Het kiezen van een insulinepomp

Ik kreeg privé veel reacties over mijn vorige blog en dan met name hoe ik uiteindelijk de keus voor deze pomp had gemaakt. Om die vraag te takelen besloot ik een extra blog te maken over het kiezen van een pomp en waar ik zoal op gelet heb.

Er zijn veel verschillende insuline pompen op de markt waaruit je kan kiezen. Zeker voor je eerste pomp kan dit wat overweldigend zijn. Wat is handig en wat niet? Je moet er toch 4 jaar mee doen. Vandaag laat ik je verschillende voor- en nadelen zien van de pompen en ook waarom ik voor de minimed 640g koos.

Omnipod

Draad versus draadloos.

De insulinepompen kan je indelen in twee groepen. Sommige zitten met een slang aan je lichaam vast terwijl andere compleet draadloos zijn. Toen ik op gesprek ging was kaleido ook nog op de markt, nu heb je alleen een omnipod als draadloos systeem.

Het aller liefste had ik de omnipod gehad. Het leek me erg fijn om geen draad aan mijn lichaam te hebben. Echter was de omnipod niet geschikt voor mij. Deze heeft maar een klein reservoir voor insuline. Zeker als ik mijn prednison ophoog heb ik meer insuline nodig dan dat de omnipod mij kon geven. Hierdoor was de keus snel gemaakt. Ik ging voor een pomp met draad.

Sensor

Ik gebruik als bloedsuikermeter een freestyle Libre. Dit is een sensor die twee weken lang mijn waardes meet. Ik hoef hierdoor alleen nog maar in mijn vinger te prikken als ik twijfel aan de waarde. Er is helaas geen pomp die kan communiceren met de fsl maar gelukkig wel waar ik de waarde handmatig in kan voegen.

Accu check combo

Bij de accu check combi kan dit niet. Als ik gebruik wil maken van de bolus calculator moet ik in m’n vinger prikken. Natuurlijk niet ideaal en daarom viel deze pomp af.

Bolus calculator

Ik had het net al even over een bolus calculator. Met de pomp moet ik voor alles wat ik ga eten een bolus/insuline toedienen. Met een bolus calculator rekent hij zelf uit hoeveel insuline in nodig heb. Dit hangt namelijk af van het aantal koolhydraten die ik eet en hoe hoog of laag mijn bloedsuiker is. Teveel om het steeds zelf helemaal uit te rekenen. Daarom wilde ik een pomp waar een goede calculator op zit.

Mylife ypso pump

De mylife ypso is een mooie kleine pomp met touchscreen. Deze werkt alleen grotendeels via je telefoon en heeft geen automatische boluscalculator. Daarom viel ook deze pomp voor mij af.

Minimed 640/ 670

Minimed 640g versus 670

Toen bleef de minimed voor mij over. Deze heb je in twee modellen. Ik krijg de 640 omdat ik voor het andere model niet in aanmerking kom. Deze krijg je alleen als je gebruik maakt van een cgm. De cgm sensoren worden echter bijna voor niemand vergoed. Mocht je wel een cgm hebben dan zou ik echt voor deze pomp gaan. Die regelt namelijk zelf de insuline toediening op basis van je bloedsuiker.

Wat ik een voordeel vind aan de minimed is dat deze 8 basaal profielen heeft. Basaal is de insuline die je verspreid over de dag krijgt. Hoewel ik start met 1 profiel is het in de toekomst handig dat ik voor de nacht of tijdens astma exacerbaties eenvoudig een opgeslagen profiel kan kiezen.

Knopjes

Vergeleken bij de andere pompen heeft de minimed de meest aanwezige knopjes om de pomp te bedienen. Mijn handen werken niet erg goed mee waardoor dit toch wel een pre was. Knopjes werken voor mij beter dan een touchscreen.

Natuurlijk zijn de voor- en nadelen erg persoonlijk. Op http://www.pompnet.nl kun je een test doen om te kijken welke pomp bij jou behoeftes past.

Welke pomp zou jij kiezen?

Één reactie

  1. lifestylemommys

    Uuuuh mijn oren of ja ogen knipperen gewoon van de hoeveelheid keuzes die je moet maken. Zoals draad of draadloos, eigenlijk logisch maar daar zou ik niet eens aan gedacht hebben. Naar aanleiding van jouw uitleg denk ik dat ik dezelfde keuze gemaakt zou hebben.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.