Zo overleef je de hitte

Warm weer is een vloek en een zegen voor menig chronisch zieken. Op warme, maar droge, dagen, gaat het over het algemeen beter qua reuma en heb ik qua diabetes minder insuline nodig. Toch ben ik geen fan van deze temperaturen. Mensen met een chronische ziekte hebben vaak meer moeite met themperatuursregulatie dan “gezonde” mensen. In deze blog deel ik een aantal tips om zo goed mogelijk door deze dagen te komen.

Slapen

goed slapen is erg belangrijk maar juist met deze hitte ook erg lastig.

Bij de action, maar natuurlijk ook bij andere winkels, verkopen ze koelmatten voor je huisdieren. De mat is gevuld met gel wat een verkoelend effect heeft. Om nog langer van de koelte te genieten leg ik de mat altijd eerst even in de koelkast. Ik gebruik er twee. Een op m’n kussen en 1 op m’n zij.

Daarnaast zeg ik de timer van m’n Dyson ventilator aan. Zo val ik in slaap met een koel briesje maar word ik niet als een plank wakker. Voor hetzelfde maar veel goedkopere resultaat kan je natuurlijk ook een normale ventilator aansluiten op een timer in het stopcontact. Die timer heb je misschien nog wel liggen van de kerstboom.

Eten en drinken

Nog iets wat heel belangrijk is maar, zeker met deze dagen, echt niet mijn hobby is.

Drink niet te koud

Ik drink elke dag een opkikker. Zo krijg ik voldoende zout binnen om niet uit te drogen. Daarnaast drink ik voldoende Spa rood op kamertemperatuur. Hoe verleidelijk een lekker ijskoud glas ook is, handig is een ander verhaal. Door het koude drinken zal je lichaam harder gaan werken om op te warmen. Niet handig tijdens deze dagen. Drink dus bij voorkeur op kamertemperatuur of thee. Koffie is door het uitdrogende effect dan weer niet zo handig.

Ik probeer zo makkelijk mogelijk te eten. Afgelopen dagen was dat voornamelijk soep, salade of lekker makkelijk tapas. Als het enigszins kan blijft mijn gasfornuis uit. Dit omdat daar ook enorm veel warmte vanaf komt.

Terug naar de basis

Vermaak zoek ik in een puzzelboekje, tekenen of als m’n concentratie het toe laat een leesboek. Alle Electrische apparaten blijven zoveel mogelijk uit. Hierdoor bespaar je weer een paar graden in huis.

Een van de weinige apparaten die wel aanstaan is m’n ventilator. Ik heb deze gekocht bij de mediamarkt. Doordat hij zo klein is en op usb kan ik hem overal gebruiken door middel van een powerbank. Zo lig ik vandaag heerlijk in de schaduw op het strand met m’n eigen mini ventilator.

Pas op met medicatie

Medicijnen mogen vaak niet warmer worden dan 15 graden. Iets wat deze dagen vrij lastig is. Leg je medicatie dus ergens waar het koel en donker is of gebruik een speciaal koeltasje. Dit geldt niet alleen voor insuline en pufjes, ook capsules en normale pillen vinden de warme dagen niet zo leuk.

Leef als een mediterraan

Als ze ergens gewend zijn aan warm weer dan is dat in zuid Europa wel. Natuurlijk is het daar wel minder benauwd, maar toch. Leef als een mediterraan.

Doe klusjes zo vroeg mogelijk in de ochtend of juist in de avond als het koeler is. Doordat je dagen langer zijn heb je de ruimte om tussen de middag te genieten van een siësta. Blijf dan ook binnen op de heetste uren en vermijd lichamelijke inspanning.

Geniet

En tot slot. Probeer ook een beetje te genieten van het warme weer. Voor je het weet zitten we weer binnen als het buiten vies, nat en koud is.

Hebben jullie nog tips tegen de hitte?

2 reacties

  1. Mariska Roijackers

    Een flesje bevroren water voor de ventilator zetten/hangen. Geeft extra koelte. Een diepvrieselement in een handdoek draaien en onder je kussen leggen. Kun je halvere wege de nacht je kussen omdraaien en is het weer koel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.