Van pen naar pomp; deel 1 de internist

In deze serie neem ik je mee in mijn traject om van pennen naar pomp te gaan. Wegens omstandigheden, die nog aan bod komen, duurde mijn traject iets langer. Vandaag neem ik je mee terug naar de afspraak met de internist in december 2019.

Al langere tijd had ik de wens om de insuline pennen in te ruilen voor een pomp. Mijn buik zat namelijk altijd onder de

bloeduitstortingen van het spuiten. Daarnaast is het erop draaien van de naald voor mijn reumatische handen erg lastig. Het gaat moeilijk en doet pijn. Als je dat dan meerdere keren per dag moet doen wordt je niet blij.

Iport advanche pro

Om de bloeduitstortingen te beperken gebruikte ik al een aantal maanden een canulle genaamd iport. Deze plaats je 1 keer per drie dagen waardoor je veel minder vaak jezelf hoeft te prikken. De insuline spuit je dan gewoon door de canulle je buik in. Hierdoor waren de bloeduitstortingen een stuk minder.

Het aanbrengen van de naaldjes bleef echter een probleem. Met de ergotherapeut knutselde we een hulpstukje zodat het iets minder lastig ging. Toch bleef het een gedoe.

De internist

Vol goede moed, en een klein beetje zenuwen, vertrok ik naar het ziekenhuis.

Mijn hba1c was, zoals altijd, heel erg mooi. Dit is de waarde waarin ze kunnen zien wat de afgelopen 3 maanden gemiddeld mijn waardes waren. Gelukkig snapt mijn internist ook dat deze waardes niet altijd iets zinkings zeggen. Ik heb namelijk in de avond en nacht dikke hypos en overdag zit ik vaker te hoog. Logisch dat je dan een mooi gemiddeld hebt, maar gezond is natuurlijk een ander verhaal.

Gelukkig kijken ze ook elke week naar m’n dagelijks grafieken zodat ze zien hoe het echt gaat.

Na de vaste controles en vragen ben ik over de pomp begonnen. Ik vertelde dat de pennen voor mij erg onprettig zijn en dat met een pomp veel prettiger is. Hierdoor word mijn kwaliteit van leven beter. Daarnaast denk ik dat ik beter afgesteld kan worden met een pomp omdat die beter in kan springen op mijn prednison gebruik. Ook kan ik de pomp uitzetten bij hypos waardoor ik veel minder hoef te eten.

De internist was het hier mee eens en gaf toestemming voor de pomp en dus kon ik het pomptraject in.

Pomptraject

Voor de pomp echt aangevraagd word moet je nog een aantal stappen doorlopen. Zo moest ik langs de psycholoog, diëtist, oogarts en natuurlijk gewoon op gesprek bij de verpleegkundige.

Dat liep allemaal net even wat anders. Hoe ik al die onderzoeken heb ervaren en wat er anders was als anders vertel ik volgende week in deel 2.

4 reacties

  1. Maria

    Hoi Yvette. Dat is wel een heel verhaal met veel gedoe er om heen. Maar hopelijk veel verbetering voor jou in de toekomst wat je suiker betreft. Succes. Ik ben benieuwd naar het resultaat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.