dat we mega snel weer wat “normaler” kunnen leven, vrees ik dat deze situatie nog wel even gaat duren.

Ik krijg veel mailtjes van mensen die vragen hoe ik de dag door kom nu alles in de wereld anders is. Athans, dat denken heel veel mensen. Ik laat je vandaag zien hoe je toch kunt genieten van je dagen thuis in isolatie zodat je morgen, als onze premier verteld dat het nog even gaat duren, je niet gelijk half depressief in de stress schiet.

Leef als een spoonie en dan komt alles goed! In deze blog laat ik je zien hoe je dat kunt doen.

Mijn leven voor en na de maatregelen.

In de intro vertelde ik al dat er voor mij niet heel erg veel veranderd is, hooguit is mijn leven nu wat uitdagender dan voorheen.

Door de Corona maatregelen heb ik geen toegang meer tot mijn ziekenhuis behandelingen, specialisten en andere therapieën. De verpleegkunde kan ik mailen of bellen evenals de huisarts en mijn fysiotherapeut. Verder moet ik het zelf zien te redden. Dit is best een flinke uitdaging voor mij omdat ik elke dag merk dat ik steeds meer inlever. Ondanks de oefeningen thuis gaat mijn conditie en kracht flink achteruit en ondanks de inspanningen van de huisarts om er het beste van te maken heb ik elke dag meer pijn. Ook de poly-neuropathie word steeds erger waardoor alles uit m’n handen valt. Maar, het is even niet anders. Het medische team om mij heen kunnen hier verder niets aan veranderen. Niemand heeft om Corona gevraagd, en de maatregelen die gesteld zijn door de overheid zijn er niet voor niets.

Ik ben hier heel rieel in. Gelukkig begin ik aan mijn zesde servies in plaats van dat ik aan mijn 6e week op de ic lig vechtend voor mijn leven.

En ja het is kut. Maar ik zeg altijd. Hoe kut het ook is, het moet wel een beetje leuk blijven. En dat doen we dan ook gewoon in deze rare situatie. Want je focussen op wat niet goed gaat of niet goed geregeld is, is niemand beter van geworden. Sterker nog, je zal dan eerder afglijden in een negatieve spiraal.

Leef als een spoonie.

Mensen met een chronische ziekte leven al maanden/weken/jaren alsof er Corona is. Oké, toen hadden we nog wel toegang tot de reguliere zorg en mochten vrienden langs komen, maar toch, zoveel is er niet verandert.

Ik kijk heel bewust naar kleine geluksmomentjes en leef per dag. Ik kijk niet vooruit naar 28 april of 1 juni of nou ja eigenlijk hoor ik nu juno te zeggen. Ik leef nu en vandaag en morgen is een nieuwe dag.

Plan je dag

In deze blog liet ik al zien hoe ik mijn dag plan. Daar start ik elke ochtend mee en vul de dag met dingen die moeten en dingen die mogen.

Natuurlijk zijn de dagen nu wel even net wat anders als toen ik die blog schreef want even gezellig lunchen of spelletjes doen zit er nu niet in, of toch wel? En daarnaast is, als ik naar mezelf kijk, mijn agenda een stuk leger.

Wat een rustige week. Normaal heb ik elke dag wel (medische) afspraken en opdrachten.

Ontspanning

Mensen zijn sociale wezens en hebben behoefte aan contact en interactie. Gelukkig leven we in een tijd waarin internet, als een draadloze rode lijn, in ons leven verweven is. Ja je moet thuis blijven en je contacten beperken maar nee, je hoeft echt niet eenzaam achter de geraniums te gaan oefenen voor als je ooit naar een verzorgingshuis gaat.

Sociale, Corona proof activiteiten

Ik heb best regelmatig een lunch, koffie of borrel date met vrienden. Gezellig via FaceTime samen eten of drinken en bijkletsen. Zo eet je lekker samen maar wel helemaal Corona proof.

Alle spellen die je online kan spelen bij jijbent.nl

Ook hou ik mega veel van spelletjes spelen. Via de website http://www.jijbent.nl kan je mega veel traditionele maar ook nieuwe spellen samen spelen. Een account aanmaken is gratis en het aanbod is mega groot. Van het traditionele tric trac en 4 op een rij tot een van de nieuwere spellen lost cities, het kan allemaal en dat in het Nederlands!

Ook ga ik nu vaker met vrienden naar de bios dan ik voorheen met ze zou doen. Mijn vrienden wonen erg verspreid over Nederland en fysiek kon ik dat ook helemaal niet aan. Via netflixparty kijk je samen tegelijk dezelfde film. Hey voordeel van deze site is dat de film ook echt gelijk begint en je dus lekker tegelijk over de film van kletsen.

Daarnaast speel ik af en toe de bekende scène van Romeo en juliet na. Of nou ja, zonder romantische prins dan maar met vrienden en familie. Lekker kletsen vanaf mijn balkon aangezien ik echt geen mensen binnen laat, op de thuiszorg na.

Ook leer ik gewoon nog steeds nieuwe mensen kennen. Ik heb het spel “animal crossing” op de switch en deze is echt een aanrader voor iedereen die ook een switch heeft. Er komt nog een uitgebreider artikel over online maar het komt erop neer dat je een eiland bouwt en overleeft. In het spel kan je bij mensen op bezoek. Dit gebeurt per vliegtuig. De community is erg close en iedereen helpt elkaar. Dat maakt dit spel erg leuk. Daarnaast is het echt een rustig ontspannen spel waarbij het soms echt lijkt alsof ik op vakantie ben.

Maar leef als een spoonie

Mensen denken altijd dat mijn leven een groot feest is. Een soort vakantie. Maar nee, dat is het echt niet. Helaas kan iedereen nu ervaren dat thuiszitten niet altijd leuk is en je liever gewoon deelneemt aan de maatschappij.

Maar ondanks dat ik net al zei dat er veel mogelijkheden zijn om een zo normaal mogelijk leven te leiden, hoeft dat niet. Neem juist nu ook eens tijd voor jezelf in plaats van über social te zijn. Luister naar jezelf en breng elke dag ook wat tijd door met het beste gezelschap van de wereld, namelijk jezelf!

De wereld staat even on hold, profiteer daarvan. Geen FOMO meer. (Fear of missing out) Geen verplichte bijeenkomsten waar je eigenlijk toch al geen zin in had. Nee neem de tijd voor pyjama dagen, zonder bh, lekker lanterfanten en eten wanneer je zin hebt. Lekker in trainingsbroek naar je werk aangezien ze via zoom toch alleen je torso zien. Geniet en profiteer van de situatie.

Nu is je kans; investeer in jezelf

Zo was ik al een tijdje bezig met het leren van gebarentaal en Spaans. Nu ik meer tijd heb aangezien zowel mijn behandelingen als mijn zzp klussen niet door gaan kan ik elke dag even oefenen. Zou ik beide talen na de Corona crisis beheersen?

Daarnaast gun ik mezelf weer meer tijd om te tekenen. Hier beschreef ik al waarom zentangle echt een fijne me-time ontspan methode is. En het mooie is dat iedereen die zegt niet te kunnen tekenen dit ook kunnen.

Hoe ga jij meer tijd met jezelf doorbrengen?

3 reacties

 1. Maria schoonen

  Ja, geen bezoek en verjaardagen wel heel lastig,daar ze vlak bij wonen. Maar ja het is nu niet anders. Ook onze gezamenlijke vakantie naar Duitsland kan dus niet. Die zou dus nu zijn. We zouden vandaag vertrekken. Maar ja, gezondheid gaat voor vermaak..De kleinkinderen zwaaien voor het raam en we kunnen video bellen. Maar ja we mogen niet mopperen. Onze Admar zien we dus ook niet Die is ook longpatient en zit dus al 7 weken thuis te werken in zijn eentje. Was al eerder dus op advies van zijn baas. Alleen video bellen elke week. Maar ja ,jij mist nog meer.Al zijn die balkon ontmoetingen wel leuk voor eventjes,maar we hopen toch dat het geen jaar zal duren eer we weer wat mogen. Wel heel leuk ,we kregen een overlevingspakket van de kinderen. Drie keer raden wat erin zat. Puzzelboek,9bollen om een deken te haken voor het goede doel. Dus je ziet wel ze houden me wel bezig.veel groetjes hoor en hou vol

 2. Maria schoonen

  Hallo Yvette. Leuk weer een bericht van jou te lezen..mooie zentangle tekening van jou. .veel mooier met die kleur op de achtergrond.Ja , mijn dagen zijn ook anders. Ik probeer elke dag een rondje in de natuur te lopen om te genieten van het voorjaar.. Verder haak ik en maak ik kaarten,scrap ik en af en toe in de tuin werken.Verder het huishouden doen koken enz. Het enige wat ik niet doe is zelf boodschappen halen en winkelen. Ontvang ook geen bezoek en ga ook niet op bezoek. Dus Yvette probeer zoveel mogelijk thuis te zijn en dat lukt aardig. Verveel me niet , maar hoop wel dat het niet al te lang zal duren..Gelukkig gaat het met jou ook goed. Hou vol . Heel groetjes van mij

  1. yvettemoerdijk

   Wel fijn dat je zulke lekkere hobby’s hebt om je te vermaken. Vind het geen bezoek lastig? Ik vind het jammer maar meer ook niet. Lang leven de nieuwe technologie.
   Slim om elke dag toch even een rondje te gaan lopen. 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.